Dvadeset političkih organizacija i aktivista u Nišu potpisalo Protokol o nesaradnji sa SNS i njenim partnerima: Dr Dragan Milić nije među potpisnicima 1Foto: Media i reform centar Niš

Protokol o nesaradnji opozicije sa Srpskom naprednom strankom i njenim koalicionim partnerima u Nišu potpisalo je danas 20 političkih organizacija i pojedinaca.

Među potpisnicima nije Grupa građana „Dragan Milić“, koju je nedavno osnovao direktor niške Kardiohirurgije.

Protokol nema pravnu snagu, ali ima veliki moralni značaj kao javno obećanje da opozicione koalicije, stranke i grupe građana u toku i posle lokalnih izbora u Nišu neće kolektivno i pojedinačno sarađivati sa strankama iz aktuelne vlasti, te na taj način prekrojiti izbornu volju građana.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, oni bi u Nišu trebalo da se održe najranije 9. juna, a najkasnije 1. septembra ove godine.

Potpisivanje protokola inicirala je Tamara Milenković- Kerković, doskorašnja narodna poslanica i čelnica niških Dveri, koja je prošle sedmice dostavila njegov nacrt na usaglašavanje svim političkim organizacijama koje su se izjasnile kao opozicione.

Milenković- Kerković je danas kazala da je ovakav Protokol „nova stvar za nišku političku scenu i da od trenutka ovakvog obavezivanja teče novo političko vreme u Nišu „.

Ona je dodala da je neophodno da se „sve ideologije stave po strani, a da jedina ideologija bude dobrobit Nišlija i spas našeg grada i ostanak naše dece u njemu i njihov prosperitet“.

„Pored jasne poruke građanima Niša da ni tokom a ni nakon izbora neće sarađivati sa Srpskom naprednom strankom i njenim koalicionim partnerima, opozicioni politički subjekti u Nišu su ovim aktom, uz moralnu obavezu izrazili i spremnost na akciono jedinstvo za smenu vlasti SNS i njenih partnera“, naglasili su potpisnici.

Oni su u saopštenju naveli da je aktuelna vlast 12 godina „kontinuirano radila protiv javnog interesa i u najvećoj meri Gradom upravljali i odluke donosili u ličnom i partijskom interesu, umesto u interesu Nišlija“.

„To je dovelo do enormnog bogaćenja malog broja ljudi u vlasti ili bliskih vladajućoj partiji, a Nišlije dovelo na granicu siromaštva i lišilo ih kvalitetnih usluga u svim sferama života u gradu“, dodali su.

Protokol su potpisali predstavnici tri koalicije- Srbija protiv nasilja, u kojoj su Narodni pokret Srbije, Stranka slobode i pravde, Zajedno, Demokratska stranka, Zeleno- levi front, Srbija Centar- Srce, kao i koalicija Novi DSS- Niš moj grad i Novo lice Srbije- Niš moj grad.

Potpisali su ga takođe zvaničnici političkih partija- Srpski pokret Dveri, Narodna stranka, Dosta je bilo, Novo lice Srbije , Pokret za obnovu kraljevine Srbije- POKS i Socijaldemokratska stranka Srbije.

Potpisom su ga podržale i grupe građana „Volim Niš-Niš se pita“, „Nišlije da se pitaju“ i „Niš moj grad“, kao i građanski aktivisti Danijel Dašić i Miloš Bošković.

 

Zašto dr Milić nije potpisao Protokol o nesaradnji sa naprednjačkom vlašću

Dr Milić je kazao za Danas da njegova grupa građana nije potpisala Protokol jer „nije prihvaćen njen predlog da se sve stranke obavežu ne samo da neće saradjivati sa SNS, već i da će posle izbora pristupiti departizaciji, a da direktori javnih preduzeća i ustanova neće biti članovi stranaka već najstručniji ljudi“.

„Mi se zalazemo ne samo za promenu vlasti koja je razorila Niš vec i za promenu sistema kako bi u našem gradu upravljali najsposobniji a ne najpodobniji. Bez suštinskih promena, koje podrazumevaju departizaciju i decentralizaciju, Niš će i dalje tavoriti u bedi, nepravdi i partokratiji. Niš ne može i ne sme da bude postizborni plen“, rekao je dr Milić.

On je dodao da je polazna osnova njihovog programa u 20 tačaka „za moderniji, bogatiji i pravedniji Niš“ smena aktuelne gradske vlasti koja je „osiromašila i ponizila naš grad, u kojem odluke donose politkom sekretari iz Beograda a ne njegovi građani“.

Obe teme važne, ali različite

Tamara Milenković- Kerković kazala je da Grupa građana „Dragan Milić“ uopšte nije odgovorila na prosleđeni nacrt Protokola o nesaradnji sa SNS i njenim koalicionim partnerima, ali da je u razgovoru sa dr Milićem obaveštena da on insistira na klauzuli o departizaciji.

„Rekla sam mu da je ovoga puta reč o protokolu o nesaradnji sa strankama vlasti, a da bi departizacija mogla da bude predmet sledećeg dokumenta, koji ću ja vrlo rado potpisati“, kazala je Milenković- Kerković za Danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari