Advokat Miloš Janković o istrazi u slučaju Savamala: Niko od "kompletnih idiota" do danas nije odgavarao 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nekoliko dana po rušenju u Savamali, izrekao je ocenu da iza svih događaja koji su se tada desili stoje „najviši organi gradske vlasti“, koje je nazvao „kompletnim idiotima“. Imajući u vidu da do danas, punih osam godina, niko iz gradske vlasti nije odgovarao za te „idiotske“ postupke, a da je republička vlast viši nivo od lokalne vlasti, upravo iz takve izrečene ocene predsednika možemo zaključiti o karakteru, kako lokalne, tako i državne vlasti i opšte situacije u kojoj se mi građani nalazimo, ocenio je za Danas advokat Miloš Janković, tadašnji zamenik Zaštitnika građana, povodom osam godina od „fantomskog“ noćnog rušenja u Savamali.

On je podsetio da je tadašnji Zaštitnik zgrađana Saša Janković bez bilo kakvih odlaganja, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak utvrđivanja zakonitosti i pravilnosti rada organa u vezi događaja u Savamali.

– Odmah je sproveo nadzor nad radom beogradske policije i komunalne milicije. Ubrzo je sačinio i objavio izveštaj o utvrđenim brojnim propustima i nezakonitostima u radu nadležnih organa. Bitno je ukazati da od objavljivanja tog izveštaja do danas, punih osam godina, ni jedna činjenica izneta u tom izveštaju nije osporena na bilo koji način, niti u bilo kojoj meri – ističe Miloš Janković.

Podsetimo, Zaštitnik građana primio je pritužbe građana da su 25. aprila 2016. godine, u ranim jutarnjim satima, počev od 2 časa ujutro, u Savamali, u Beogradu, u trajanju od oko dva časa bili žrtve drskog, nasilničkog, vandalskog samovlasnog ponašanja organizovane grupe uniformisanih i „fantomkama“ maskiranih lica, zbog čega su zvali policiju, ali ona nije postupala u skladu sa zakonom i pravilima o njenom radu.

Građani su isticali da je više desetina lica maskiranih u crno uniformisanim, „fantomkama“ i opremljeni palicama i baterijskim lampama zaposelo Hercegovačku ulicu.

„Dovezli su se u više automobila, od kojih je najmanje jedno bilo terensko. Sva vozila su bila crne boje, tamnih stakala i bez registarskih tablica. Neka od njih su patrolirala ulicom, a neka poslužila samo za dolazak i odlazak. Ulicu su zaprečile dve radne mašine. Osobe pod fantomkama su primenom i pretnjom primenom fizičke sile, drsko i nasilnički, izvlačili građane iz objekata i automobila, oduzimali im mobilne telefone odnosno SIM kartice, sputavali im kretanje, čak i gledanje u crna vozila koja su patrolirala krajem, pretresali automobile i objekte, odneli dva pištolja i lovačku pušku koje su zatekli u jednoj kancelariji, pronašli i odneli zapise sa privatnog video nadzora, pretili zatečenim građanima da nikom ne kažu šta se desilo. Za to vreme, radne mašine – bageri, porušili su više desetina objekata mahom poslovne namene“, navedeno je između ostalog u Izveštaju Zaštitnika građana.

Iako su građani pozivali policiju, ona ih je upućivala na Građevinsku inspekciju i komunalnu miliciju, ali policija te noći nije izašla na teren da izvrši uviđaj o dešavanjima u Savamali.

Poražavajuće je, kaže Janković,  da nijedan drugi organ, sem Zaštitnika građana, nije ostvario svoju nadležnost u vezi tog slučaja, niti policija, niti tužilaštvo.

– Slučaj Savamala je pred pravosudnim organima okončan time što je jedan policijski službenik priznao svoju krivicu i kažnjen minimalnom kaznom za svoje postupanje. Naknadno je to lice dalo izjavu da je za to priznanje i neimenovanje naredbodavaca bilo nagrađeno značajnom imovinskom korišću. Nažalost, ni to nije dobilo odgovarajući sudski epilog – naglašava naš sagovornik, govoreći o Goranu Stamenkoviću, šefu smene beogradske policije koji je te noći bio dežuran, i jedinoj osobi koja je kažnjena, i to pet meseci uslovne kazne.

Janković dodaje da je događaj u Savamali vremenom prerastao u simbol bahatosti nosilaca vlasti odmetnutih od interesa građana.

– Razrušavanjem svih institucija javne vlasti, postavljanjem poslušnih kadrova sumnjivih znanja i sposobnosti na njihovo čelo i eliminacijom nepodobnih, došli smo u situaciju da je u našem društvu svako dešavanje koje ne odgovara interesima nosilaca vlasti moguće relativizovati i prepustiti zaboravu. To je zaista ostvarivo u društvu zastrašenih pojedinaca spremnih na pristajanje i poltronstvo – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari