"Trebala nam je lista ’Srbija protiv sujete‘": Da li razjedinjena opozicija u Nišu ima šansu za "pobedu" na predstojećim izborima? 1Foto: Vesna Torović

Obaveštavam moju i ženinu familiju da pravim udruženje građana, da ćemo u kraju skupljati potpise, da ću javno obećati ispunjenje svega što komšiluku fali- i bog nas sve veselio, napisao je ovih dana jedan od kritičara sve brojnijih opozicionih „kolona“ pred predstojeće lokalne izbore u Nišu.

Upravo je takva iscepkanost lokalne opozicije jedan od ključnih razloga zbog kojih dobar deo analitičara ne veruje u ocene da je na predstojećim izborima u Srbiji 2. juna „najveća šansa za opozicionu pobedu upravo u Nišu“.

Kako saznajemo, dosadašnjim niškim koalicijama, strankama i grupama građana koje izlaze na gradske izbore, a deklarišu se kao opozicione, pridružiće se i grupa građana generala u penziji Momira Stojanovića, nekadašnjeg direktora Vojno bezbednosne agencije, te bivšeg funkcionera Srpske napredne stranke, predsednika Pokreta složna Srbija i odbornika Grupe građana „Iskreno za Niš“, koja više nije aktivna.

„Da, osnovao sam grupu građana ’Nišlije’, izlazimo na izbore, upravo prikupljamo potpise. Bićemo potpuna opozicija aktuelnoj vlasti“, rekao je za Danas Stojanović.

"Trebala nam je lista ’Srbija protiv sujete‘": Da li razjedinjena opozicija u Nišu ima šansu za "pobedu" na predstojećim izborima? 2
general Momir Stojanovic Foto: Z. Miladinović/Danas

Za sada su potpise za gradske izbore skupili koalicija „Biram Niš“, „Ujedinjeni- nada za Niš“ i Grupa građana „Dr Dragan Milić“, a prikupljaju ih „I ja sam Niš“, koju kandiduje organizacija „Kreni- promeni“ i koalicija “Niš, moj grad- Branislav Jovanović i Novo lice Srbije – Miloš Parandilović”.

U „Biram Niš“ je ušlo četiri od sedam stranaka bivše „Srbije protiv nasilja“, izuzimajući Stranku slobode i pravde, Srbija Centar (SRCE) i koaliciju Zajedno koje bojkotuju izbore, dok koaliciju „Ujedinjeni- nada za Niš“ čine Nova demokratska stranka Srbije, „Niš, moj grad“, Narodna stranka, Socijaldemokratska partija, Dosta je bilo, Demokratska unija Roma i 12 udruženja građana.

Opozicione podele pred lokalne izbore između ostalog dobro ilustruje i podeljenost odbornika odborničke grupe „Niš- moj grad“ u Skupštini grada, od kojih su neki u koaliciji „Ujedinjeni- nada za Niš“, dok su se neki odlučili za savez sa Parandilovićevim Novim licem Srbije.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević je međutim ocenio da je na predstojećim gradskim i lokalnim izborima „najizvesniji poraz SNS-a u Nišu“.

Milivojević je juče agencija Beta rekao da su naprednjaci u Nišu već priznali debakl jer na izbornoj listi nema nijednog gradskog funkcionera iz te stranke.

„Građani Niša pokazuju najveću borbenost do sada. Pozivam Nišlije da budu istrajni i da 2. juna masovnim izlaskom na biralištu verifikuju pobedu nad naprednjacima“, rekao je.

Nešto ranije, prilikom predstavljanja svoje grupe građana, sličnu ocenu izneo je i dr Milić, inače direktor Kardiohirurgije, koji je ocenio da je na nivou Srbije „u Nišu najzrelije da dođe do promene vlasti“.

„Naš grad je na dnu, a situacija da dođe do promena je toliko zrela da tu jabuku samo treba da uberemo. Ostati kući u vreme kada je vlast ovoliko klimava znači podršku toj vlasti, ja to tako vidim“, rekao je on.

Analitičari sa kojima smo razgovarali, međutim, ne dele takav optimizam, a za smanjene šanse opozicije krive prioritetno nju, jer je „uradila sve da sebi oteža život“.

„Ako gledamo tri pravila za dobijanje izbora- motivisati sve svoje glasače sa prošlih izbora da izađu i glasaju, demotivisati glasače suprotnog tabora i rascepkati ih, te proučiti apstinente i proceniti da li ih treba animirati da glasaju, SNS je uradio sve što je bilo moguće da izvuče maksimum iz veoma loše situacije u Nišu, dok je opozicija uradila sve da sebi oteža život“, ocenjuje za Danas Danijel Dašić, građanski aktivista.

Dašić dodaje da eventualna pobeda opozicije u Nišu na lokalnim izborima zavisi od dosta faktora, a da je jedan od povoljnijih to što su „Nišlije i Nišlijke mnogo kritičnije prema lokalnim ’šerifima‘ nego prema centralnoj vlasti“, što jasno pokazuje istorija glasanja na republici i lokalu.

"Trebala nam je lista ’Srbija protiv sujete‘": Da li razjedinjena opozicija u Nišu ima šansu za "pobedu" na predstojećim izborima? 3
Danijel Dašić: Foto Medija centar Beograd

Prema njegovim rečima, niška opozicija bi tako na izborima 2. juna potencijalno mogla da dobije od pet do deset odsto glasova više nego na parlamentarnim izborima u ovom gradu 17. decembra prošle godine, kada je ukupno imala od 35 do 40 odsto.

To bi je postavilo u poziciju pojedinačno najjače liste na izborima, i omogućilo benefit prikupljanja većine glasova onih koji nisu prošli cenzus, objašnjava.

„Nažalost, za to bi trebalo da bude kandidovana lista ’Srbija protiv sujete’, što se nije desilo. Ono što opozicija u Nišu nije shvatila kao prioritet je samo jedna reč, sa dosta sinonima- zajedno, ujedinjeni, složno, jedinstveni… Raspad ‘Srbije protiv nasilja’ na lokalu u startu je oborio taj potencijal na pola, u najboljem slučaju“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „očekivani debakl opozicije i ubedljive pobede liste oko SNS“ najverovatnije će amortizovati ili možda u potpunosti kompenzovati izlazak na niške izbore organizacije „Kreni- promeni“, sa Savom Manojlovićem, koja „ima potencijal da podigne izlaznost i da prikupi glasove razočaranih, neopredeljenih i čak dela dugoročnih apstinenata“.

Ukoliko se to dogodi, postoji i dalje šansa da „Niš spusti SNS na nivo od oko 35 do 40 odsto, a da se za drugo mesto bore tri liste- „Kreni- promeni“, GG „Dr Dragan Milić“ i „Biram Niš“, koje bi u zbiru mogle da imaju približno isti procenat.

„Ujedinjena desnica takođe ima realnu šansu da pređe cenzus i ostvari rezultat od preko pet odsto, što uz jedan broj ‘opozicionih‘ malih lista koje tek treba da se prijave može da bude ključni jezičak na vagi“, objašnjava on najpovoljniji scenario za nišku opoziciju.

Prema njegovim rečima, opozicija ima najveće šanse u Novom Sadu, gde će najverovatnije pobediti zbog toga što na izbore izlazi ujedinjena, dok je slučaj Beograda veoma sličan Nišu jer se „brojevi više- manje poklapaju“.

Sociološkinja Olivera Radulović Sašek dodaje da je tačno da SNS u Nišu ozbiljno „škripi“ bar poslednje dve godine, a da je poraz svoje lokalne politike i sama priznala kroz odluku da na listu za predstojeće lokalne izbore ne stavi dojučerašnje „zvezde“, poput gradonačelnice Dragane Sotirovski i predsednika Skupštine Grada Bobana Džunića.

„Međutim, izbacivanje novih ljudi u prvi plan je poruka da- Niš neće dati“, kaže ona za naš medij.

Ona procenjuje da će solidan rezultat imati dve kolone- „Biramo Niš“ i grupa građana „Dr Dragan Milić“, a da li će dobiti dovoljan broj glasova da posle izbora formiraju vlast zavisiće od izlaznosti.

„Koliko god da je Nišlijama dosta naprednjačke vlasti, a jeste, raskol u opoziciji direktno utiče na izlaznost. Ono što je sigurno je da će se u Nišu ’izmešati karte‘ i da će gradski parlament činiti novi ljudi. To je jedina ’pobeda‘ koju u ovom trenutku vidim“, kaže ona.

"Trebala nam je lista ’Srbija protiv sujete‘": Da li razjedinjena opozicija u Nišu ima šansu za "pobedu" na predstojećim izborima? 4
Olivera Sašek Radulović: Foto Media reform centar Niš

Raskol u opoziciji sve više vidi „kao deo dobro smišljenog ’projekta‘ u korist koalicije oko SNS-a koji je počeo da se realizuje i pre decembarskih i junskih izbora“.

„Više je nego jasno da je trebalo- ili svi na izbore, ili niko. Međutim neko je u koaliciji ’Srbija protiv nasilja‘, čini se ne slučajno, povukao potez koji odgovora jedino Vučiću, uprkos svim istraživanjima koja nedosvosmisleno govore da šansu za pobedu ima jedino ujedinjena opozicija. Većina novonastalih udruženja i grupa građana rasuće opozicione glasove i ništa se epohalno neće desiti. A društvo je zrelo za korenite promene“, ocenjuje.

Dodaje da „nije slučajno ni to što su pregovori oko izbornih uslova sa opozicijom trajali taman toliko da se kupi vreme i završi započeto premeštanje glasača iz opštine u opštinu“.

U Nišu će 2. juna biti održani redovni izbori za odbornike Skupštine grada i odbornike u skupštinama svih pet gradskih opština- Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni Krst i Niška Banja.

 

Lista SNS: „Smena generacija“

„U SNS-u je odavno jasno da gradonačelnica Sotirovski ne treba da bude prva na listi za predstojeće izbore, a odlučeno je da se na njoj uopšte ne nađe jer bi birači to shvatili kao mogućnost da ponovo bude gradonačelnica, pošto to može da postane svaki odbornik sa liste“, kažu za Danas neki od izvora u niškom SNS-u.

Oni kažu da su istraživanja rejtinga funkcionera iz SNS pokazivala da Sotirovski „stoji najgore ili je među najgorima“, a da ni ostali najpoznatiji funkcioneri nisu imali potrebnu podršku, zbog čega je „doneta dobra odluka da ne budu na listi, a da umesto njih dođu nova lica“.

„Na taj način nije javno priznata loša uloga Sotirovski, već se lista predstavlja kroz formulu ’smena generacija‘. Ovo će u postojećim okolnostima dati najbolji mogući rezulat za SNS, kakav god bude bio“, kažu oni.

Prema njihovim rečima, prvi na listi, Dragoslav Pavlović, koji je bio pomoćnik gradonačelnika (2016-2017), a kasnije direktor JKP Mediana, biće kandidat za gradonačelnika.

„On u dovoljnoj meri poznaje rad gradske uprave, a nije bio previše eksponiran u javnosti, niti ima ozbiljnije negativne poene, tako da je dobar izbor“, kažu izvori.

Sotirovski i predsednik Skupštine grada Džunić nisu odgovorili na pitanja Danasa koji su razlozi zbog kojih se ne nalaze na listi za gradske izbore i da li je to politička, odnosno stranačka sankcija, a ukoliko jeste- zbog čega.

Javnost je ostala uskraćena i za njihov odgovor na pitanje zašto se na listi ne nalaze ni ostali sadašnji ili bivši najviši gradski i stranački funkcioneri.

Nisu odgovorili ni ko je odlučivao o sastavu izborne liste, kao i da li sada planiraju neki drugi politički angažman u Nišu ili izvan njega.

Na izbornoj listi „Aleksandar Vučić- Niš sutra“ se, inače, osim Sotirovski, koja je i članica Predsedništva SNS, i Džunića, koji je i član Glavnog odbora SNS, ne nalaze ni prethodni gradonačelnici i funkcioneri te stranke dr Zoran Perišić i Darko Bulatović.

Na listi nema niti jednog od devet gradskih većnika.

Izostali su i bivši poverenici SNS za Niš Zvezdan Milovanović, inače suvlasnik kompanije Kopernikus, i dr Milan Stanojković, direktor Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici.

 

Grupa građana dr Dragan Milić sinoć predala listu za gradsku skupštinu

Grupa građana “Dr Dragan Milić”predala je sinoć Gradskoj izbornoj komisiji u Nišu listu za gradske izbore.

Na listi je 61 kandidat za odbornike Skupštine grada, koja inače ima toliko odborničkih mesta.

Prvi na listi je dr Milić.

Listu je podržalo 1.222 Nišlija.

Ova grupa građana je juče po podne predala i istoimenu listu Opštinskoj izbornoj komisiji u Niškoj Banji.

Prvi na listi je ekonomista Miloš Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari