Postrojenje za odsumporavanje u TENT A pušteno u probni rad 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

U prisustvu ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović i parlamentarnog zamenika ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosake pušteno je u probni rad postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Nikola Tesla A”, najveći ekološki projekat realizovan u termoelektranama u Evropi.

– Energetski sistem Srbije od danas može da se pohvali termoelektranom koja po ekološkim standardima može da se meri sa modernim termoelektranama bilo gde u Evropi. Kad kažemo da će emisije sumpor-dioksida biti smanjene čak trideset puta, i da će emisije praškastih materija biti takođe bitno redukovane, to zapravo znači da će građani Obrenovca, okolnih mesta i Beograda imati značajno kvalitetniji vazduh – rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović dodavši da je u izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova uloženo oko 215 miliona evra.

Prema njenim rečima to postrojenje pored ekološkog ima i energetski značaj

– Zajedno sa Termoelektranom Nikola Tesla B na kojoj će postrojenje za odsumporavanje biti završeno naredne godine, ove dve termoelektrane proizvode oko polovinu električne energije u Srbiji i ključne su za stabilno snabdevanje građana i privrede. I ova postrojenja će biti prihvatljiva sa aspekta očuvanja životne sredine. Smanjenjem emisije štetnih gasova produžili smo radni vek termoelektrane i obezbedili sigurnu proizvodnju, a ta energija biće nam preko potrebna dok ulažemo u vetroparkove, solarne elektrane i nove hidroelektrane – rekla je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Istakla je da projekat odsumporavanja na TENT A predstavlja važan deo bilateralne saradnje sa Japanom, za koju postoji uverenje da u budućnosti može da bude proširena novim inicijativama.

– Već vodimo razgovore i sa Vladom Japana i JICA koje su zainteresovane za izgradnju Reverzibilne hidroelektrane Bistrica. Ono što je TENT A za Srbiju danas, u smislu stabilnosti snabdevanja, to će u decenijama ispred nas biti RHE Bistrica, i zato za taj novi projekat tražimo pouzdane partnere iz sveta koji mogu da obezbede tehnologiju, povoljno finansiranje, efikasnost, kao i najviše ekološke standarde”, poručila je Đedović Handanović.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je značaj projekta za Beograđane veliki, posebno imajući u vidu da su termoelektrane u Obrenovcu, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, jedan od najvećih izvora emisija zagađujućih materija.

– Zahvaljujući ovoj investiciji, iz elektrane će se mnogostruko smanjiti godišnje emisije sumpor-dioksida, a praškaste materije svešće se na evropske standarde – rekla je Vujović.

Parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka istakao je da je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A prvi projekat u Srbiji koji se realizuje uz zajam iz japanskih jena.
– Ovaj projekat je važan za unapređenje zelene tranzicije u Srbiji i nastavićemo da pružamo podršku na njenom putu ka dekarbonizaciji” – kazao je Hosaka.

Dušan Živković, v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije, rekao je da je u postrojenje ugrađena najsavremenija oprema renomiranih proizvođača.

– U pitanju je tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom u kojem se koristi kreč. Nusproizvod ovog postupka je gips koji je euro kvaliteta. Očekivana godišnja proizvodnja gipsa je oko 250 miliona tona. Isto postrojenje gradi se i na TENT B. Završetkom tog projekta krajem naredne godine definitivno ćemo staviti tačku na pitanje emisija štetnih gasova na EPS-ovim velikim blokovima TENT i TE Kostolca, koji proizvode oko 90 odsto električne energije iz termoelektrana – rekao je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari