Tvrdnje ministra privrede Saše Radulovića da postoji nekoliko inostranih kompanija koje su zainteresovane za kupovinu Železare Smederevo stručna javnost u Srbiji odbacuje kao nerealne. Naime, smatra se da je reč o političkim izjavama, koje za cilj imaju kupovinu vremena i prolongiranje golemog problema, kako rešiti sudbinu industrijskog giganta iz Smedereva.

Ekspert za strana ulaganja Mahmud Bušatlija ističe za Danas da ne postoji ni teoretska šansa da bilo koji ozbiljan igrač u oblasti industrije čelika razmišlja o kupovini smederevske železare.

– Ta fabrika će uvek biti gubitaš i to se ne može promeniti. Kao samostalan industrijski kompleks ona nema nikakvu šansu da opstane. Najbolji dokaz za to je što čak ni velika kompanija poput Ju-Es stila nije mogla da napravi održiv program, kojim bi se izbegli gubici, zbog čega je i prodala fabriku državi Srbiji za simboličan iznos od jednog dolara. Država je pogrešila što je otkupila Železaru jer je na taj način sebi na pleća prebacila i sve njene obaveze. Podsećam da je odmah po odlasku Amerikanaca, smederevskoj železari stigao zahtev iz Košica za naplatu 45 miliona dolara. Tadašnja vlada je pogrešila što je otkupila fabriku od Amerikanaca. Trebalo je da njima prepusti da se bave problemom Železare i sami nađu novog kupca, a jeftinije bi joj bilo da je napravila socijalni program za sve zaposlene nego da sada država plaća sve ono što je potrebno za funkcionisanje fabrike – naglašava Bušatlija.

On dodaje da kriza u industriji čelika i dalje traje, a da se izlaz iz recesije ne nazire, pa je u takvim uslovima potpuno besmisleno razmišljati o tome da bi neko mogao da kupi železaru u Smederevu. Prema njegovim rečima, stanje u građevinskoj industriji je takođe lošije nego što je bilo pre nekoliko godina, i ne postoje nikakvi realni pokazatelji da je bilo ko zainteresovan da u ovom trenutku kupuje čeličane.

– Problem smederevske železare bi mogao da se reši samo ako bi neko iz inostranstva kupio sa železarom u paketu i nekoliko firmi iz oblasti mašinske industrije. Tom poslodavcu bi onda bilo održivo da u okviru tog kompleksa posluje i železara. Međutim, mislim da ministar Radulović nije u stanju da na takav način posmatra stvari. To što on radi je najobičnija politička priča, ne bi li se održao na poziciji na kojoj se sada nalazi. U tom smislu treba posmatrati tvrdnje o navodno zainteresovanim firmama za kupovinu Železare. Naravno, od toga nema ništa. Radeći analize o pojedinim investicionim projektima u regionu u poslednjih godinu dana nisam čuo od bilo kog relevantnog izvora da se razmišlja o kupovini smederevske železare – kaže naš sagovornik.

Da priča o potencijalnim kupcima smederevske železare „ne pije vodu“ smatra i Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, čija podružnica deluje u tom preduzeću.

– Zainteresovanih kupaca nema, niti će ih biti dok god traje ekonomska kriza. Uveren sam da je izjava o tome da kupaca ima data kako bi se pravdalo to što država nastavlja da podržava Železaru dok neka preduzeća idu u stečaj. U svakom slučaju smatram da je dobro što Železara nastavlja sa radom i što se održavaju radna mesta. Koliko će moći tako videćemo, ali je interes i države i zaposlenih da fabrika ne prekida proizvodnju. Pravo rešenje je da se obezbedi investicija od 150 do 180 miliona dolara, a ne radi se o preterano velikom novcu, odnosno reč je o sumi koja se može obezbediti. Taj novac bi se iskoristio za izgradnju nove proizvodne trake u Železari, za izradu lima za automobilsku industriju. To bi obezbedilo da ta fabrika i dalje ima svoju svrhu, a da radnici i dalje ostanu na poslu i primaju plate. Takođe, u Železari mogu da se naprave i brojne uštede kada je reč o nabavci delova, javnim nabavkama, prekovremenom radu rukovodećih kadrova, što bi stvorilo dodatna sredstva za nesmetan rad fabrike – zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari