"Opet neka igra i fingiranje pregovora": Mediji objavili dogovor o minimalcu, sindikati demantuju da je bilo šta usaglašeno 1Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta održao je juče sastanak oko minimalne cene rada, a nakon toga u javnosti su se pojavile oprečne informacije oko toga da li je postignut dogovor. Predstavnici sindikata za Danas negiraju da je do dogovora došlo i kažu da se pregovarači nisu pomerili sa početnih pozicija.

Radio televizija Srbije objavila je sinoć kako je postignut dogovor oko minimalne cene rada.

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade postigli su dogovor o povećanju minimalne zarade, ali će konkretni detalji biti saopšteni 7. septembra, objavio je RTS svoje nezvanično saznanje.

Informacije sa kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta podelio je i ministar finansija Siniša Mali na svom Instagram nalogu.

„Danas sam na kolegijumu Socijalno – ekonomskog saveta, zajedno sa kolegom iz Vlade Nikolom Selakovićem razgovarao sa predstavnicima sindikata i poslodavaca o iznosu minimalne cene rada za narednu godinu. Očekujemo da početkom septembra bude poznat i tačan iznos minimalne zarade, ali to će svakako biti najveće procentualno povećanje u istoriji. Važno je da to povećanje bude balansirano, kako bismo održali punu zaposlenost. Zahvaljujem se poslodavcima i sindikatima na konstruktivnom dijalogu“, napisao je Mali.

Ove informacije medija i zvaničnika dovele su do zabune, a sama najava tajanstvenosti oko potencijalnog dogovora do brojnih pitanja.

Međutim, predstavnici sindikata za naš list demantuju da je došlo do bilo kakvog dogovora.

Predsednica UGS Nezavisnost Čedanka Andrić kaže za Danas da ne zna odakle se pojavila vest da je dogovor postignut, jer nije.

„Juče je bio sastanak kolegijuma, na njemu se ne donose nikakve odluke, već se dogovara naredna sednica SES-a, a ona će biti 7. septembra u 10 časova. Na toj sednici će se još jednom razgovarati o minimalnoj ceni rada“, objašnjava ona.

Andrić naglašava da je ponuda države ostala ista.

„Oni nude povećanje od 17,8 odsto, što je nešto više od 47.000 mesečno. Mi smo kao sindikati ostali pri tome da minimalna zarada na mesečnom nivou ne može da bude ispod minimalne potrošačke korpe, tako da smo svi ostali na svojim pozicijama“, navodi ona.

Naša sagovornica ukazuje da se ponuđeni minimalac ni u ovoj godini ne bi izjednačio sa potrošačkom korpom.

„Sadašnja minimalna potrošačka korpa je skoro 52.000 dinara, ni u ovoj godini se ne bi izjednačila ponuda države, a računamo da će potrošačka korpa još rasti sledeće godine“, kaže Andrić.

Ona komentariše i izjavu ministra finansija Siniše Malog da će to biti najveće procenutalno povećanje minimalca.

„Mi ne negiramo da je to procentualno najveće povećanje, ali nije ono koje mi tražimo“, naglašava naša sagovornica.

Ona dodaje da će na sednici 7. septembra još jednom pokušati da ubede državu da poveća minimalac.

„Nemam velika očekivanja od tog sastanka, da je Vlada bila spremna na neke pomake, to bi rekli juče na kolegijumu, ali ne možemo da zatvorimo vrata za još jedan pokušaj“, ističe ona.

Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović takođe negira da je došlo do dogovora.

„Mislim da je u pitanju opet neka igra i fingiranje pregovora“, smatra on.

Mihajlović naglašava da nije došlo do dogovora, ali ni do pomaka u pregovorima.

„Mi smo pri stanovištu da treba da se izjednače minimalna potrošačka korpa sa minimalnom cenom rada, a insistiramo i na usklađivanju za ovu godinu. Oni kažu da se za to nisu stekli uslovi“, navodi naš sagovornik.

 

On dodaje da ne očekuju ništa pozitivno ni od pregovora 7. septembra.

„Do 7. septembra vrlo je mala verovatnoća da dođe do promena, ako već nije do sada. Ne vidim značajni pomak, čak i ako ga bude“, kaže Mihajlović.

Podsećamo, Ministarstvo finansija ponudilo je da povećanje minimalca bude 17,8 odsto, odnosno da iznosi 47.154, dinara za narednu godinu.

Ipak, sindikati pre pregovora o tom povećanju, želeli su da se minimalac za ovu godinu koriguje, što Ministarstvo nije prihvatilo.

Takođe, za narednu godinu sindikati traže izjednačavanje minimalne cene rada sa minimalnom potrošačkom korpom.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je nedavno da minimalna zarada nema nikave veze sa minimalnom potrošačkom korpom i da njihovo izjednačavanje, što traže sindikati, nije zakonska obaveza, iako je to obećano još pre nekoliko godina.

On je, ipak, rekao da je to bila „želja“.

„Naša želja je bila 2018. da pokušamo da izjednačimo vrednost minimalne potrošačke korpe sa minimalnom zaradom i radimo na tome, ali 2020. je bila epidemija korone, 2021. energetska kriza i imamo problem u pogledu performansi ekonomije, ne naše već svetske“, rekao je Mali.

U celu priču uključio se i predsednik Srbije Alekandar Vučić koji je najavio minimalnu cenu rada u iznos od 400 evra neto, odnosno 46.884 dinara po srednjem kursu, što je slično onome što je predložilo i Ministarstvo.

Minimalna plata za 2023. godinu iznosi 230 dinara po radnom času bez poreza i doprinosa, odnosno 39.700 dinara neto u proseku. Sa druge strane, minimalna potrošačka korpa u maju tekuće godine bila je oko 52.000, dok je minimalna plata istog meseca iznosila 42.320 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari