Milijardu evra izvoza softvera i usluga iz Srbije

U susret Danu informatičara Srbije 18. novembra

Ostavite komentar


  1. Usluge ne možeš da „izvezeš“, jer na usluge ne postoji carina, uvozni PDV, itd.. Usluge si obavio za neku firmu u inostranstvu, i ta firma bi trebalo da plati PDV u svojoj zemlji na usluge jer se usluga/softvwr kreira tačno za određeno tržište.
    Ova stvar sa uslugama u IT industriji je postala problem za oporetivanje u mnogim zemljama, jer nije lako utvrditi gde će se koristiti finalni proizvod (softver) – jer se PDV mora platiti u onoj državi koja koristi krajnji proizvod (rešenje, softver)… Druga priča je oporetivanje zarada IT-jevaca, oni praktično rade ilegalno unazad 10 godina jer ne plaćaju skoro ništa, ili se registruju kao agencije van PDV sistema i paušalno plaćaju porez izbegavajući plaćanje svih poreza na zarade

  2. Imam utisak da uprkos ovolikom izvozu Srbija kao drzava nema mnogo prihoda! Ne znam kako je regulisano ovo na poreski nacin ali resorni ministar bez portfelja Popovic radije zove Kineze da otvaraju razvojne centre u Srbiji i to iz Senzena gde se bavi vec neko vreme. Jadan je narod kome je sve strano bolje i lepse od sopstvenoga a pritom ima najinteligentnije matematicare i fizicare koji osvajaju nagrade dok se skoluju pa kad zavrse odu iz zemlje! Vidim da je isto tako vrla ministarka bez portfelja Dukic Dejanovic takode uz njega u susednoj vesti iz Kine a ona je bas nadlezna za demografiju u Srbiji. Sta ce nam demografija kad imamo Kinu?

  3. Ovo ostvaruju strane firme koje su stacionirane u Srbiji i upošljavaju veliki broj srpskih radnika, a usmerene su na strano tržište. Sad, postoje par mogućnosti. Prva je da ih pustite da neometano rade i da građani zaposleni u ovoj oblasti prihoduju i novac troše u našoj zemlji ili da nađete način da ih dodatno opteretite, što će naravno imati negativan uticaj ili na radnike ili na firme. Nakon toga ili će se firme povući s našeg tržišta rada zbog (kako smo videli u praksi do sad) katastrofalno uređenog i na brzinu donesenog zakona ili će radnici otići. U svakom slučaju nećete moći da računate na novac koji se na ovaj ili onaj način na kraju ulivao u državnu kasu, mladi stručnjaci će vas napustiti i osnovati porodice (ili odvesti postojeće) negde drugde. Ukoliko neko misli da preterujem, samo neka pogleda oglase za posao za programere bilo gde u zemljama prvog sveta i biće mu jasno. Nadam se da sam uspeo da prenesem svoje mišljenje jasno i nedvosmisleno, hvala.

  4. Mogu samo da kazem jedno. Zavrsio sam za programera i zelim da skrenem paznju na jos veci problem. A taj problem je srpska sujeta. Naime posla ima za jos toliko programera ali niko nece ni najmanju sitnicu da vam objasni. Uci sa youtube-a. Ta sujeta i to skrivanje zanata koje traje jos iz vremena komunizma kada su majstori sakrivali zanat od ucenika traje i danas. Da vecina programera nije sujetna i zeli malo da pomogne pola mladih koliko su pametni radili bi za strane kompanije na kompjuterima i zaradjivali lepe plate. Treba napraviti clanak o sakrivanju zanata, zlobi, sujeti i pokusati otvoriti vecitu twmu kod nas srba „svaka skola se placa “ to ce nas unistiti. Verujte mi. Programi koji se proizvedu stoje na serverima u americi npr, i kako da vi naplatite porez kad ja sve uploadam tamo svaki sat dva??? Dajte da budemo solidarni , da pomazemo jedni drugima i ucimo kolege da znaju posao. Sujeta ce nas unistiti.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.