Kako vulkan na Antarktiku izbacuje 80 grama zlata dnevno u ledeni vazduh 1foto: Facebook/Meteoplus

Planina Erebus, krije jedan od najaktivnijih vulkana na svetu, koji svakoga dana izbaci oko 80 grama zlata u hladan vazduh Antarktika. Antarktik je ledeni kontinent sa izuzetno niskim temperaturama, ali ima i jaku vulkansku aktivnost.

Vulkan Erebus koji je jedan je od 138 aktivnih vulkana na Antarktiku svojom aktivnošću svakodnevno izbacuje gas, koji sadrži kristalizovano zlato, u vrednosti od, kako se procenjuje, skoro 6.000 dolara, prenosi RTS.

Većina vulkana na Antarktiku nalazi se na Zapadnom Antarktiku i Zemlji Mari Berd. Dok većina njih miruje, osam ili devet antarktičkih vulkana se smatra aktivnim. Samo tri vulkana su eruptirala u novijoj istoriji, iako je to bilo mnogo drugačije u dalekoj prošlosti.

Vulkan Erebus nazvan je po starogrčkom bogu tame, a istraživači ističu da je eruptirao i onda „kada ga je kapetan ser Džejms Klark Ros prvi put ugledao 1841.godine“.

Vulkanska aktivnost u prošlosti

Nedavna istraživanja bazirana na prikupljanju ledenih jezgara sa Antarktika sugerišu da je kontinent bio poharan gigantskim vulkanskim erupcijama tokom poslednjeg ledenog doba, od kojih su mnoge bile veće od bilo koje erupcije u modernoj istoriji

Vulkanska prašina može da se nađe u prečniku od 1.000 kilometara od vulkana, koji ima visinu od 3.795 metara, piše IFL Science.

Zlatna prašina je samo jedna od mnogih čestica koje izbacuje vulkan sa Erebusa, a jedan je od najozloglašenijih vulkana na planeti zbog katastrofe koja se dogodila 28. novembra 1979. godine. Tada je avion na letu 901 avio kompanije „Air New Zeland“ udario u jednu od litica vulkana i usmrćeno je svih 257 ljudi koji su bili u avionu.

Inače, let je bio deo promo-programa ove kompanije koji je putnicima omogućio da putuju na relaciji od Oklanda do Antarktika i nazad, i koji je trebalo da traje 11 sati, i obuhvati razgledanje predela iz aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari