Ugovor o kreditu od 28,25 milijardi jena, odnosno oko 245 miliona evra, koji je Elektroprivreda Srbije 24. novembra potpisala sa predstavnicima vlade Japana za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu prvi je takav kredit koji japanska vlada odobrava Srbiji. Projekat se realizuje uz posredovanje Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Ukupna vrednost sistema za odsumporavnje je oko 300 miliona evra, a preostalih 15 odsto sredstava obezbediće EPS. Zajam je deo Programa japanske vlade za materijalnu i tehničku pomoć nerazvijenim državama za njihov ekonomski i socijalni razvoj (ODA). To će biti prvi takav sistem za odsumporavanje u Srbiji. Gradnja će početi do kraja 2012. godine i trajaće od 2,5 do tri godine. Japanski kredit koji će EPS dobiti biće među najpovoljnijim, jer je kamatna stopa 0,6 odsto godišnje, a rok otplate 15 godina, uz grejs period od pet godina.

Prilikom potpisivanja kreditnog aranžmana, Srbija i Japan potpisali su i notu, vrstu ugovora između država. U ime Srbije, notu je potpisao Božidar Đelić, potpredsednik Vlade za evropske integracije, a u ime Japana Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Srbiji. Ugovor između EPS i JICA potpisali su Satoru Kurosava, predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju i Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a. Domaćin događaja bio je Petar Knežević, direktor PD Termoelektrane „Nikola Tesla“, a potpisivanju je prisustvovao i Željko Jovetić, predsednik Opštine Obrenovac.

Projekti gradnje sistema za odsumporavanje dimnih gasova u TE najznačajniji su programi koje EPS treba da realizuje u okviru ispunjavanja EU propisa i standarda. Realizacijom ovog projekta predviđeno je smanjenje emisije sumpor dioksida (SO2) sa sadanjih 1.200 do 3.000 miligrama po kubiku na nivo niži od važećeg evropskog standard od 400 miligrama po kubiku. Naime, projektnim zadatkom je predviđeno da se emisija sumpor dioksida smanji na 200 miligrama po kubiku.Očekuje se direktan uticaj na zdravlje stanovništva, jer će osim efekta poboljšanja kvaliteta vazduha doći i do smanjenja kiselih kiša i negativnog dejstva na šume i zakiseljavanje zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari