Ponuda hrane trebalo bi da zadovoljava potrebe potrošača u ishrani doprinoseći zdravom stilu života i poboljšanju javnog zdravlja. Ovo je jedan od zaključaka konferencije „Prehrambena bezbednost i sigurnost – kvalitet i količine“, koja je u organizaciji Kluba privrednih novinara i Društva agrarnih ekonomista, a pod pokroviteljstvom Hipo banke, održana na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Prema oceni državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senada Mahmutovića, koji je otvorio ovaj skup, propisi o bezbednosti hrane uglavnom su usklađeni sa standardima Evropske unije, što potkrepljuje podatak da je u prethodnoj godini 52 odsto naših poljoprivrednih proizvoda plasirano na tržište EU, a 33 odsto na CEFTA tržište, dok je obim spoljnotrgovinske razmene premašio 2,1 milijardu evra.

Uz konstataciju da je usvojen Zakon o organskoj proizvodnji učesnici konferencije ukazali su na to da niko ne govori o prelasku sa komercijalne na integralnu proizvodnju. U tom kontekstu pomenuto je da Srbija, za razliku od susednih država, još nije zakonom regulisala integralnu proizvodnju voća. Zaključeno je, takođe, da je odgovornost za bezbednost hrane na proizvođačima, kao i da bi akcenat trebalo staviti na kvalitet, umesto na količinu, jer samo od kvalitetne sirovine može da nastane kvalitetan proizvod. Ohrabruje podatak iznet na konferenciji, da većina agrarnih proizvoda, i po kvalitetu i po ceni, zadovoljavaju visoke standarde tržišta EU, kao i to da su najavljene izmene Zakona o bezbednosti hrane kako bi se stepen zaštite potrošača podigao na viši nivo. I ove godine su najuspešnijim preduzećima i pojedincima uručena priznanja Agrobiz lider – dodeljene su tri zlatne plakete, tri plakete Hipo-agro lideri i šest plaketa Agrobiz lider.

Dobitnici priznanja Agrobiz lider

1. Departman za voćarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu – Zlatna plaketa Agrobiz lider

2. Opština Nova Varoš – Plaketa Agrobiz lider (za afirmaciju organske proizvodnje i očuvanje autohtonih sorti)

3. Milan Milovanović – priznanje Hipo-agrobiz lider (za ulaganje u modernizaciju proizvodnje)

4. Poljoprivredna škola „Rajko Bosnić“, Bukovo – Plaketa Agrobiz lider (za ulaganje u edukaciju i inovativnost)

5. Prof. dr Miladin Ševarlić – Zlatna plaketa Agrobiz lider (za očuvanje prirodnog genetskog potencijala)

6. Muzej pčelarstva „Živanović“ – Plaketa Agrobiz lider (za očuvanje tradicije, edukaciju i etno-turizam)

7. Opština Pirot, Fond za poljoprivredu – Priznanje Agrobiz lider (za zaštitu brenda „pirotski kačkavalj“)

8. Preduzeće „Ćirić i sin“ – Plaketa Hipo-agrobiz lider

9. Jovica Aksić – Plaketa Agrobiz lider (za razvoj autohtonog govedarstva)

10. Rakić Stevan – Priznanje Hipo-agrobiz lider (za ulaganje u razvoj stočne privrede)

11. Ivan Tomić – Plaketa Agrobiz lider – za ulaganje u razvoj voćarstva

12. Dragana Žebeljan – Zlatna plaketa Agrobiz lider, novinar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari