Ko priprema krađu, a ko će igrati prljavo: Ima li šanse da se opozicija u Nišu ujedini pred lokalne izbore? 1Niš: Foto Vesna Torović

Uprkos inicijativama samih opozicionih zvaničnika u Nišu da se opozicija ujedini pred predstojeće lokalne izbore u tom gradu, za sada je malo verovatno da će do takvog saveza doći.

Redovni lokalni izbori u Nišu trebalo bi da se održe do juna ove godine.

Dr Dragan Milić, direktor Kardiohirurgije, koji je najavio mogućnost formiranja Grupe građana i izlazak na lokalne izbore u Nišu, što je izazvalo značajnije interesovanje javnosti, već se izjasnio da ne želi u takav savez.

On je rekao da bi njihova GG bila lokalna politička snaga koja ne zavisi od stranačkih centrala u Beogradu, a pritom bi samostalnim izbornim nastupom „izmerila“ stvarnu podršku koju ima kod građana.

Iz koalicije „Niš, moj grad“, trenutno jedine opozicione snage u Skupštini grada, otišao je jedan od četiri odbornika, Branislav Jovanović, koji je najavio izlazak na lokalne izbore sa strankom Novo lice Srbije, a sa kojim neki od lidera koalicije „Srbija protiv nasilja“ u Nišu ne bi da sarađuju.

Ko priprema krađu, a ko će igrati prljavo: Ima li šanse da se opozicija u Nišu ujedini pred lokalne izbore? 2
Izbori u Nišu 2023/Foto: Z. Miladinović/Danas

Socijaldemokratska stranka, Dosta je bilo, pa i Narodna stranka već izvesno vreme nemaju vidljiviju aktivnost koja je vezana za Grad Niš i njegove građane, te bi za njihovo eventualno učešće u jednoj opozicionoj koloni i to bila „otežavajuća“ okolnost.

Stanković iz „Srbije protiv nasilja“ pozvao na ujedinjenje, spreman i na razgovor da dr Milić bude gradonačelnik

Đorđe Stanković, visoki funkcioner Narodnog pokreta, pripadnik koalicije „Srbija protiv nasilja“ i narodni poslanik, nedavno je predložio formiranje ujedinjene liste opozicije, koja bi imala ozbiljnu šansu da pobedi na predstojećim lokalnim izborima u Nišu.

On je pozvao na ujedinjenje sve opozicione snage, građanske aktiviste i druge koji nisu sarađivali sa aktuelnom vlašću Srpske napredne stranke.

Ko priprema krađu, a ko će igrati prljavo: Ima li šanse da se opozicija u Nišu ujedini pred lokalne izbore? 3
Đorđe Stanković: foto privatna arhiva

„Jedini način da stranke koje su na vlasti u Nišu izgube lokalne izbore je da im se suprotstavi objedinjena opozicija, u kojoj će biti stranke i pojedinci koji nisu sarađivali sa SNS, potpisivali podršku Aleksandru Vučiću, i slično“, rekao je Stanković.

On je podsetio da je „Srbija protiv nasilja“ na parlamentarnim izborima u decembru prošle godine postigla „jako dobre rezultate“, ali je naglasio bi ih objedinjavanje opozicije i poboljšalo.

„Spreman sam za razgovore da dr Milić bude kandidat opozicije za gradonačelnika ukoliko o tome bude postignut dogovor naše koalicije ’Srbija protiv nasilja, a istraživanja javnog mnjenja to potvrde kao dobro rešenje“, rekao je Stanković za Danas.

Kazao je da se nakon njegove inicijative za objedinjavanje opozicije pozitivno izjasnila Tamara Milenković-Kerković, predsednica niškog odbora Dveri, koja je i doskorašnja visoka funkcionerka te stranke i narodna poslanica.

„Nemamo nikakve odluke, ali vodimo nezvanične razgovore sa Novom Demokratskom strankom Srbije (koalicijom Nada), sa kojom koalicija ’Niš moj grad‘ pregovara o  zajedničkom nastupu, tako da posredno, dakle, razgovaramo i sa ovom koalicijom. U razgovore o objedinjavanju uključene su i neke organizacije, poput političke platforme Solidarnost“, rekao Stanković.

Dodao je da je izuzetno važno da se na lokalnim izborima u Nišu stvori referendumska atmosfera, u kojoj bi na jednoj strani bili naprednjaci, kojima su u međuvremenu prišli Zavetnici i deo „Mi- glas iz naroda“, a na drugoj opozicija.

