Đedović i Žiofre obišli gradnju gasovoda Srbija-Bugarska 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre obišli su danas radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska.

„Izgradnja gasne interekonekcije je od strateškog značaja za naš energetski sektor, jer ćemo izgradnjom ovog gasovoda dobiti mogućnost da se snabdevamo gasom iz više izvora, kao što je Azerbejdžan i LNG terminal u Aleksandropolisu u Grčkoj.

U prethodnom periodu smo rešili mnoge izazove na projektu, a danas su započeli i radovi na najtežoj deonici gasovoda, gde se gasna interkonekcija ukršta s auto-putem. Očekujemo da čitav projekat bude završen na jesen, a bićemo tu da ispratimo sve do poslednjeg dana, dok ne bude sve spremno da poteče gas“, istakla je Đedović.

Ona je dodala da je do sada na gradilište dopremljeno oko 100 kilometara cevi, ili oko 90 odsto, a da je fizička realizacija u ovoj fazi veća od planirane.

„Izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska ima i regionalni značaj, zbog čega na ovom projektu imamo snažnu finansijsku podršku EU. Paralelno sa realizacijom ovog projekta, počeli smo izradu prostorne i tehničke dokumentacije za još jedan važan projekat za gasnu diversifikaciju Srbije, a to je izgradnja gasne interkonekcije između Srbije i Severne Makedonije“, rekla je Đedović.

Šef delegacije EU u Republici Srbiji Emanuele Žiofre poručio je da mu je drago da vidi kako ovaj projekat napreduje i da EU nastavlja da bude posvećena diversifikaciji snabdevanja gasom u Srbiji i povećanju otpornosti i konkurentnosti njenog energetskog sistema.

„Željno iščekujemo gas koji će poteći ovim gasovodom naredne grejne sezone. EU je takođe ponudila Srbiji da učestvuje u zajedničkoj nabavci gasa sa državama članicama EU”, rekao je ambasador Žiofre.

Dužina gasne interkonekcije na teritoriji Srbije je 109 kilometara, a kapacitet je 1,8 milijardi kubnih metara u pravcu ka Srbiji. Radovi na izgradnji gasne interekonekcije Srbija-Bugarska započeti su u februaru 2022. godine, a završetak je planiran u poslednjem kvartalu ove godine. Pored veće sigurnosti snabdevanja i diversifikacije gasnih ruta i snabdevača, novi gasovod će omogućiti i dalji razvoj distributivne i razvodne gasovodne mreže na jugu Srbije.

Vrednost radova na izgradnji gasovoda iznosi oko 90 miliona evra, a finansiranje uključuje 49,6 miliona evra bespovratnih sredstava EU, zajam EIB u vrednosti od 25 miliona evra i nacionalno sufinansiranje.

Takođe, EU podržava sa ukupno 33,6 miliona evra gradnju deonice gasne interkonekcije na teritoriji Bugarske, čija je dužina 60 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari