Junetina preskupa domaćem kupcu

Stočni fond na istorijskom minimumu a država ugovara nove količine izvoza mesa u Tursku

Ostavite komentar


  1. Siroti vucicevci, oni i pored bezbrojnih ‘stranih investicija’, i dalje muku muce da „dostignu nivo iz 1989“, i to u uzgoju teladi za koju je potrebna ‘svemirska tehnologija’, … ?
    Prodali su i sahranili srpskog seljaka, domacina svojim krvopijama iz MMF i uvoznicima mesa, sada se ‘cesu iza uveta’ i bez blama nam se zale na sopstveni idiotizam i nekompetentnost?

    1. Najlakše je odgajiti bika, ali osnova ove proizvodnje je krava koju će sve manje dece gledati uživo zato što se vlada prema ljudima koji je gaje odnosi kao prema političkim robijašima.

  2. Nije juntetina u Srbiji skupa nego su plate ovdasnjih radnika i penzije mizerne. Trzisna cena juneceg buta oduvek se kretala u EU oko OSAM EURA, dok je teleci od 10 do 12 eura. Medjutim, cak i kad bi se korigovala cena na domacem trzistu stvari u krupnom stocarstvu ne bi bile nivelisane. Poslednjih 10 godina vodi se odvratna agrarna politika po kojoj su DISKRIMINISANI SELJJACI-PROIZVODJACI, koji poseduju jednu i dve krave, a jedno vreme je bilo cak i tri. Mleko tim proizvodjjacima placano je jeftinije od 10 do 13 dinara po litru, iako je bilo istog ili cak boljjeg kvaliteta nego kod proizvodjaca koji su imali vise od cetiri krave. To je destimulisalo seljjake da nastave sa cuvanjjem krava i poceli su polako da rasprodaju stoku, kojja je uglavnom zavrsavala na klanice, mizerno placena po ceni u vrednosti od jednog teleta. Ova diskriminacija mleka nije radjjena iz cista mira, vec da bi se smanjjila domaca proizvodnja kako bi se uvezlo mleko u prahu iz magacina drzava EU. Naravno ne treba napominjjati da su svi ministri poljoprivrede koji su pored dovoljne domace proizvodnje svezeg mleka uvozili strano mleko u prahu da bi dobili velike provizije. Takva politika smanjjila je domaci stocni fond za 60 odsto. Kad su poklane krave automatski je izgubljjena mogucnost da dobijjamo telad koju bi posle ubacivali u dalji tov. Ali, sta bas zna ministar Nedimovic i njegovi prethodnici da je BIK BIO TELE kad je bio mali. Vazno da ce oni da izvoze hiljjade i hiljade tona junetine u Tursku. A za telad neka vide seljaci, protiv koji se sa drzavnih pozicijja u poslednjoj deceniji vodi pravi specijalni rat. Od otimacine preko dampinskih cena stoke do unistavanja stada raznim trovanjima i kradje. U takvom poslovnom ambijentu ni stoka ne moze da zivi. Zato su sve nase price o poljoprivredi besmislene dok se ne stvori drzava i mafijja ne protera sa sela, gde se bas infiltrirala radi poslova sa proizvodnjjom i preradom opijata, ali je pocela da primenjujje svoje ludacke metode i na sirote seljjake. Ako se ovako nastavi uskoro u srpskom selu niko nista nece raditi, pa cak nece gajiti ni kokoske. Pa nek se drzava i daljje igra KOZA NOSTRE.U svakom slucaju koprive ce uvek da radjaju same, to je korov, koji ponekad moze da utoli glad, ali tesko moze da zameni junetinu.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.