„Opet neka igra i fingiranje pregovora“: Mediji objavili dogovor o minimalcu, sindikati demantuju da je bilo šta usaglašeno

Ostavite komentar


  1. Ako se poveća minimalni rad sve to povlači jedno drugo, ni ove plate koje primamo se moraju povećati inače bi mala razlika bila između minimalca i ugovora na određeno što ne bi bilo u redu.

  2. Neznam koga zavaravaju pregovorima i cemu sluzi to telo kada je predsednik pre tri meseca izneo sva povecanja sa datumima i procentima i od toga moze samo on odstupiti na vise ili nize. Znaci „sindikalci“ ako zelite pregovore zaboravite radna tela i na pregovore na Andricev venac a sta tamo postignete to vam je ostalo je mlacenje prazne slame.

  3. Po meni jednako bitno, alo ne i bitnije je da se zabrani ono sto sadasnja vlast ptecutno dozvoljava, a to je da 80 posto gradjana radi za minimalac plus za neki deo koji se isplacuje na ruke a na koji se ne placa pprez, a ni ne ulazi u osnovu plate kasnije za penziju. Tu, prvo gubi drzava, jer se izbegava porez, a drugo gibe radnici kojima je sada dobro,jer oni svoj novac dobijaju, ali kolike ce im biti penzije kad jednog dana odu u penziju sa minimalcem.u jednom trenutku ce se pojaviti ogroman broj socijalnih slucajeva koji nece imati od cega da zive, a jedino ce dobro proci privatni poslodavci koji su zakinuli drzavu za ogoman porez i te pare stavili u svoj dzep, a svi znamo ko su oni i zasto se to tolerise

  4. Odluka se donosi dvotrećinskom većinom glasova sindikata koji su reprezentativni na nivou republike. Ukoliko na primer 2 glasaju za, a jedan protiv predlog se smatra da je usvojen. Taj jedan sindikat može posle da se buni koliko god hoće sve i da je najbrojniji u državi džaba mu.

  5. Ne kapiram, pa svi su rekli početkom septembra će se znati i da će procenat porasta minimalne zarade biti mnogo veći nego do sada.

  6. Dno dna. Dokle više laži i obmane tajkunski mediji. Dogovor je postignut ali vi morate da lažete jer to je vaša politika.

  7. Minimalna zarada raste brže od inflacije i približava se po vrednosti potrošačkoj korpi.

  8. Uspeli smo da za nekoliko godina povećamo minimalnu zaradu na jedan pristojan nivo i sva je prilika taj trend će se nastaviti.

  9. Svi oni koji su sredinom 2000-tih radili za 15 hiljada dinara mogli su samo da sanjaju platu od 47 hiljada, koliko će sada iznositi minimalac.

  10. Nije nikakava igra, već je potrebno vreme da se usaglase stavovi poslodavaca i sindikata.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 14. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.