Gas iz Azerbejdžana ruskom nije konkurencija ni po količini ni po ceni, ali je i dalje dobra vest za Srbiju: Potpisan ugovor o uvozu do 400 miliona kubika 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ugovor o uvozu azerbejdžanskog gasa u Srbiju potrošačima u našoj zemlji obezbeđuje novog snabdevača, ali zbog nedovoljnih količina ne predstavlja alternativu ruskom “plavom energnetu” niti će biti jeftiniji od njega, smatra domaća stručna javnost.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović juče je u Bakuu potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike, kao i komercijalni ugovor između gasnih kompanija Sokar i Srbijagas, što će omogućiti isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz te zemlje do kraja naredne godine.

– Potpisivanjem Memoranduma produbili smo bilateralnu saradnju Srbije i Azerbejdžana u energetici i osigurali snabdevanje gasom iz ove zemlje u količinama do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok nakon toga možemo dobavljati i milijardu kubnih metara gasa iz ove zemlje – rekla je Đedović Handanović, nakon potpisivanja Memoranduma i komercijalnog ugovora u ministarstvu energetike Azerbejdžana.
Dodala je da će po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom.

– Posle završetka gasovoda Balkanski tok koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diversifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju kao tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja centralne Evrope. Završetak gasne interkonekcije Srbija-Bugarska očekujemo u narednim danima – rekla je ona.

Gas iz Azerbejdžana ruskom nije konkurencija ni po količini ni po ceni, ali je i dalje dobra vest za Srbiju: Potpisan ugovor o uvozu do 400 miliona kubika 2
foto EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ministarka Đedović Handanović je ocenila da potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko terminala za tečni prirodni gas u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.

Ona je podsetila da sve projekcije govore da će potrebe Srbije za prirodnim gasom tokom ove decenije rasti, odnosno da se očekuje da se ukupna potrošnja gasa poveća sa oko tri milijarde kubnih metara u 2022. na oko četiri milijade kubnih metara do 2030.

Izvori gasa koje nudi Baku zasad ograničeni

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da je dobro što Srbija dobija još jednog snabdevača gasom ali da realno azerbejdžanski gas ne može da bude altenativa snabdevanju ruskim “plavim energentom” zbog malih količina.

– Ugovorom sa Azerbejdžanom je precizirano da će Srbija iz te zemlje na godišnjem nivou dobijati oko 400 miliona kubnih metara gasa. S obzirom na potrošnju tog energenta u Srbiji te količine nisu dovoljne ni za punih mesec i po dana. Iz toga se jasno može videti da azerbejdžanski ne može da bude konkurencija gasu koji uvozimo iz Rusije. Takođe, treba obratiti pažnju i na segment u kome se kaže da će se uvoziti „do 400 miliona kubnih metara gasa“ što znači da te količine mogu da budu i manje u slučaju da ga Azerbejdžan nema dovoljno za naše potrebe – objašnjava Gavrilović.

On dodaje da gas iz Azerbejdžana ne može da bude konkurencija ruskom gasu ni kad je reč o ceni.

– Srbija ruski gas dobija po cenama znatno nižim od tržišnih. Azerbejdžan ima prijateljske odnose sa našom zemljom i cene koje će ponuditi za svoj gas će sigurno biti niže od onih na tržištu ali je teško poverovati da će biti manje od onih koje Beogradu daje Moskva. Ono što je izvesno je da je dobro što Srbija dobija još jednog snabdevača i da će azerbejdžanski gas biti znatno jeftiniji od tečnog prirodnog gasa čija distribucija se planira nakon izgradnje terminala u Grčkoj – navodi Gavrilović.

I generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić smatra da je veoma korisno što će Srbija pored ruskog moći da računa i na azerbejdćžanski gas.

– Dobro je da postoji konkurencija kada je reč o snabdevačima jer to može da dovede do snižavanja cene gasa. Naravno, Rusija ima ogromnu proizvodnju gasa i sigurno je da Azerbejdžan ne može ponuditi povoljniju cenu od Moskve. Takođe, količine koje nam Baku nudi su male za naše potrebe. Koliko je to malo jasno se vidi ako se zna da je godišnja potrošnja gasa u Srbiji između 2,4 do 2,5 milijardi kubnih metara a Azerbejdžan nudi do 400 miliona kubnih metara gasa. Koliko će zaista na godišnjem nivou moći da dopremi potrošačima u Srbiji zavisiće od toga u kojoj meri će povećati svoju proizvodnju u narednom periodu. Te količine u ovom trenutku nisu jasno definisane a proizvodnja je usmerena uglavnom na velike potrošače u Evropi – ističe naš sagovornik.

Inače, gas iz Azerbejdžana do Srbije će se dopremati preko gasovoda između Srbije i Bugarske čija izgradnja je počela 1. februara prošle godine. Gasovod u Srbiji je dužine 109 kilometara, ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, a projektovan je za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Vrednost projekta je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih oko 11 miliona evra obezbeđeno je iz budžeta Srbije i sredstava javnog preduzeća “Srbijagasa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari