Hoćemo li imati hrane i dovoljno novca da je kupimo? (VIDEO) 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Od početka rata u Ukrajini na svim svetskim tržištima, tako i u Srbiji poskupeli su gorivo, nafta, gas, pšenica, kukuruz, hrana je otišla gore za 20 odsto objavila je Organizacija za hranu UN.

Uprkos tome što je predsednik države Aleksandar Vučić javnost obavetio da „svega ima dovoljno“, pokazavši fotografije punih rafova robnih rezervi, građani su odmah nakon toga pohrlili u prodavnice, evra je nestalo u menjačnicama, gorivo se točilo na pumpama više nego obično.

„Ovaj narod vlastima ne veruje. Ima to i realnu osnovu jer kada je neka kriza osnovno pitanje je da li će biti hrane i kakve će biti cene. Pre sukoba u Ukrajini imali smo i još imamo krizu izazvanu pandemijom, tako da su se dve situacije nadovezale i zato su ta pitanja postala oštrija“, rekla je u novom Danasovom podkastu ekonomska novinarka Mirjana Stevanović.

Od jeseni smo, kako je istakla, imali nagle skokove cena, energenata, i kada se na to doda i ruska i ukrajinska isključenost sa svetskog tržišta a oni su veliki proizvođači i pšenice i energenata i veštačkog đubriva onda je jasno da je pitanje hoćemo li imati svega postalo jako važno.

Ekonomski novinar Miloš Obradović rekao je da smo početkom prošle nedelje imali „napad“ na devize delom zbog Sberbanke koja je bila blokirana nekoliko dana u Evropi, da je nestalo deviza u menjačnicama, ali i da je NBS reagovala i snabdela banke, tako da se taj pritisak smanjio.

„Kurs je glavno sidro ekonomske politike u Srbiji i to je poslednja stvar koja će se promeniti. Narodna banka Srbije ima 15 milijardi evra deviznih rezervi i svim silama će braniti da se on ne pomeri“, rekao je Obradović.

Kod nas je poslednjih 30 godina, kako kaže, sinonim za inflaciju i nestabilnost promena kursa, inflacija je sada 8,8 odsto, ali ljudi ne osećaju rast cena kao da je evro skočio na 125 ili 130 dinara, na primer, tada bi situacija bila mnogo teža.

Govoreći o zabrani izvoza pojedinih proizvoda poput pšenice, brašna, kukuruza, prekrupe, Stevanović je rekla da veruje da je to ograničenje izvoza privremeno.

„Verujem da je privremeno, dok se ne smiri tražnja, verujem da će oni koji imaju pšenicu moći da je izvezu kada se domaće tržište presabere. Nema smisla držati na visokoj ceni robu u skladištu, ali tu je postignut psihološki efekat jer ako predsednik kaže da će brašno i pšenica ostati u zemlji to treba da poruči građanima da neko brine o njima“, istakla je Stevanović.

Iako svi upozoravaju, kako je rekla, da će cene biti više, cene će u Srbiji biti više kontrolisane kupovnom moći stanovništva.

Ona je napomenula da bi država trebalo da obezbedi dovoljne količine đubriva, jer bez toga rod može da bude prepolovljen.

Obradović je podsetio da je prošla godina bila sušna, te da je u Evropi bio slab rod, dok je kod nas bio dobar.

„Pitanje je kako će biti sledeće godine, jer imamo problem da su Ukrajina i Rusija veliki izvoznici mineralnog đubriva i kada bude setva ako se ovo produži, ako se setva ne obavi na vreme, prinosa na svetskom nivou neće biti dovoljno. Što znači da će globalno biti loša godina“, upozorio je Miloš Obradović.

Celu epizodu Danas podkasta „Hoćemo li imati dovoljno hrane“ možete slušati i gledati na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari