Đedović Handanović: Odsumporavanje dimnih gasova u TENT A najveći ekološki projekat u termoelektranama u Evropi 1Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIĆ

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas gradilište postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na termoelektrani Nikola Tesla A na kome će svi radovi biti završeni do kraja marta ove godine i koje će biti pušteno u probni rad.

„Danas smo se uverili da će radovi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova biti gotovi za nekoliko dana, kada će postrojenje ući u probni rad. Ovo je najveći ekološki projekat u nekoj termoelektrani u Evropi, treći najveći u svetu za koji smo izdvojili skoro 215 miliona evra”, rekla je ministarka.

Ona je ukazala da izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A doprinosi smanjenju emisija sumpor-dioksida (SO2) čak deset puta, kao i praškastih materija u granicama utvrđenim u Evropskoj uniji i nacionalnim propisima, dok će građani Obrenovca, okolnih sela i Beograda imati značajno kvalitetniji vazduh.

„Ovakvim projektima donekle produžavamo ekološki vek termoelektrana, što je važno zbog proizvodnje bazne energije. Dok ne izgradimo dovoljno kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, ili ne dođemo do neke druge bazne energije, moraćemo da se oslanjamo na kapacitete iz termoelektrana, naravno skladu sa najvišim ekološkim standardima”, rekla je ministarka.

Ona je podsetila da se ovaj projekat sprovodi uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) koja je zainteresovana da učestvuje i u drugim projektima u energetskom sektoru.

„Tokom aprila očekujem delegaciju iz Japana koja će zajedno sa nama posetiti ovo postrojenje. To će biti dobra osnova za buduću saradnju sa japanskim partnerima s obzirom da su zainteresovani da učestvuju u finansiranju i izgradnji energetskih objekata u našoj zemlji”, rekla je ministarka.

Ministarka je iskazala zadovoljstvo što su u realizaciji ovog projekta učestvovali domaći instituti Mihajlo Pupin i Nikola Tesla koji su radili na softverima, elektronici i digitalizaciji rada ovog postrojenja.

Đedović Handanović je ukazala da će se zahvaljujući postrojenju za pripremu krečnjaka kao nusproizvod proizvoditi gips koji se može koristiti u građevinskoj industriji. „Želimo da podstaknemo EPS da ima značajniju ulogu u cirkularnoj ekonomiji i da iskoristi velike količine gipsa koje će se ovde proizvoditi. Takođe, u toku je realizacija projekta opepljavanja koji će omogućiti i korišćenje pepela koji je važan za izgradnju puteva i drugih objekata u građevinskom sektoru“, rekla je ona.

Ministarka je napomenula da će se sledeće godine završiti izgradnja postrojenja za odsumporavanje u termoelektrani Nikola Tesla B koje će omogućiti smanjenje emisije sumpor-dioksida za oko 20 puta.

„Završetak postrojenja za odsumporavanje u TENT B će značiti da ćemo za više od 50 odsto proizvedene električne energije iz termoelektrana primenjivati najsavremenije ekološke mere i smanjiti negativne uticaje na životnu sredinu”, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari