Zbog čega od 1. novembra struja poskupljuje po treći put u 2023. i ko će biti najviše pogođen? 1Foto: Pixabay/Skitterphoto

Od 1. novembra, a u jeku grejne sezone, domaćinstva u Srbiji će se suočiti sa trećim poskupljenjem struje u tekućoj godini u iznosu od osam odsto. Uz poskupljenje gasa, do koga dolazi istog dana, i podizanja akciza na jedan broj prozvoda, aktuelnog od 1. oktobra, novembarska korekcija cene električne energije predstavlja novi udar na džepove potrošača i dodatno će smanjiti i onako nizak životni standard u Srbiji, smatra stručna javnost.

Tako će, od prvog dana sledećeg meseca cena kilovat sata za individualne potrošače koštati 10,26 dinara a ako se uračuna i PDV taj iznos će biti 14,29 dinara.

U praksi to znači da će se računi za struju domaćinstva koja u proseku troše od 350 do 400 kilovat-sati uvećati između 340 do 400 dinara i iznosiće od oko 3.900 do 4.400 dinara. Najveći udar na svoj kućni budžet pretrpeće domaćinstva koja su prinuđena da tokom zimske sezone koriste električnu energiju za zagrevanje svojih stanova i kuća. Reč je naime o građanima koji nemaju centralno grejanje niti su u mogućnosti da se priključe na gasnu mrežu te moraju da koriste TA peći. Njihovi računi će se povećati između 930 do 1.500 dinara, za potrošnju u rasponu od 1.600 do preko 1.800 kilovat – sati.

Delimična uteha za građane predstavlja to što će i ove grejne sezone, zbog energetske krize, sva domaćinstva koja smanje potrošnju struje za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine steći pravo na umanjenje računa za 20 do 40 odsto u narednih šest meseci.

Inače, do poskupljenja struje 1. novembra dolazi i pored toga što su predstavnici vlasti u više navrata govorili sasvim suprotno. Podsećanja radi, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je svojevremeno da Vlada još razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom o ceni struje i “trudiće se da ne bude poskupljenja ili da ono bude minimalno”.

Prethodno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da ako situacija sa energentima ostane povoljna, “neće biti potrebno poskupljenje struje“ a potom je ministarka rudarstva i energetike Dubravke Đedović izjavila da se nada da se cene struje i gasa neće menjati do kraja godine.

Međutim, treba reći i to da je ministarka Đedović kasnije demantovala samu sebe rekavši da “Srbija mora da sprovede reforme u energetici i da one uključuju i povećanje cene struje i gasa”.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže za Danas da ne postoji nijedan ekonomski razlog za poskupljenje struje već da je reč o ispunjavanju ugovorenog iz sporazuma potpisanog sa Međunarodnim monetarnim fondom.

– Tim sporazumom je jasno precizirano kada struja za domaćinstva u Srbiji mora da poskupi i upravo je to razlog zbog čega do toga dolazi 1. novembra. Interes MMF-a je da budžet Srbije bude u takvom stanju da država može da vrati kredite koje je dobila i zato insistira na etapnom poskupljenju električne energije. Poskupljenje struje istovremeno odgovara i Vladi Srbije jer na taj način puni budžet. To su osnovni razlozi za korekciju cene a nikako navodna tržišna logika za tim – ističe naš sagovornik i dodaje da će povećanje cena struje i gasa kao i podizanja iznosa akciza za pojedine proizvode predstavljati udar na džepove potrošača a istovremeno će anulirati efekat povećanja plata i penzija kao i snižavanja cena nekih životnih potrepština.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je do povećanja cene struje za domaćinstva od 1. novembra moralo da dođe jer je tako precizirano sporazumom sa MMF-om.

– Ukoliko to ne bi usledilo MMF bi takav potez ocenio negativno u svom izveštaju. S obzirom da je tako dogovoreno dobro je da i dođe do toga na čemu predstavnici MMF-a insistiraju. Sa druge strane, nije dobro što je u aktuelnoj situaciji Vlada Srbije podigla akcize za neke proizvode čime je dodatno ugrožen životni standard građana u uslovima poskupljenja cena koje traži MMF. Naročito je loše podizanje akcize na dizel gorivo jer će to dovesti do poskupljenja mnogih drugih proizvoda – naglašava Kovačević.

Podsećanja radi, u svom izveštaju objavljenom početkom leta Međunarodni monetarni fond je istakao da od 1. novembra građane Srbije očekuje novo poskupljenje struje za osam odsto i gasa za 10 odsto, a da će u maju 2024. godine uslediti nova poskupljenja sa istim procentima.

Takav zahtev MMF je obrazlažio time da je “potrebno dalje povećanje cena struje i gasa u novembru ove i tokom 2024. godine da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama“.

U toku ove godine, potrošači struje u našoj zemlji već su se suočili sa dva poskupljenja. Prvo je nastupilo 1. januara kada se cena električne energije za domaćinstva povećala za osam odsto. Do poskupljenja je došlo i 1. maja kada je struja za individualne potrošače poskupela osam odsto. Sa najnovijom korekcijom cene struje za domaćinstva, u istom procentu, dolazi se do podatka da se samo u ovoj godini cena kilovat-sata za indivudualne potrošače u Srbiji povećala za čak 24 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari