Mihajlović: Energetika je iznad politike u regionu 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike (mre.gov.rs)

Povezivanje u energetici i saradnja, posebno kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, može da doprinese povećanju životnog standarda, a to je pitanje koje prevazilazi dnevnu politiku, ocenila je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, navedeno je u saopštenju iz nnjnog kabineta.

Ona je u intervjuu Radio televiziji Republike Srpske istakla da je energetska tranzicija nepovratan proces i da su obnovljivi izvori energije (OIE) jedini put ka energetskoj stabilnosti i nezavisnosti.

„Kada sam pre dve godine preuzela Ministarstvo rudarstva i energetike, prva stvar koju smo uradili jeste da vidimo gde je Srbija u odnosu na zemlje regiona, na države članice EU i videli smo da nismo imali uslove da neko investira i gradi velike kapacitete iz obnovljivih izvora“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je u međuvremenu izmenjen zakonodavni okvir, napravljen investicioni plan i započela nova energetska politika.

„Nije bilo lako, bilo je mnogo otpora, posebno javna preduzeća nisu shvatala da je prošlo vreme termoelektrana, ali smo napravili osnovu. Srbija mora da napravi iskorak i u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i da gradi nove kapacitete za generacije koje dolaze posle nas. To su reforme koje su potrebne, ali koje su dale rezultate, jer više niko ne govori o novim TE, već o velikim HE, kao što su Bistrica i Đerdap 3, o solarnim i vetroelektranama“, rekla je Mihajlović.

Ona je ukazala da su mnoge zemlje, poput Poljske, Grčke, Rumunije daleko odmakle u energetskoj tranziciji i drastično smanjile proizvodnju iz termosektora.

„Suština je da nema odlaganja, da OIE daju sigurnost elektroenergetskom sistemu i da je potrebno napraviti dugoročan plan izlaska iz proizvodnje energije iz termosektora, korak po korak, ništa nije moguće preko noći“, naglasila je Mihajlović.

Poručila da je „zelena energija jako važna za razvoj i energetike i privrede“ i da su zato pokrenuti i projekti u kojima građani direktno učestvuju uz subvencije države za zamenu stolarije za povećanje energetske efikasnosti, kao i za postavljanje solarnih panela.

„Prvi put u Srbiji građani mogu da budu kupci-proizvođači električne energije“, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla i da se nada da će tokom sledeće godine krenuti realizacija projekta Buk-Bjela i izgradnja aerodroma u Trebinju, te da su zajednički infrastrukturni projekti Srbije i Republike Srpske vredni više od 1,5 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari