Mala i srednja preduzeća i preduzetnici od sada znatno jednostavnije mogu da izvoze robu zahvaljujući usluzi Post eksport, koju je Pošta Srbije danas uvrstila u svoju ponudu. Jučerašnjim potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između Pošte i Uprave carina ispunjen je i poslednji uslov za uvođenje ove usluge.


Kako je istakao direktor Pošte Goran Ćirić, u Srbiji ima oko 300.000 preduzetnika i malih preduzeća koji će imati koristi od Post eksporta, jer će moći da računaju na znatno jednostavniju izvoznu proceduru. Oni će sada morati da popune samo jedan elektronski dokument, što će moći da učine ili u nekoj od 1.500 pošta širom Srbije ili putem interneta.

– Na ovaj način moći će da se šalju paketi do 30 kilograma težine i do 1.000 evra vrednosti. Pošto se popuni obrazac na šalteru, paket se šalje do carine i odatle se isporučuje krajnjem korisniku – rekao je Ćirić, dodavši da će Pošta biti logistički most za privredu Srbije i to kako regionalno tako i globalno.

Direktor Uprave carina Predrag Petronijević ocenio je da će se pozitivni efekti Post eksporta videti relativno brzo i dodao da sa Poštom Srbije planira i nastavak saradnje na drugim projektima.

Kako je istaknuto, paketi koji se predaju u pošti istog dana će stizati na carinu. Cena usluge zavisi od zone, odnosno udaljenosti zemlje u koju se šalje roba, kao i od težine i kreće se od 990 dinara za pakete do jednog kilograma težine koji se šalju u zemlje prve zone do 18.950 dinara za pakete od 25 do 30 kilograma težine koji se šalju u države četvrte zone. U prvu zonu spadaju države bivše SFRJ, u drugoj su ostale zemlje Evrope, treću zonu čine zemlje Azije i Afrike, dok se u poslednjoj nalaze Amerika, Australija i ostale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari