Gas iz Azerbejdžana za nekoliko dana počinje da stiže u Srbiju: Interkonekcija sa Bugarskom u probnom radu kroz nedelju dana 1foto EPA-EFE/TOMS KALNINS

Izgradnja interkonekcije između Srbije i Bugarske preko koje bi potrošači u našoj zemlji dobijali azerbejdžanski gas trebalo bi, kako najavljuju nadležni, u potpunosti da bude završena za koji dan, a taj gasovod u probni rad pušten do kraja meseca.

Azerbejdžanski gas potrošači u Srbiji bi trebalo da počnu da dobijaju do kraja sledeće godine. Naime, sredinom novembra ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović u Bakuu je potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike, kao i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, što će omogućiti isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024.

– Potpisivanjem Memoranduma produbili smo bilateralnu saradnju Srbije i Azerbejdžana u energetici i osigurali snabdevanje gasom iz ove zemlje u količinama do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok nakon toga možemo dobavljati i milijardu kubnih metara gasa iz ove zemlje – rekla je Đedović Handanović, nakon potpisivanja Memoranduma i komercijalnog ugovora u Ministarstvu energetike Azerbejdžana.
Dodala je da će po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom.

– Posle završetka gasovoda Balkanski tok koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diversifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju kao tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope – rekla je ona.

Ministarka Đedović Handanović je ocenila da potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko terminala za tečni prirodni gas u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

Ona je podsetila da sve projekcije govore da će potrebe Srbije za prirodnim gasom tokom ove decenije rasti, odnosno da se očekuje da se ukupna potrošnja gasa poveća sa oko tri milijarde kubnih metara u 2022. na oko četiri milijade kubnih metara do 2030.

Iako u Ministarstvu rudarstva i energetike nisu saopštili po kojoj će ceni Srbija kupovati azerbejdžanski gas sa sigurnošću se može konstatovati da će biti veća od one po kojoj Beogradu gas prodaje Moskva. U resornom ministarstvu pak tvrde da su “dogovoreni veoma povoljni uslovi za Srbiju kada je reč o snabdevanju gasom iz Azerbejdžana”.

– Ugovorena je primena tržišne cene koja će se određivati prema relevantnom TTF tržištu za trgovinu prirodnim gasom u Evropi – rečeno je Danasu u Ministarstvu rudarstva i energetike, ali bez obelodanjivanja konkretne cifre.

Gas iz Azerbejdžana za nekoliko dana počinje da stiže u Srbiju: Interkonekcija sa Bugarskom u probnom radu kroz nedelju dana 2
Foto: Shutterstock/Fly Of Swallow Studio

S obzirom da Srbija spada u red zemalja koje ruski gas dobijaju, kako je precizirano potpisivanjem dugoročnog ugovora, po najpovoljnijim cenama a da nedostajuće količine “plavog energenta”, koje nisu predmet dogovora dve zemlje o snabdevanju, Srbija kupuje po ceni koja je takođe znatno niža nego ona na berzama sasvim je jasno da će azerbejdžanski gas Beograd koštati značajno skuplje nego što je slučaj sa ruskim.

U Ministarstvu rudarstva i energetike objašnjavaju da je dogovoreno da Azerbejdžan potrošačima u našoj zemlji isporučuje najmanje 365 miliona kubnih metara gasa godišnje uz mogućnost nabavke do 400 miliona kubnih metara što, kako se naglašava, zavisi “od potreba Republike Srbije”.

Na pitanje zašto Srbija već sad ne dobavlja količine do milijardu kubnih metara azerbejdžanskog gasa već će to uslediti, kako je najavljeno, tek od 2026. godine, u Ministarstvu energetike ističu da “u ovom trenutku nema potrebe za uvozom većih količina gasa”.

– Aranžman koji je dogovoren s Azerbejdžanom je takav da odgovara obema stranama – navode u resornom ministarstvu.

Međutim, domaća stručna javnost je sasvim drugačijeg mišljenja, o čemu je Danas već pisao, i tvrdi da Azerbejdžan u ovom trenutku nema dovoljno gasa za sve svoje kupce, te zbog toga ne može da obezbedi veće količine za Srbiju, kao i što je to, pored toga da je taj “plavi energent” skuplji od ruskog, glavni razlog što će ga naša zemlja iz Azerbejdžana uvoziti u relativno malim količinama na godišnjem nivou.

Naime, 400 miliona kubnih metara gasa je dovoljno za jedva 40tak dana potrošnje u Srbiji. Shodno tome, eksperti za energetiku ističu da azerbejdžanski gas ne može, bar ne u ovom trenutku, da bude konkurencija ruskom, kojim se inače potrošači u Srbiji u ovom trenutku jedino i snabdevaju.

Sa druge strane, stručna javnost smatra da je za našu zemlju veoma dobro što će Srbija već naredne godine dobiti još jednog snabdevača gasom. Eksperti smatraju da je za javno preduzeće “Srbijagas” znatno povoljnije, da pored ruskog, kupuje azerbejdžanski gas koji je, iako skuplji od onog koji kupujemo od Moskve, ipak jeftiniji od tečnog prirodnog gasa na koji će Beograd moći da računa onog trenutka kada bude završena izgradnja terminala u Aleksandropolisu u Grčkoj.

Interkonekcija između Grčke i Bugarske je završena a uskoro će to biti slučaj i sa gasovodom između naše zemlje i Bugarske. To stvara tehničke mogućnosti za dopremanje tečnog prirodnog gasa do naših potrošača ali cena je ono što obeshrabruje i daje prednost azerbejdžanskom a posebno ruskom gasu.

Inače, gas iz Azerbejdžana do Srbije će se dopremati preko gasovoda između Srbije i Bugarske čija izgradnja je počela 1. februara prošle godine. Gasovod u Srbiji je dužine 109 kilometara, ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, a projektovan je za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Vrednost projekta je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih oko 11 miliona evra obezbeđeno je iz budžeta Srbije i sredstava Javnog preduzeća “Srbijagas”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari