Ministarstvo privrede ćuti o mogućem odlasku Geoxa iz Srbije 1Foto: EPA-EFE/ ARMANDO BABANI

Ministarstvo privrede nije odgovorilo na pitanje Danasa da li je tačno da italijanski Geox, koji je pre pet godina, uz obilne državne subvencije otvorio fabriku u Vranju, odlazi iz Srbije.

Nismo dobili odgovor ni na pitanje da li postoji plan za zbrinjavanje 1.200 radnika koji će u tom slučaju ostati bez posla. Na ista pitanja nije odgovorio ni gradonačelnik Vranja, Slobodan Milenković.

Zid ćutanja izgrađen je i oko same fabrike, jer nije moguće doći do sagovornika koji bi potvrdio ili demantovao tu vest. Informacije nije bilo moguće dobiti ni od tuske fabrike Teklas iz Vladičinog Hana, za koju se priča da je spremna da otkupi hale vranjske fabrike obuće.

O odlasku Geoxa se, međutim, u samom Vranju uveliko govori a pretpostavka je da će do selidbe opreme doći nakon 31. jula.

Do tog datuma su, naime, radnici dobili obaveštenje da fabrika neće raditi, a svima koji su zaposleni na linijama krojenja, pripreme i šivenja, a već se nalaze na godišnjem odmoru, biće plaćeno odsustvo do kraja meseca.

„Ova odluka doneta je usled smanjenja obima rada, a na osnovu odluke o smanjenju obima rada od 12. jula, donete na osnovu člana 116. zakona o radu“, navedeno je u obaveštenju zaposlenima a prenosi portal Vranjske info.

Podsetimo, Geox je u martu 2014. započeo gradnju fabrike vrednu oko devet miliona evra, a obećanje da će zaposliti 1.250 radnika pratile su subvencije od 13,5 miliona evra ili više od 10.000 evra po zaposlenom.

Istovremeno, od Grada su u vlasništvo dobili su i zemljište na kome je nikla fabrika.

Kamen temeljac položio je tadašnji premijer Ivica Dačić, koji je dve godine kasnije zajedno sa Aleksandrom Vučićem prisustvovao otvaranju fabrike. Međutim, Geox se kao poslodavac nije pokazao, jer je malo ko od radnika primao više od minimalca, a radi se u tri smene, subotom i nedeljom, sa ograničenim pauzama. Često se kod te fabrike pominjao princip „rada u pelenama“ kako bi se pauze svele na minimum, ali uprkos pritužbama zbog mobinga, inspekcije nisu preterano ažurno reagovale.

Geox je i pre dve godine najavljivao odlazak, ali je tada država uskočila“ sa nova dva miliona evra subvencija i fabrika je nastavila sa radom. Zato nije nemoguće da je i ovaj odlazak o kome se spekuliše insceniran kao pritisak iz koga bi proizašle nova davanja iz državne kase.

A Vranje je pogodno tlo za to, jer u tom gradu rade samo dva strana brenda, Britiš ameriken tobako BAT) koji je kupio Vranjsku industriju duvana još 2005. godine, a zapošljavaju tek neku stotinu radnika i – Geox sa nešto manje od 1.200 zaposlenih na minimalcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari