Oštra polemika vlasti i opozicije obeležila je jučerašnju raspravu u Skupštini Srbije o amandmanima na predloženi Zakon o ulaganjima. Opozicija je upozorila da je na zakon podneto više od dvesta amandmana, odnosno na svaki član po pet amandmana, što samo po sebi govori da zakon nije dobar, na šta je uostalom ukazala i Agencija za borbu protiv korupcije.

Negirajući tvrdnje opozicije da zakon sadrži koruptivne elemente i da je načinjen na zahtev krupnog kapitala, poslanici vlasti naveli su da su zakon podržali Američka privredna komora, Svetska banka, domaća privredna komora i drugi relevantni faktori.

„Možda će mi neko zameriti zbog ovoga što ću reći, ali imam utisak da institucije tipa Zaštitnik građana, Poverenik za informacije od javnog značaja i Agencija za borbu protiv korupcije imaju status političkih sakralnih subjekata u ovom društvu i da ono što oni kažu maltene predstavlja „Sveto pismo“ i da ceo svet mora da stane, a Rodoljub Šabić je uzgred postao nezavisan pre nekoliko godina, a do tada je bio član političke stranke. Osim toga u kom zakonu piše da Agencija za borbu protiv korupcije ima pravo da unapred plaši građane predlozima zakona koji dolaze iz vlade i za koje tvrdi da su koruptivni“, upitao je juče Aleksandar Martinović, zamenik šefa poslaničke grupe naprednjaka, napominjući i da se ta ista agencija pridružila hajci protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog najavljujući da će pokrenuti postupak za utvrđivanje da li on ima stanove u bugarskom primorju.

„Ta ista agencija se ne bavi silnim funkcijama koje ima pokrajinski premijer Bojan Pajtić.“

Dejan Nikolić, poslanik DS, ocenio je da je Srbiji potrebna jača zakonska regulativa, upravo zbog slučaja gradonačelnika Beograda koji je direktor of-šor kompanije i koji savetuje investitore da ulažu u Bugarsku.

„Vaša vlast za 20.000 radnih sati nije uradila ništa. Upalite drugu peć, ugasite prvu i tako zamaskirate ono što radite. Zbog toga ste i hteli da raspišete izbore“, naveo je Nikolić.

Uzvratio je Martinović, navodeći da demokrate imaju milione neradnih sati za koje vreme „ste pljačkali – i Bojan Pajtić i Dušan Elezović i Momčilo Milović“.

„Pitajte Pajtića koliko stanova u Novom Sadu ima Dušan Elezović, koji je bio konobar pre nego što je počeo da se bavi politikom, a ovde zamerate Igoru Bečiću što je vozio autobus. Odakle njemu toliki stanovi i bez of-šor kompanija. Kako je moguće da Agencija ima jedne aršine kada je u pitanju Mali ili svojevremeno ministar odbrane Bratislav Gašić i sad kada je u pitanju Pajtić“, upitao je Martinović.

Na to ga je Vladimir Pavićević iz Nove stranke optužio za iznošenje niza uvredljivih termina na račun nezavisnih državnih organa.

Na optužbe o brojnim funkcijama vođe demokrata Bojana Pajtića, njegov stranački kolega Balša Božović je pojasnio da je Pajtić „u tim fondovima po funkciji predsednika Pokrajinske vlade“, da platu prima samo kao profesor Univerziteta u Novom Sadu i istovremeno pozvao Martinovića da, ukoliko ima bilo kakvo saznanje o Elezoviću, to i prijavi. Božović je rekao i da je Martinović doskoro primao pet plata.

Poslanici su se tokom polemike dotakli i bivšeg ministra Božidara Đelića, njegovog kreveta i navodne plate od 200 evra, dvorca Heterlend u Novom Bečeju koji nije završen zahvaljujući Pokrajinskoj vladi, a Marijan Rističević je optužio poslanike DS da su krivi što je potpisan SSP zahvaljujući kome je „preteranom liberalizacijom počišćeno mnogo malih poljoprivrednih gazdinstava“.

Napominjući da je protiv da strani ulagači stiču pravo svojine nad poljoprivrednim zemljištem, ali da je to moguće zahvaljujući SSP, Janko Veselinović, poslanik Pokreta za preokret, objasnio je da je zbog izglasavanja SSP i formirana Srpska napredna stranka.

Pavićević izašao iz Ekonomskog kokusa

Vladimir Pavićević iz Nove stranke obavestio je juče poslanike da je odlučio da napusti Ekonomski kokus zbog korupcije u predlogu Zakona o ulaganju, iako je osnovno načelo prilikom njegovog osnivanja bilo zalaganje za tržišnu privredu i vladavinu prava. Odluku Pavićevića da napusti Kokus pozdravio je Janko Veselinović, uz tvrdnju da je Kokus na primeru ovog zakona pokazao da je u funkciji privatnog interesa stranog kapitala. Negirajući ove optužbe Vladimir Marinković je objasnio da je Kokus podneo sedam amandmana na predloženi zakon koji su potpisali i poslanici najvećih opozicionih grupa SDS i DS.

„Nema tu nikakve teorije zavere“, rekao je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari