Republika Srbija je od međunarodnih finansijskih institucija uzela kredit od oko milijardu evra za izgradnju Koridora 10, obavezna je da pri odbiru izvođača na tom Koridoru sledi procedure kreditora, ali oni ne dele sa njom rizik u slučaju štete koje bi zajmoprimcu naneo po tim procedurama izabrani partner. Ovako otprilike glasi odgovor koji je na pitanje lista Danas – postoji li pravna mogućnost da kreditori sa zajmoprimcem podele štete nastale propašću austrijske građevinske firme Alpina – dalo Javno preduzeće Koridori Srbije.

Isto pitanje dnevni list Danas je pre desetak dana uputio i Svetskoj banci kao jednom od tri kreditora, na koje se ovaj problem odnosi, a odgovor još čekamo. Javno preduzeće Koridori Srbije i Javno preduzeće Putevi Srbije prijavili su nadležnim austrijskim stečajnim organima potraživanja od Alpine GmbH u stečaju vredna preko 130 miliona evra. Štefan Ril, inače zbog efikasnosti u Austriji mnogo hvaljeni, stečajni upravnik Alpine, već je obavestio zainteresovanu austrijsku poslovnu javnost da potraživanja od Alpine iz stečajne mase mogu biti namirena sa ne više od jedan odsto. I to pod uslovom da najpre budu priznata. Dosad prijavljena potraživanja od Alpine su oko pet milijardi evra.

Odgovarajući na pitanje lista Danas, Koridori Srbije preciziraju da je Republika Srbija za izgradnju Koridora 10 od međunarodnih finansijskih institucija – Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke – obezbedila 1.004.200.000 evra. „Uslovi kreditiranja ne predviđaju podelu rizika“, kažu u Koridorima Srbije i to objašnjavaju činjenicom da se „ne radi o sufinansiranju, već investiranju“.

Ali, uloga kreditora u odlučivanju i izboru izvođača radova na deonicama Koridora koje se finansiraju njihovim kreditima, koje sa kamatom vraća Republika Srbija, opisuje se ovako: „ Uloga kreditora pri izboru izvođača radova je u tome da da svoj NO OBJECTION na sprovedenu proceduru koju sprovodi investitor, u ovom slučaju Koridori Srbije, tačnije komisija za izbor najpovoljnijeg ponuđača. Ova komisija je u obavezi da postupa po obavezujućim i usaglašenim procedurama kreditora“.

Po tim procedurama, uz mogućnost NO OBJECTION kreditora izabrana je Alpina. Kao što je javnosti poznato i kad je propast te firme bila već nesumnjiva, Koridori Srbije nisu sa njom smeli da raskinu ugovor pre nego što se sa time saglase kreditori.

Ni Svetska banka ni ostali kreditori Vlade Srbije u poslovima sa austrijskom firmom Alpina nisu se javno oglašavali povodom njene finansijske katastrofe, mada krediti kojima su ti poslovi finansirani padaju na teret poreskih obveznika Srbije. Stvar je utoliko gora, što je stečajni upravnik Alpine Štefan Ril nadležnim austrijskim organima podneo zvanični izveštaj u kome se tvrdi da je ta firma propala pre svega zbog poslova u inostranstvu koje je dobijala na osnovu ličnih kontakata svog bivšeg šefa Ditmara Olute, da troškovi u tim poslovima nisu bili pokriveni odgovarajućom protivvrednošću nego su pravdani, kod nas vrlo dobro poznatim, nepredviđenim i još neobračunatim radovima. Odnosno, da je Alpina poslove dobijala učestvujući na tenderima sa cenom ispod troškova koju je, kao što znamo, kasnije ispravljala brojnim aneksima. Izgleda da u svim zemljama u kojima je poslovala to nije bilo moguće. Važno je skrenuti pažnju na datume koji slede: stečajni upravnik Alpine GmbH tvrdi da je ta firma na taj način u inostrane poslove od 2008. upumpala i bacila preko milijardu evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari