"Nećemo dati podršku niškoj SNS": Direktor Kardiohirurgije dr Dragan Milić o reakcijama na najavu ulaska u politiku 1Dr Dragan Milić: Foto Printscreen/N1

Dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju i univerzitetski profesor u Nišu, koji je najavio formiranje grupe građana i njen izlazak na lokalne izbore, kaže za Danas da ona neće podržati nišku SNS vlast, čija je politika “razorila, ponizila i omalovažila” taj grad, kao ni eventualni ponovni izbor gradonačelnice Dragane Sotirovski, već će imati svog kandidata za tu funkciju.

Najava formiranja te grupe građana i njeno izborno nadmetanje izazvali su kako pozitivne reakcije, tako i ocene u delu političke javnosti da bi ona mogla biti “trojanski konj” čiji je zadatak da nakon lokalnih izbora, koji će u Nišu biti redovni i održani sledeće godine, podrži SNS i gradonačelnicu Sotirovski, čiji su rejtinzi, prema nezvaničnim informacijama, prilično loši.

Ovakve ocene dodatno je podgrejao ulazak u SNS dr Milana Lazarevića, jednog od najbližih Milićevih saradnika, koji je prethodno bio kritičan prema nekim kadrovima i potezima te stranke.

“Naša Grupa građana ima političke ciljeve u Nišu koji su dijametralno suprotni svemu što je do sada rađeno. I da li onda treba da pružimo podršku političkoj opciji koja nije uspela da za 12 dugih godina izbori status da naš grad dobije makar jednog ministra u Vladi, jednog koji bi bio makar i bez portfelja, jednog u kog bi Nišlije mogle da se zakunu, jednog koji bi podsećao sve ostale uvažene ministre u Vladi da grad Niš postoji? Ne, podršku takvoj politici koja je razorila, ponizila i omalovažila grad Niš ne možemo dati. Smatramo da o Nišu mora da se odlučuje u Nišu, a ne daljinskim upravljačem ili mobilnim telefonom iz Beograda“, kaže on.

"Nećemo dati podršku niškoj SNS": Direktor Kardiohirurgije dr Dragan Milić o reakcijama na najavu ulaska u politiku 2
Dr Dragan Milić: Foto privatna arhiva

Tumačenja kako bi Grupa građana čije je formiranje najavio bila “neka ‘rezervna’ opcija ili šta već, i kako će ona posle izbora raditi ovo ili ono” smatra delom političke borbe, jer je “očito ovakva politička opcija, koja je autentično niška, uznemirala mnoge kojima je centrala u Beogradu i koji ipak moraju da rade po nalogu stranke”.

Smatra ih i potpuno razumljivim ako se zna da “ne postoji ni jedna jedina politička opcija koja nije imala neprincipijelne koalicije ili preletače”.

“Potrudićemo se da dokažemo i pokažemo gradjanima Niša – suprotno. Ljude možete prevariti samo jednom. Mi živimo u ovom gradu i nemamo nameru da se selimo na Dedinje. Nemamo prava da razočaramo naše komšije i prijatelje. Ko nam veruje glasaće za nas, ko ne veruje i ne slaže se sa našim programom, ko misli da o Nišu treba da se odlučuje van Niša, glasaće za druge”, kaže.

Na nezvanične ocene da bi jedan od ključnih razloga formiranja Grupe građana mogla biti podrška aktuelnoj gradonačelnici za još jedan mandat odgovara najavom da će oni, ukoliko izađu na izbore, imati svog kandidata.

“To je jedini kandidat koga ćemo podržati. Pritom, to neću biti ja jer smatram da lekari i ne treba i ne umeju da vode Grad, već zdravstveni sistem za šta su školovani”, kaže dr Milić.

Mada kaže da još nije doneta konačna odluka o zvaničnom konstituisanju ovakve Grupe građana, objašnjava da je potreba za njenim formiranjem jasna- “tragičan položaj Niša i juga Srbije koji su zaboravljeni od svih nadležnih organa, osim od vojnih vlasti, koji na vojne vežbe uredno i uglavnom pozivaju građane ovog grada i dela zemlje”.

Patriotizam gradjana juga Srbije nikada se nije dovodio u pitanje, ali je očito da država u mirnodopskom periodu “zaboravi na one na koje najviše računa kada životima treba da se brani otadžbina”.

“Da je Niš zaboravljen grad govore i činjenice da je budžet grada tragičnih 14, 9 milijardi dinara, za razliku od 45 milijardi u Novom Sadu ili 205,5 milijardi u Beogradu. U odnosu na Beograd i Novi Sad jedino je Niš doživeo depopulaciju i smanjio se za 10.000 stanovnika u poslednjih deset godina. Prosečni lični dohodak u Nišu je ispod republičkog i iznosi svega oko 80.000 dinara, dok je u Novom Sadu oko 100 000, a u Beogradu blizu 110.000 dinara. I pored toga što je Niš dramatično siromašniji od Beograda, građani Niša plaćaju i udžbenike i vrtiće za svoju decu, dok je u Beogradu to besplatno. Jedino logično obrazloženje za ovakve podatke je da je Niš zaboravljeni grad, koji je postao statistička greška zemlje Srbije”, kaže on.

On još kaže da privreda u Nišu odumire, da nema strateških investicija i da ljudi odlaze iz grada.

U Beogradu građani besplatno koriste auto- put od Ikee do Stare Pazove u dužini od 45 kilometra, dok je Niš “opasan naplatnim rampama koje su ušle u sam grad, tako da on izgleda kao geto”. U gradu se odnedavno postavljaju gvozdene ograde duž svih ulica, tako da on “sve više podseća na jedan veliki zatvor”.

Dodaje da je niški Univerzitetski klinički centar jedini UKC u Srbiji u kojem su svi članovi Upravnog odbora iz Beograda. Jedino Niš od većih gradova nema institute za onkologiju, za majku i dete, za kardiovaskularne bolesti, kao ni bolnicu sekundarnog tipa.

Odlukom da se kovid bolnica nakon Beograda i Novog Sada ne gradi u Nišu, kao trećem gradu po veličini u Srbiji, već u Kruševcu, Nišu je poslata poruka da je “nevažan, beznačajan, crna rupa, i da će ga se setiti samo u vreme izbora ili tokom rata”.

“U Nišu odluke donose politkom sekretari koji su poslati iz Beograda i koji daju naloge ko će dobiti lukrativne poslove- gle čuda, uvek kompanije koje su iz Beograda i okoline. Ovi ‘upravnici’ Niša, poslati iz ko zna kojeg kabineta, odredjuju ko će dobiti posao, ko će biti direktor kog preduzeća, tako da Niš liči na jedno dete kome je određen staratelj. Sve ovo, dake, ukazuje na dve stvari: ili grad Niš treba da postane beogradska prigradska opština ili građani Niša treba da se izbore za svoja prava i da o Nišu odlučuju Nišlije”, kaže on.

“Mi nismo parizer, nećemo se reklamirati, nemamo novca”

“Naša grupa građana nije stranka i nema novca. Pogotovu ga nema za bacanje. Mi nećemo imati kampanju jer smatramo da se pare moraju pametnije iskoristiti. Neće nas biti na bilbordima, nećemo zaskakivati gradjane Niša po ulicama deleći flajere, nećemo se reklamirati u sredstvima javnog informisanja kao da smo neki proizvod. Mi nismo ni parizer, ni majonez, mi nismo u mogućnosti da ponudimo gradjanima bilo šta osim naših ideja… Ukoliko nas građani Niša prepoznaju, učinićemo sve da grad postane ako ništa drugo onda makar pristojnije mesto u kome caruje zdrav razum i opšti interes, a ne podaništvo i lični interes”, kaže dr Milić.

“Vreme će pokazati da li je put dr Lazarevića dobar”

“Dr Lazarević je jedan od najboljih lekara ne samo na našoj klinici već u UKC Niš. Izuzetan u svakom pogledu i kao stručnjak i kao čovek. Toliko mnogo je učinio za razvoj medicine u našem gradu da je sve to teško nabrojati u nekoliko rečenica. Pouzdano znam da ima fantastične ideje za razvoj UKC Niš, od transplantacije kostne srži do formiranja Banke krvi i eliminisanja svih listi čekanja kako za operativne tako i za dijagnostičke procedure… A da li je put koji je izabrao za postizanje svih tih ciljeva dobar, vreme će pokazati”, kaže direktor niške Kardiohirurgije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari