Ko je kriv za propadanje Komgrapa 1

Posle četiri odložena ročišta Privredni sud u Beogradu će danas ponovo odlučivati o tome da li Holding kompanija Komgrap odlazi u stečaj ili ne.

Da se pitaju radnici, odnosno štrajkački odbor koji od septembra prošle godine traži da se spasi nekadašnji „građevinski gigant“, od stečaja bi se odustalo.

– Komgrap je nekada zapošljavao 13.000 radnika, a danas ih ima svega 130. Sadašnjim i bivšim zaposlenima se duguje po osnovu neisplaćenih zarada, doprinosa i drugih potraživanja, više od 150 miliona dinara – kaže za Danas predsednik Štrajkačkog odbora Miodrag Stešević.

Za situaciju u preduzeću, koje je pre deset godina privatizovao Integral inženjering iz Republike Srpske, Stešević optužuje vlasnika Slobodana Stankovića, kao i Nadzorni odbor koji je smenio bivšeg direktora prošle jeseni, odmah nakon što je za prokuristu preduzeća postavljen Vladimir Mačkić.

– Mesecima Štrajkački odbor traži da se sastane sa NO, prokuristom i novim direktorom, ali pregovora nema. Očigledno je da pokušavaju da preko poverilaca kojima su prodali potraživanja većinskog vlasnika gurnu Komgrap u stečaj – ističe Stešević.

Međutim, prokurista Vladimir Mačkić za Danas tvrdi da Integral inženjering, nije želeo stečaj, jer bi u tom slučaju vlasnik Slobodan Stanković bio u poslednjem isplatnom redu za naplatu svojih potraživanja. Ipak, kažu da je firma sada u takvom položaju da je stečaj sa planom reorganizacije koji će biti ponuđen, trenutno jedino rešenje, za koje bi trebalo i radnici da se založe, jer će tako jedino moći da naplate svoja potraživanja. On ističe da je osnov za to očekivanje da će tim advokata uspeti da kroz tu proceduru obori niz štetnih ugovora koje je prethodni direktor sklapao sa nekoliko crnogorskih firmi.

Mačkić je u firmu došao u septembru i zatekao račun koji je u neprekidnoj blokadi oko tri godine i to za iznos od 240 miliona dinara, ili 1,9 miliona evra. Ističe i da ni on, ni Integral inženjering koji ima 64 odsto akcija u Komgrapu – nisu pokrenuli stečaj, već crnogorska firma BBC business company. Kaže da ne zna ko stoji iza te kompanije, ali da je jedino „siguran da ne stoji Integral inženjering kako neki to žele da predstave“.

Ono što je sigurno, kako kaže, jeste da je većinski vlasnik odlučio da podnese i krivičnu prijavu zbog prodaje zgrade ove kompanije na Terazijama broj 4. Objašnjava da je bivši direktor priznao da Komgrap duguje novac crnogorskom partneru, ali tvrdi da je reč o fiktivnom ugovoru jer nije bilo nikakvog posla. Potraživanje je ipak predato izvršiteljima a oni su na licitaciji objekat prodali takođe crnogorskoj, kompaniji „Đ and 8 Investicije“ iz Beograda. Ujedno, to je jedan od ugovora čije obaranje Mačkić očekuje kroz stečaj. Kaže i da zbog takvih ugovora u neka od zavisnih preduzeća predstavnici Holdinga nemaju pristup. Naglašava i da su tri zavisna preduzeća Komgrapa – Steal, Invest i Komgrap plus, pod nejasnim okolnostima prešla u vlasništvo fizičkog lica, ali da je nakon vanrednog nadzora Vlada poništila rešenja APR-a i vratila firme Holdingu. Za takvu situaciju, fiktivne ugovore, neisplaćene zarade i blokadu računa, Mačkić krivi bivšeg direktora Draška Pašića, ali i državu koja je to dozvolila.

Na pitanje da li je Slobodan Stanković, koji je Komgrap kupio za 4,3 miliona evra i još toliko uložio kroz investicioni program, došao u Srbiju kako bi rasprodao imovinu preduzeća ili je želeo pokretanje poslova, Mačkić tvrdi da je Integral inženjering imao ozbiljne namere, i da je želeo da radi, a podseća i da matična firma u ovom trenutku ima posao na deonici Koridora 10, kroz Grdeličku klisuru.
Međutim, dodaje i da država snosi deo odgovornosti za propadanje nekadašnjeg giganta, jer je to preduzeće prodala prikrivajući stvarno stanje duga. Naime, u tenderskoj dokumentaciji bilo je navedeno da postoji spor od nekoliko stotina hiljada dinara, da bi se tek kasnije ispostavilo da je on vredi – pet miliona evra.

Ostalo je nedorečeno, kako je to Slobodan Stanković kao vlasnik kompanije dozvolio da mu čitavu deceniju direktori u firmi bez njegovog nadzora i znanja rade šta hoće, odnosno da otuđuju zavisne firme i prodaju imovinu.

Biznis kartice i zaostale plate

Komgrap je nekada imao 13 zavisnih preduzeća, od njih svega šest je trenutno aktivno. Dnevni list Danas je još pre dve godine pisao o ovoj kompaniji, odnosno o radnicima koji su tada pisali pismo premijeru Aleksandru Vučiću tražeći da se preispita poslovanje menadžmenta.

Radnici su u julu 2015. u razgovoru za Danas tvrdili da je upravo rukovodstvo firme krivo za propadanje Komgrapa jer je otvaralo zavisna preduzeća na koja je „prebacivalo“ radnike, a svu imovinu iz tih preduzeća prenosilo u Holding. Tako su radnici gurnuti u zavisna preduzeća, koja odlaze u stečaj, a imovina se rasprodaje. To potvrđuje i sadašnji prokurista.

Osim toga, nekoliko radnika ove firme sa kojima smo tada razgovarali posedovali su i pisane dokaze, odnosno izvode iz banaka u koje smo imali uvid, da su članovi najužeg rukovodstva tokom 2010. i 2011. trošili desetine hiljada evra „provlačeći“ biznis kartice, kao i da su u trenutku kada radnicima nisu isplaćivali plate i ostala primanja uzeli i kredit od 100 miliona dinara kako bi deo novca uplatili kao pomoć jednoj subotičkoj firmi, koja taj novac nikada nije vratila.

Imovina Komgrapa

– Upravna zgrada od 5.000 kvadratnih metara u Beogradu na Terazijama broj 4 (prodata prošle jeseni)

– zgrada u Kosovskoj ulici površine 4.000 metara kvadratnih

– na Banovom brdu Komgrap raspolaže sa 5.000 m2 na Šumadijskom trgu

– Plac od osam hektara i proizvodna hala od 300m2 u Makišu

– Poslovni prostor u Kijevu od 1.000m2

– Fabrička hala ciglane 3.000m2 u Obrenovcu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari