Izvoz usporava, pad narudžbina iz Nemačke i Italije: Koliko posrtanje evropskih ekonomija utiče na srpsku industriju?

Ostavite komentar


  1. Ни Талијанска ни Немачка привреда нису у посртају, напротив, верујем да би се то некима у Србији свидело. Приходи од пореза у Немачкој расту већ око десет година, стално. Шта Србија од индустриских производа може да понуди Немачкој, Европи ? Ништа, чак ни са том јефтином радном снагом. Нисте имали никога да мало размисли, да мућне главом и да се запита шта можемо најбоље и најбрже да понудимо, шта ЊИМА највише треба ? Руси су забранили увоз јабука из Србије, увозили су их из Хрватске, пре настанка проблема око Крима. Не само да сте потпуно уништили индустрију, уништили сте и пољопривреду и сточарство, да ли можете замислити да се Вучић слика са једном српском кравом или прасетом ? И сада једете само онолико колико дозвољава ЕУ помоћ и доставе Срба из иностранства. Веома жалосно.

  2. Pad Zapada utiče na kinesku ekonomiju, a da neće na srpsku…

    Upravo zato je krajnje vreme da se vlast okane stimulisanja stranih investicija i da se umesto toga okrene što većoj liberalizaciji i deregulaciji okruženja u Srbiji.

    Pemetnije je kada 6 miliona građana slobodno i neometano rade šta misle da treba da rade sa onim čime raspolažu, nego da večito hiljadu „stratega“ odlučuje o sudbini svih nas, a bez da ikada ijedan od njih snosi posledice svojih odluka.

  3. @ BEG-Istrijan-Schwabenländle

    Druže nalupetao si se za sve pare. Industrija na Zapadu beži što u Ameriku što u Aziju jer u Evropi je sve manje uslova za rad – skupa energija, sirovine idu okolo-naokolo da se zamaskira trag ka sankcionisanoj Rusiji, politika koja sada tera privredu da se „otkači“ i od Kine posle „uspešnog“ otkačinjanja od Rusije…

    I sve to uz političko-ideološki pritisak i dirigovanje da se privreda otkači od pouzdanih i jeftinih izvora energije i pređe na raznorazne „vilinske prahove“ i čarobne napitke… Pa gde je i kada centralno planiranjen i razmišljanje jednom glavom, pritom još birokratizovanom, urodilo plodom?

    Na žalost, i mi (ćemo) od te bežanije nešto malo da ućarimo – kažem na žalost, jer taj kapital kako dođe tako još lakše i ode, a kad ode – šta misliš kome će da ostavi socijalne probleme?

    Rekoh u drugom komentaru, zato je nama spas u totalnoj liberalizaciji i deregulaciji, da bi mi sami gledali šta ćemo i kako ćemo a ne da zavisimo od vlasti, što domaćih, što stranih. A za to (deregulaciju) prvi preduslov je definitivno i odlučno otkačinjanje od izvora centralno-birokratskog fundamentaliza – EU.

  4. @grandiozni Grandoje.A kako ces ti sam da zatvoris vodu koja ti plavi stan,kada ti je ventil za zatvaranje vode pokvaren a sam neznas da napravis drugi❓pa cak sam mozda ni neznas kako taj ventil izgleda.Ovo je naravno samo banalni primer.Kako moze U jednoj nerazvijenoj drzavi bez sopstvene industrije da se napreduje.Da uzmemo plug (a i to neznam dali znamo da napravimi) i upregnemo konje❓daleko cemo dogurati.Srbija nema jedan svoj tehnicki proizvod koji bi mogla da plasira ni na domace a kamoli na svetsko trziste.Tu busanje U prsa ne pomaze,jednostavno umni kapaviteti su nam nula.

  5. @ Motte

    Deregulisani i liberalizovani ambijent znači da se država bavi onim što joj je posao – red i mir, spoljna i unutrašnja bezbebednost, diplomatija, i -veoma važno- zdrava i stabilna valutu, i na kraju -verovatno najvažnije – potpuno profesionalno i nezavisno sudstvo koje pre svega služi da obezbedi poštovanje ugovora, a ne da se bavi „zoličinima bez žrtvi“ tipa prodavcima marihuane, moš misliti kriminala…. Nezavisno ne samo od političkog uticaja, koji sa deregulacijom svakako opada, nego prevashodno nezavisno od obe stranke u sporu.

    Znači minimum države ali koja to (malo) što radi mora da radi 100% efikasno i profesionalno, ne u svoju korist kao sada, nego u korist građana i svih igrača na tržištu; Ne da država pravi suficit na račun podanika, nego da pomaže da građani što lakše i uspešnije rade i bogate se.

    Ako to imaš, onda je trošak koji takva minimalna država ispostavlja građanima takođe minimalan, tojest optimalan, a to znači 1) da građani i privreda imaju više para da rade šta smatraju da je pametno (a ne da država pravi autoputeve od X do Y zato što hoće na silu i pod hitno da nagruva GDP), i 2) počinjanje i vođenje posla je takođe jeftinije i efikasnije jer se posvetiš onome zbog čega si u posao ušao, a ne da pola vremena gledaš odakle će da te zaskoče kojekakvim izmišljotinama koje jedino čemu služe je da namiču ekstra poreze (preko leba pogaču) državi, i da se naši birokratski fundamentalisti imaju čime hvaliti kod svojih zapadnih (lažnih) „gurua“.

    I onda kad sve to imaš, šta tačno sprečava te super eksperte iz inostranstva da dođu i rade u takvoj Srbiji a ne napr u Americi? I to da dođu za svoje pare, potpuno ravnopravno i slobodno kao i svi drugi. Pa šta urade. A ne da ih vodaju za ruku, poklanjaju moje pare da bi ih stimulisali da dođu kod njih a ne kod Bugara, i onda dok ima stimulacija tu su, kad nestane onda prestane… Taman i da dođu, koja korist je od njih ako nemaš jak domaći privatni sektor da ih iskopira kada jednog dana i dođu?

    Ko hoće da dovodi i radi poslove sa strancima neka prvo izađe iz države pa neka radido mile volje – ali za svoje pare, a ne za moje.

  6. Grandiozni Grandoje,
    прво не волим да се “ дописујем “ на латиници, ја сам Србин и моје је писмо ћирилица. Друго, алергичан сам када ме непознато лице ословљава са ти, и усто још јавно, преко новина вређа. Треће , већ дуго живим у земљи са апсолутно слободном привредом, у земљи где само градско комунално предузеће припада граду, покрајини, држави. Донекле преписивање комунистичког манифеста са неким мало чудним идејама може бити само плод српске маште која никада боравила у једној слободној држави. Док Србија не постане једна правна држава у којој владају Устав и закони , и где један председник државе који по Уставу има само формалне функције, никако политичке, не нестане за политичке позорнице, најбоље у затвор, у Србији се неће ништа променити, нити ће постати способна да изради и један шраф( Schraube ).

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.