Milenković-Kerković iz Dveri: Jedna kolona je istorijska prilika da se smeni kleptokratska vlast

„Niška opozicija mora da učini sve da se ujedini u jednu kolonu, da stvori referendumsku atmosferu, ponudi novu političku platformu za smenu vlasti, i novu viziju razvoja Grada“, ocenila je i Milenković- Kerković, inače oštra kritičarka politike gradske vlasti.

Ona je kazala da je pred niškom opozicijom „jedinstvena prilika i istorijska odgovornost da nakon 12 godina vladavine kleptokratskog režima smeni lokalnu SNS vlast koja je u svim sferama uzurpirala javni interes, a vlada bez legitimiteta i sa ozbiljnim demokratskim deficitom, i služi samo privatnom interesu jedne uske klike koja je sebe proglasila za gospodare naših života“.

„Nakon eklatantnih mahinacija na prošlim republičkim i lokalnim izborima, o čemu svedoče izveštaji ODIHR i rezolucija Evropskog parlamenta, jasno je da su sve oči sada uprte u Niš, kao grad u kome je odavno sazrela svest o potrebi promene vlasti, i koji može postati prvi slobodan grad u Srbiji. Zbog toga je neophodno da opozicija bude na nivou objektivne potrebe i zahteva građana- da se ova vlast smeni u najkraćem roku“, rekla je predsednica niških Dveri.

Ko priprema krađu, a ko će igrati prljavo: Ima li šanse da se opozicija u Nišu ujedini pred lokalne izbore? 4
Tamara Milenković- Kerković: foto Dveri

Ona je ocenila da se niška vlast, sa „rekordno niskim rejtingom koji svakodnevno pada“, nalazi u panici, i sama svesna da više neće moći da se održi , čak „ni uz pomoć celog repertoara predizbornih i izbornih prevara“.

Ipak, učiniće sve da zadrži svoje pozicije, dodala je.

„Stoga je potrebno jedinstvo pravih opozicionih snaga u Nišu, sa izbornim i postizbornim saglasjem po pitanju uspostavljanja lokalne demokratije, učestvovanja građana u donošenju odluka, čvrstim zahtevima za decentralizacijom i nultom tolerancijom na korupciju“, navela je.

Opoziciju u ovom gradu, dodala je, „očekuje titanska borba za sprečavanje kako predizborne, tako i izborne krađe“.

„Čeka nas ozbiljan posao- kontrola i sređivanje biračkog spiska, sprečavanje ’kolonizacije‘ Niša uveženim glasačima, stopostotna kontrola biračkih mesta i sprečavanje izborne i postizborne krađe. Pred nama je teška borba i zato nam je potrebno jedinstvo svih istinski opozicionih političkih subjekata, bez kalkulacija, bez gordosti i nadgornjavanja. Svi stvarni u ovoj političkoj borbi treba da budu na jednoj strani, a svi lažni na drugoj“, rekla je ona.

Dr Dragan Milić: Vlast je katastrofa, opoziciji poštovanje, ali izlazimo sami

Dr Milić, osnivač potencijalne Grupe građana sa njegovim imenom, za koju se nezvanično procenjuje da bi mogla imati dobar izborni rezultat – mada za sada nije poznato ozbiljnije istraživanje o njenom potencijalnom rejtingu- rekao je da poštuje opoziciju, ali da ona ima „daljinac u Beogradu“.

„Aktuelna vlast je katastrofalna, loša i mora da ode, to je primarna priča oko koje se svi slažemo. Mi već 12 godina živimo zlo i mnogo će napora trebati da iz ove crne rupe izađemo. Ali, našaGrupa građana biće autohtona niška priča i u njoj će biti ljudi iz Niša koji o Nišu odlučuju iz Niša. Sve opozicione stranke, uz poštovanje onoga što rade, imaju svoje centrale u Beogradu, čije odluke moraju da poštuju, i u principu im je potrebna saglasnost za ono što čine“, rekao je dr Milić za Danas.

Ko priprema krađu, a ko će igrati prljavo: Ima li šanse da se opozicija u Nišu ujedini pred lokalne izbore? 5
Dr Dragan Milić: Foto Printscreen/N1

On je precizirao da centrale stranaka u krajnjem odlučuju o brojnim bitnim pitanjima u Nišu, od toga ko će biti zaposlen u javnom sektoru do toga ko će dobiti tender.
„Nama je dosta te beogradizacije, i partijske organizacije niške uprave, i mi bi da izađemo na političko tržište sa originalnom niškom idejom. Molimo ih da to poštuju“, rekao je Milić.

Prekrajanje biračkog spiska, fantomski birači i čaršijske priče 

Prema navodima funkcionera Narodnog pokreta Stankovića, naprednjaci u Nišu su krajem prošle godine imali podršku manje od 20 odsto građana, ali se kriju iza kulta ličnosti predsednika Srbije i osnivača te stranke Aleksandra Vučića, koji ima značajno veći rejting.

„Za nekih nedelju dana imaćemo podatke o najnovijem istraživanju“, kazao je.

On je kazao da je to jedan od ključnih razloga zbog kojih se već prekraja birački spisak u Nišu, tako što se upisuju novi birači iz okoline Niša i sa Kosova i Metohije.

Funkcionerka Stranke slobode i pravde i narodna poslanica Jelena Milošević kazala je da je, po nezvaničnim informacijama, samo od prošlog 17. decembra, kada su održani parlamentarni izbori, do 15. januara ove godine, u gradu Nišu navodno upisano oko hiljadu birača.

Ona je za naš medij kazala da nema zvanične podatke jer joj Policijska uprava Niš još uvek nije dostavila tražene podatke o broju upisanih birača u periodu od 1. oktobra 2023. do 31. januara ove godine, iako ih je, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tražila još prošlog meseca.

Precizirala da, po prvim analizama biračkog spiska, u Nišu postoji najmanje 130 adresa sa brojem „0“ (nula), na kojima je prijavljen veliki broj birača, kao i „veliki broj adresa na kojima je upisan nesrazmerni broj birača u odnosu na veličinu objekta, među kojima je, recimo, dvospratna porodična kuća u kojoj ’živi’ njih 340“.

Gradonačelnica Niša i članica Predsedništva SNS Dragana Sotirovski se „složila“ da će kampanja biti „nekorektna i prljava“, ali je odgovornost za to pripisala opoziciji.

Ko priprema krađu, a ko će igrati prljavo: Ima li šanse da se opozicija u Nišu ujedini pred lokalne izbore? 6
Dragana Sotirovski: Foto V. Torović

„Sve što opozicija pokušava i zloupotrebljava su čaršijske priče. Verujem da će kampanja biti nekorektna i prljava, da će biti najviše udara na gradonačelnika, kao što je to i do sada bilo. Kao što je na republičkim izborima u kampanji najviše stradao predsednik države i njegova porodica“, rekla je Sotirovski za provladinu televiziju Bela mi.

Ona nije kazala sa kim bi njena stranka izašla na lokalne izbore, niti ko će biti nosilac izborne liste.

„Srpska naredna stranka je ozbiljna stranka, ništa ne radi bez dogovora. Dogovori tek predstoje“, rekla je .

 

„Produžena ruka SNS“ protiv onog ko „dobija velike pare iz budžeta“

Funkcioner Narodnog pokreta Srbije i pripadnik „Srbije protiv nasilja“ Đorđe Stanković kazao je da Branislav Jovanović, doskorašnji pripadnik stranke „Niš moj grad“, koji je najavio saradnju sa Novim licem Srbije, nije viđen za saradnju sa njima.

„On je kao odbornik u Skupštini grada imao neprijateljske komentare za opoziciju. Utisak je da predstavlja produženu ruku SNS, neku vrstu pomagala te stranke, odnosno frakcije SNS koju predvodi gradonačelnica Sotirovski, pošto je napadao i ljude iz frakcija te stranke koje su joj suprotstavljene“, rekao je Stanković.

Jovanović je za Danas negirao ovakve ocene, navodeći da je „Niš moj grad“ kojem je pripadao, bio deset godina opozicija, i da nikada nije sarađivao sa vlašću.

„Dela govore, a ona kažu da sam ja jedini koji je postradao od aktuelne lokalne vlasti, jedini koji je zatvaran i kome su podnošene krivične prijave. Za razliku od mene, Stanković i njegova porodica su sarađivali sa ovom vlašću od koje su iz gradskog budžeta dobijali veliki novac za svoj biznis“, rekao je.

Jovanović je dodao da je besmisleno da bilo ko „ide na šalter“ kod Stankovića, koji „nikada ništa nije radio, i večito se krio iza lidera u Beogradu“, već da jedini kriterijum za pripadnost opoziciji može biti da li je neko sarađivao sa SNS vlašću.

„Ovo je njegov lični stav, iz ličnih razloga“, rekao je on, uz zaključak da iza Stankovića „stoje krugovi zbog kojih se nije desio 6. oktobar“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari