"Najzreliji za promenu vlasti u Srbiji je grad Niš": Dr Dragan Milić najavio izlazak na lokalne izbore u tom gradu 1Dr Dragan Milić: Foto Media reform centar

Direktor niške Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić najavio je danas da će grupa građana koju je formirao izaći na lokalne izbore u tom gradu i ocenio da je na nivou Srbije „u Nišu najzrelije da dođe do promene vlasti“.

„Naš grad je na dnu, a situacija da dođe do promena je toliko zrela da tu jabuku samo treba da uberemo. Dajte da budemo hrabri i uverimo i građane da su promene itekako moguće. Ostati kući u vreme kada je vlast ovoliko klimava znači podršku toj vlasti, ja to tako vidim“, rekao je on na konferenciji za novinare.

On je kazao da će biti nosilac izborne liste „Dr Dragan Milić“, a da će imena kandidata za odbornike saopštiti kad izbori budu raspisani.

Nije želeo da komentariše podele u niškoj opoziciji po pitanju izlaska na lokalne izbore, navodeći da će se posle izbora videti ko je bio u pravu.

"Najzreliji za promenu vlasti u Srbiji je grad Niš": Dr Dragan Milić najavio izlazak na lokalne izbore u tom gradu 2
Dr Dragan Milić: Foto Media reform centar Niš

„Lično sam voleo da svi izađu na izbore. Bez namere da optužujem, mislim da su trebali da imaju veću odgovornost prema građanima Niša a ne prema svojim stranačkim centralama. Izborni uslovi nisu dobri, ali šta da radimo, koliko još godina da čekamo? Niš nema vremena- potonuli smo i voda nam je do očiju“, rekao je.

On je kazao da on i grupa građana koju je osnovao „ne sarađuju sa SNS, niti će sarađivati“, a da činjenica da nisu potpisnici niškog opozicionog Protokola o nesaradnji sa SNS i njenim partnerima nakon lokalnih izbora ne znači ništa, tim pre što su potpisi u Srbiji „kompromitovani, prostituisani i delvavirani“.

Negirao je glasine da će navodno biti prvi na izbornoj listi SNS u Nišu kao „apsolutno netačne“.

"Najzreliji za promenu vlasti u Srbiji je grad Niš": Dr Dragan Milić najavio izlazak na lokalne izbore u tom gradu 3
Dr Dragan Milić: Foto Media reform centar Niš

„Ova vlast mora da ode, Niš u naredne četiri godine ovo neće preživeti. Zameram joj što je dozvolila da Niš bude totalno zanemaren i da bude poslednja rupa na svirali. Da su se bunili i tražili, umesto što su dozvolili da neko iz Beograda putem daljinskog upravljača odlučuje šta ćemo da radimo, to tako ne bi bilo. Ali, pokazali su da nemaju moć i uticaj“, rekao je.

Ponovio je da u Nišu treba da odlučuju građani, a ne politkom- sekretari ili „neki drugi koji su poslati“ i koji određuju ko će biti direktori ili članovi upravnih odbora, a ko će dobiti tender aili posao.

Dr Milić je dodao da će se posle izbora videti da se oni i bez potpisa na Protokolu drže svega što su kazali u predizbornoj kampanji, pošto im je namera da „vrate pristojnost u naš grad“, a onda možda posluže kao primer ostatku Srbije kako treba držati reč.

Na molbu da prokomentariše to što ga u delu javnosti porede sa dr Branimirom Nestorovićem, koji se smatra „trojanskim konjem“ vlasti, kazao je da je jedina sličnost između njih što su obojica doktori, a da se po svemu ostalom razlikuju.

On je rekao da je saradnja sa opozicijom u Nišu „apsolutno moguća“, ali uz uslov da ona pristane na departizaciju, a pre svega na to da javna preduzeća i ustanove vode najsposobniji ljudi, koji će biti birani transparentno.

„Neko iz partije svakako može biti na čelu javnog preduzeća ili ustanove, ali ukoliko je najsposobniji. Mi ne želimo da se jedna loša vlast smeni drugom lošom vlašću, već da na površinu isplivaju nakvalitniji i najbolji a ne najposlušniji“, kazao je.

Dr Milić je dodao da je bilo zvaničnih predloga pre mesec dana da on stane na čelo niške opozicije, ali da su oni u grupi građana odlučili da „ostanu svoji“ i budu „autohtona niška snaga“, koja se zalaže da se o Nišu odlučuje u Nišu.

Kao ključni zadatak svoje grupe građana, ukoliko bude u prilici da upravlja gradom, najavio je povećanje budžeta kroz dovođenje „najmoćnijih investitora“, pre svega iz SAD i Evropske unije.

„Povećaćemo budžet tako što ćemo pokrenuti ranije dogovore i konekcije da dovedemo zaista najmoćnije investitore, pre svega iz Amerike, ali i EU. To će se veoma puno odraziti na standard Nišlija, jer želimo između ostalog da ti investitori obezbede daleko veće plate za naše ljude, a ne da im isplaćuju minimalce za motanje kablića“, kazao je.

On je dodao da je u Novi Sad, koji je pre 30 godina imao isto broj stanovnika kao Niš a sada ima 120.000 više, od 2012. godine došlo 29 kompanija, a u Niš svega od pet do deset, u zavisnosti od izvora koji to saopštavaju.

Budžet Novog Sada je od tada povećan 110 odsto, a u Nišu duplo manje.

Niš ima prosečnu zaradu koja je manja za 30.000 dinara u odnosu na Beograd i 20.000 u odnosu na Novi Sad.

„U Srbiji nažalost postoji geografska diskriminacija, ona je podeljena jasnom linijom na sever i jug, i ta granica prolazi kroz Ikeu. Sve što je južno od Ikee je u mraku. Sunce izlazi i zalazi samo u Beogradu i pomalo u Novom Sadu, a ostatak Srbije je u mraku. Ako Nišlije budu čekale da neko iz Beograda upali svetlo- to se neće desiti“, rekao je.

Naglasio je da to ne znači da je u Beogradu, Novom Sadu i drugim delovima Srbije- dobro.

„Srbija je u tragičnoj situaciji. Mi smo na trećem mestu po stopi smrtnosti, od 15,1 promila, ispred nas su samo Litvanija i Ukrajina u kojoj je rat. Gubimo skoro jedan odsto stanovništva na godišnjem nivou. Stopa fertiliteta je 8, 9 promila, a stopa mortaliteta 15,1. Srbija umire“, kazao je.

Dodao je da su ovi podaci „još tragičniji“ za Niš i jug Srbije, čije interese ova grupa građana želi da zastupa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari