Ministarstvo za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu ocenilo je da Uredba o prekategorizaciji puteva, doneta 27. februara prošle godine, pravi velike probleme mnogim opštinama i zato će to ministarstvo predložiti da zimsko i letnje održavanje tih puteva bude finansirano sa četiri milijarde dinara iz republičkog budžeta za 2013. godinu.

Od toga će 3,04 milijarde biti namenjeno letnjem, a ostatak zimskom održavanju puteva. Za održavanje ovih puteva u decembru ove godine, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave spremno je da smanji za po pet odsto svoje ostale rashode i obezbedi prvu tranšu od 200 miliona dinara.

Uredbom, koja je navodno doneta na telefonskoj sednici prethodne vlade, 132 opštine u Srbiji dobile su nove puteve za održavanje u dužini od 6.082 kilometra. Iako su preraspodelom poreza na plate, prihodi opština povećani za ukupno 45 milijardi dinara, a pri obrazlaganju rebalansa ovogodišnjeg budžeta najavljivano da će opštinama biti prebačen deo republičkih nadležnosti, Ministarstvo za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu tvrdi da finansiranje održavanja ovih puteva, za mnoge opštine predstavlja nesavladiv finansijski, a za neke i tehnički problem. Zato će brigu o tim putevima na svoj teret preuzeti Republika. Upotreba ovih sredstava biće pod nepristrasnim nezavisnim nadzorom.

Samo 13 opština nije dobilo dodatne kilometre za održavanje, a najviše dodatnih kilometara dobile su opštine: Gornji Milanovac, Zaječar, Vranje, Leskovac, Valjevo, Negotin, Bor, Kuršumlija, Bajina Bašta i Sjenica između 96,26 i 191,10 kilometar. Ili regionalno gledano, pored postojećih lokalnih puteva, 372 dodatna kilometra je dobio Beograd, 702 kilometra Vojvodina i 5.008 kilometara centralna Srbija. Za ove puteve je do donošenja februarske uredbe bilo nadležno javno preduzeće Putevi Srbije.

Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac, kojoj je broj kilometara za održavanje gotovo udvostručen povećanjem od 94,34 kilometra, rekao je da novom raspodelom poreza na plate ta opština dobija dodatnih 135 miliona dinara, a da će je održavanje svih oko 200 kilometara puteva koštati više od tog iznosa.

Zbog kontroverzne nove raspodele poreza na plate i efekata koje je ona dala, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave imali su teškoća da pred novinarima opravdaju ovaj novi budžetski trošak. Pred njima je još rasprava u Narodnoj skupštini, ali tamo vladajuća koalicija ima komotnu većinu, tako da velike probleme ne treba očekivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari