Cilj kompanije je da do 2020. godine povećamo proizvodnju nafte i gasa. U skladu sa našom dugoročnom strategijom proizvodnja nafte i gasa u 2020. godini bi trebalo da iznosi pet miliona tona. Od 2010. godine smo započeli regionalni razvoj i kao regione od interesa smo odredili Panonski basen, Jadransko more, Severnu Afriku i Zapadnu Afriku, što podrazumeva širenje poslova u Angoli – izjavio je na juče Kiril Kravčenko, generalni direktor Naftne industrije Srbije.


On je istakao da je NIS najveći budžetski davalac u Srbiji. Na osnovu poreza za prvih devet meseci 2012. godine i plana za predstojeća tri meseca NIS će u ovoj godini platiti oko 94 milijarde dinara na ime poreza i naknada. Usled promena akciza i PDV-a NIS će platiti 3,3 milijarde dinara više.

– Dinamika rasta proizvodnje od 2009. do danas usloviće povećanje rudne rente i do pet puta. U slučaju povećanja rudne rente na sedam odsto smanjiće se obim investicija u proizvodnju za oko 7,03 miliona dinara i kao konačan rezultat dovešće do apsolutnog smanjenja naknade za rentu – naglasio je Kravčenko. Direktor NIS-a je istakao da će ta kompanija u ovoj godini u Srbiju investirati oko 15 milijardi dinara, a naredne 25 milijardi dinara.

U 2013. godini je planirano da se tri puta više investicija u nove tehnologije, istraživanja i kadrove kao i širenje poslova u regionu. Ove i naredne godine investicije naftnih servisa biće oko 2,3 milijarde dinara. Prema Kravčenkovim rečima, od 2009. godine pa do danas NIS je povećao proizvodnju nafte i gasa, resursna baza se konstantno povećava dok je u projektima istraživanja i proizvodnje NIS postao aktivni igrač u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari