Izbori i blaga zima odlažu poskupljenje struje u maju? 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Izjave nadležnih da do poskupljenja struje i gasa u Srbiji neće doći u maju, iako je to obaveza preuzeta potpisivanjem sporazuma o kreditiranju sa Međunarodnim monetarnim fondom, mogu da se pokažu kao tačne i u tom slučaju isključivi razlog biće izbori koji nas očekuju na proleće što istovremeno ne znači da ti energenti ipak neće poskupeti do kraja tekuće godine, smatra domaća stručna javnost.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom nedavnom nastupu na Radio-televiziji Srbije istakao da neće doći do poskupljenja struje i gasa kako bi Srbija i dalje ostala privlačna za strane investitore.

Izbori i blaga zima odlažu poskupljenje struje u maju? 2
Foto: Pixabay/geralt

Iako sporazum sa MMF-om to precizira i drugi nadležni u Srbiji ističu da razloga za novo poskupljenje ta dva energenta u toku 2024. nema.

Prvo je u novembru prošle godine ministar finansija Siniša Mali istakao da struja i gas neće poskupeti u 2024. “jer za tim nema potrebe” kao i da tokom poslednje posete delegacije MMF-a Srbiji “nije dogovarano nikakvo poskupljenje struje i gasa”.

Da ove godine nisu planirana poskupljenja ta dva energenta potvrdila je početkom januara i resorna ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Tvrdnje predstavnika vlasti se zasnivaju na proceni da energetske krize, nastale zbog vojne intervencije Moskve u Ukrajini, više nema te da ne postoje razlozi da Srbija uzme preostali novac koji je dobila po osnovu aranžmana sa MMF-om.

Od 2,4 milijarde evra koje je Međunarodni monetarni fond stavio na raspolaganje Srbiji iskorišćeno je tačno 1,18 milijardi evra.

– Bilo je predviđeno da se oko 300 miliona evra povuče posle druge revizije, ali smo rekli da nam taj novac ne treba, jer imamo visoku likvidnost i visoke devizne rezerve i da nam ta sredstva stoje na raspolaganju, ukoliko nam budu zatrebala zbog nekih iznenadnih okolnosti – izjavila je pre četiri meseca Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije.

S druge strane, javnost je skeptična da poskupljenja struje i gasa u 2024. neće biti, jer su predstavnici vlasti svojevremeno izjavljivali da do toga neće doći ni 1. novembra prošle godine, ali se to ipak desilo uz obrazloženje da je to neminovnost.

Stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović navodi za Danas da Međunarodni monetarni fond zahteva od Srbije da povećava cene struje i gasa kako bi u budžetu bilo dovoljno novca za izmirenje odobrenih međunarodnih kredita.

„Da nas ne očekuju lokalni izbori u ovoj godini bio bih gotovo potpuno siguran da će struja za domaćinstva poskupeti u maju. Realno govoreći ona je niska, dok je s druge strane za privredu visoka. Međutim, održaće se lokalni izbori i upravo to može da motiviše nadležne da do poskupljenja struje ne dođe. Nije nemoguće da se u maju vlast odluči za poskupljenje gasa, jer će se taj efekat osetiti tek u toku zimske sezone, jer po prestanku grejne sezone gas se u domaćinstvima troši znatno manje nego u trenucima kada je ona aktuelna“, objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da nadležni imaju prostora da ta dva energenta ne poskupe u maju zbog toga što je zima veoma blaga te nije bilo potrebe za prekomernim uvozom struje, a skladišta gasa nisu ispražnjena.

– Naravno, to što poskupljenja neće biti u maju ne znači da nadležni u Srbiji neće postići dogovor sa MMF-om da struja poskupi koji mesec kasnije, a ako nova grejna sezona bude iziskivala veću potrošnju energenata nego što je to bio slučaj u ovoj poskupljenje struje i gasa do kraja godine je neminovnost – navodi Gavrilović.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže za Danas da ekonomskih razloga da struja i gas poskupe u maju nema, ali da treba sačekati i videti šta će se u maju desiti po tom pitanju.

-Međunarodni monetarni fond insistira na povećanju cena struje i gasa kako bi u budžetu bilo dovoljno sredstava za vraćanje kredita. U slućaju da se budžet može napuniti novcem koji će biti iskorišćen u te svrhe iz drugih izvora MMF se može složiti da do poskupljenja ne dođe. Ako se posmatra trenutna ekonomska situacija u zemlji ne bi moglo da se konstatuje da se ona povoljno odražava na stabilnost potrošačkih cena. U tom smislu tvrdnje vlasti koje su vezane za tu tematiku treba gledati kroz prizmu sticanja poena kod biračkog tela – ističe naš sagovornik.

Poslednje poskupljenje struje u iznosu od osam odsto i gasa u iznosu od 10 odsto u Srbiji je zabeleženo 1. novembra prošle godine.

Podsećanja radi, to je bio zahtev Međunarodnog monetarnog fonda izražen, u njegovom izveštaju objavljenom početkom leta prošle godine u kom je iskazana nužnost poskupljenja struje za osam odsto i gasa za 10 odsto, ali i da će u maju 2024. uslediti nova poskupljenja sa istim procentima.

Takav zahtev MMF je obrazlažio time da je “potrebno dalje povećanje cena struje i gasa u novembru ove i tokom 2024. godine da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama“.

Prethodno su, takođe shodno zahtevima MMF-a, struja i gas poskupeli 1. januara i 1. maja 2023. godine.

Oba puta cena električne energije povećana je za po osam odsto, a “plavog energenta” u januaru za 11 i u maju za 10 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari