Mirović: Vojvodina traži vile od Hrvatske i Slovenije 1

Vojvođanska vlast od Hrvatske potražuje jednu vilu i odmaralište, a od Slovenije vilu na Bledu i jedan stan koje je pokrajina koristila do raspada SFRJ, svi ti objekti su funkcionalni, ali 25 godina nisu u posedu Vojvodine.

Predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović rekao je da je AP Vojvodina bila korisnik Vile „Vojvodina“ u Lovranu (Vila „Sveti Rok“) i odmarališta „Vojvodina“ u Crikvenici u Hrvatskoj. Njoj je pripadala i Vila „Vojvodina“ na Bledu i stan u Radovljici u Sloveniji.

Prema podacima vojvođanske administracije, Vila „Vojvodina“ u Lovranu bila je u društvenoj svojini sa pravom korišćenja AP Vojvodine, dok pravo svojine za tu nekretninu danas ima društvo „Teodoro Investiment S.A.“ iz Švajcarske, kao i pravo svojine fizičkog lica Sergeja Sergejeviča Rodinova.

Odmaralište „Vojvodina“ u Crikvenici nekada je takođe bilo u društvenoj svojini, a pravo korišćenja imala je Uprava za opšte poslove pokrajinskih organa. Pravo svojine danas ima društvo „Mešić com d.o.o.“ iz Zagreba, a na tom mestu je izgrađen luksuzni starački dom „Salvia“.

„Pokrajinska vlada zadužila je Pravobranilaštvo Autonomne Pokrajine Vojvodine da, shodno potvrđenim međunarodnim ugovorima, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i važećim zakonima Republike Srbije, u vezi sa objektima u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji na kojima je Autonomna pokrajina Vojvodina bila upisana kao nosilac određenih imovinskih prava, preduzme mere na osnovu kojih će Vojvodina uspostaviti svojinu, odnosno ostvariti pravo na naknadu štete“, rekao je Mirović Anadoliji.

On je dodao da je Pravobranilaštvo 2015. godine angažovalo advokatsku kancelariju iz Zagreba koja će se baviti pitanjem nepokretnosti u Hrvatskoj.

Ova kancelarija je posle uvida u stanje nepokretnosti dala mišljenje da je „nemoguće ostvariti pravo na povraćaj navedenih nekretnina, već samo eventualno pravo na naknadu štete“.

„U toku su dalje aktivnosti radi tumačenja Zakona o potvrđivanju Sporazuma o pitanjima sukcesije i eventualnog podnošenja tužbe“, dodao je Mirović.

Vojvođansko Pravobranilaštvo uputilo je 28. decembra 2015. godine Republici Sloveniji putem Državnog pravobranilaštva Republike Slovenije opomenu pred pokretanje postupka radi utvrđenja prava svojine, odnosno naknade štete za Vilu „Vojvodina“ na Bledu i trosobni stanu u Radovljici. Za sada se još ne zna ishod ovog pravnog postupka.

Mirović je rekao da Vojvodina nema imovine koju potražuje u Bosni i Hercegovini. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari