Ne postoji univerzalno rešenje koje bi mogla da primeni Srbija i zemlje u regionu kako bi se suzbilo ilegalno klađenje. U nedostatku jedinstvenog modela, potrebno je primeniti niz mera kako bi se taj problem rešio i često zavisi od zemlje do zemlje. Mere kontrole svakako treba da postoje i restriktivni metodi mogu da daju rezultate.

 Međutim, ne treba se osloniti samo na njih, već kompanije koje se bave igrama na sreću treba da prošire svoju ponudu kako bi i na taj način suzbili „crno tržište“ – izjavio je Lori Korpi, direktor za istraživanja kompanije Gambling compliance na Petom stručnom skupu kontrolora igara na sreću „Praktični primeri za kontrolu igara na sreću i najnoviji postupci Evropske unije u vezi sa igrama na sreću“.

Na skupu je naglašeno da se ilegalnim klađenjem godišnje u svetu zaradi nekoliko stotina miliona evra. Procenjuje se da je krajem prošle godine sportsko klađenje u svetskim razmerima generisalo opklade u vrednosti od blizu 200 milijardi evra. Učesnici su zaključili da je nameštanje mečeva i ilegalno klađenje povezano sa organizovanim kriminalom. Ilegalne mreže igara na sreću predstavljaju pogodan ambijent za pranje novca i stvaranje profita uz veoma mali rizik od otkrivanja i zato države moraju više da sarađuju na unapređenju mera za očuvanje integriteta sporta i u borbi protiv nameštanja mečeva i svih drugih vidova korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari