Kako sindikati reaguju na zahtev ASNS o proveri njihove reprezentativnosti: Samostalci bez primedbe na incijativu, Nezavisnost "ima važnija posla" 1foto FoNet/Nenad Ðorđević

Dok Savez samostalnih sindikata Srbije u potpunosti prihvata zahtev Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata da se preispita reprezentativnost sindikalnih centrala zastupljenih u Socijalno- ekonomskom savetu, Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” ističu da imaju važnija sindikalna posla od bavljenja izjavama ASNS.

Kad je pak reč o sindikalnim centralama koje nemaju reprezentativnost, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” podržavaju stav ASNS o tom pitanju a Konfederacija slobodnih sindikata smatra da je prioritet izmena postojećeg zakona po kome se utvrđuje reprezentativnost sindikalnih organizacija, jer nije zasnovan na realnim osnovama.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, koja inače nema reprezentativnost kao sindikalna centrala, podnela je zahtev za preispitivanje reprezentativnosti UGS Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije, uz komentar da je „od utvrđivanja reprezentativnosti ova dva sindikata prošlo 18 godina, a da Zakon o radu propisuje da se reprezentativnost preispituje na tri godine“.

– Reprezentativnost sindikata nije samo sindikalno pitanje. To je društveno pitanje od izuzetnog značaja. Kroz institut socijalnog dijaloga sa državom i poslodavcima, posebno kroz odluke Socijalno – ekonomskog saveta, reprezentativni sindikati bi mogli da budu glas, promoter i zaštitnik interesa sveta rada, posebno što imaju na zakonu zasnovanu mogućnost da presudno utiču na radne, materijalne i socijalne uslove radnika. Nažalost, pre svega zaslugom „reprezentativnih“ sindikata, socijalni dijalog i posebno rad Socijalno – ekonomskog saveta, izgubio je svaki kredibilitet, pretvorio se u karikaturu i obesmislio i samu ideju socijalnog dijaloga. Najbolji primer za to je nedavno utvrđivanje minimalne zarade – tvrde u ASNS i zahtevaju da se sprovede javan i nepristrasan postupak utvrđivanja reprezentativnosti.

Prema Zakonu o radu da bi jedan sindikat bio reprezentativan mora da ima 10 odsto članova od ukupnog broja zaposlenih, odnosno 236.000 članova.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže za Danas da je zahtev ASNS za proveru reprezentativnosti sindikalnih centrala zastupljenih u SES-u (telu u kome su predstavnici reprezentativnih organizacija sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije) legitiman i da ga u SSSS prihvataju “u svakom trenutku”.

– Ne samo da nemamo ništa protiv inicijative ASNS već smo ako treba spremni i zvanično da je podržimo u SES-u ili na bilo kom drugom relevantnom mestu. Savez samostalnih sindikata Srbije apsolutno nema ništa protiv toga da se proveri reprezentativnost na svim nivoima, odnosno kako na nivou poslodavaca, teritorijalnom i granskom tako i na nivou centrala. Za nas to ne predstavlja nikakav problem i spremni smo da učestvujemo u sprovođenju takvog procesa – navodi Orbović.

Predsednik SSSS ističe da pretpostavlja da je ASNS inicijativu za utvrđivanje reprezentativnosti sproveo, jer želi da se na taj način utvrdi da je ima i ta sindikalna centrala.

– Očekujem da će ASNS, s obzirom na to da je pokrenula takav zahtev, istovremeno biti spremna i da učestvuje u procesu utvrđivanja reprezentativnosti i tako javnosti pokaže da li za nju ispunjava predviđene uslove – poručuje Orbović i dodaje da tvrdnja da u proteklih 18 godina nije utvrđivana reprezentativnost nije tačna, jer je SSSS svoju dokazivao pre desetak godina.

Na pitanje Danasa kako komentariše inicijativu Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Čedanka Andrić, predsednica Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” izjavila je da “ima pametnija sindikalna posla od bavljenja izjavama ASNS”.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović kaže za Danas da podržava zahtev ASNS, jer nijedna sindikalna centrala čiji predstavnici sede u SES-u prema aktuelnim zakonskim rešenjima nema reprezentativnost.

– Proteklo je dosta vremena od kada je reprezentativnost utvrđivana i apsolutno sam siguran da bi se ako bi došlo do provere reprezentativnosti utvrdilo da je nemaju ni SSSS ni UGS “Nezavisnost”. Po važećim zakonskim rešenjima to je potpuno nemoguće i reprezentativni status koji te centrale imaju predstavlja farsu.

Podaci to veoma jasno ilustruju. Naime, pre 18 godina sindikalno organizovano je bilo oko 60 do 70 odsto svih zaposlenih u Srbiji. Sada se ta cifra smanjila na oko 20 odsto. Prema važećim propisima to znači da bi oba reprezentativna sindikata trebalo da imaju podršku od po 10 odsto zaposlenih što u praksi nije slučaj – navodi Veselinović.

Naš sagovornik dodaje da aktuelna vlast, kao što je bio slučaj i sa prethodnom, ne pokreće pitanje reprezentativnosti sindikalnih centrala u SES-u, jer joj očito one koje su sada tu zastupljene najviše odgovaraju kako bi mogla da sprovodi socijalnu politiku u Srbiji po svojoj volji, bez obzira što nije dobra po interese radnika.

– S obzirom da nijedna sindikalna centrala nema reprezentativnost mi smo ranije predlagali, što nadležni nisu uslišili, da se promene zakonska rešenja vezana za utvrđivanje reprezentativnosti, odnosno da se uvedu prikladnija koja bi uvažavala objektivnu situaciju i omogućila da se pokaže ko zaista ima reprezentativnost a ko pak ne.

Ovako imamo slučaj u kome o sopstvenoj reprezentativnost odlučuju sindkati u SES-u tako što se nikada na tom telu ne pokreće pitanje njenog utvrđivanja na svake tri godine kako je pravilima precizirano. To je isto kao kada bi vlada svake četvrte godine sebi produžavala mandat umesto da se organizuju izbori – objašnjava Veselinović.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović takođe smatra da nijedna sindikalna centrala u Srbiji, shodno aktuelnim pravilima, ne ispunjava uslove da bude reprezentativna a da je u ovom trenutku najvažnije izmeniti proceduru kojom se ona utvrđuje kako bi se na adekvatan i pravedan način utvrdilo koje centrale je zaslužuju.

– Jednostavno, trebalo bi izmeniti kriterijume za utvrđivanje reprezentativnosti, odnosno postaviti ih na realne osnove umesto sadašnjeg rešenja po kome reprezentativnost ne može da dokaže niko. Treba uvažiti činjenicu da članstvo nije samo u dve reprezentativne sindikalne organizacije već da postoji i u drugima te je nužno da kriterijumi budu održivi kako bi svaki sindikat koji ima uslove za to postao reprezentativan – navodi naš sagovornik.

Inače, u Socijalno – ekonomskom savetu, kada je reč o sindikatima, zastupljeni su kao reprezentativni, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari