Crvena zvezda i Partizan se samo jednom sreli dvaput u razmaku od četiri dana: U Kupu odluka da li će se ponoviti 2004. 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U Superligi Srbije u fudbalu, kolo pre kraja osnovnog dela, i matematički je razjašnjeno ono što je bilo jasno i bez računskih operacija.

Crvena zvezda u plej-of, jednokružno doigravanje između osam prvoplasiranih, ide sa čela tabele, a Partizan kao njen prvi pratilac.

Razlika između večitih rivala i dalje je četiri boda, budući da su crveno-beli nadahnućem Aleksandra Kataija pobedili poslednjeplasirani Radnik u Surdulici, a crno-beli su kod kuće savladali Novi Pazar.

U obe utakmice bilo je 2:o.

Pošto je po propozicijama takmičenja određeno da u prvom kolu plej-ofa prvi dočekuje drugog, ispalo je da će se i 173. večiti derbi u državnom prvenstvu igrati na Marakani, u subotu 20. aprila.

Prethodni, 9. marta, koji je i po rezultatu (2:2) i po igri i po poseti (oko 45.000) bio jedan od najupečatljivijih poslednjih godina, dao je Partizanu nadu da će u sledećem on biti domaćin, jer je remijem zadržao u vođstvu bod više u odnosu na Zvezdu, ali je već u idućem kolu proćerdao prednost, poklanjajući je najljućem rivalu, pošto ga je Napredak šokirao u Humskoj (1:0).

U sredu i jedne i druge očekuju obaveze u četvrtfinalu domaćeg kupa.

Igraju pred svojom publikom i potpuni su favoriti – crno-beli u duelu s Voždovcem (15 časova), a crveno-beli kao domaćini OFK Vršcu (19), koji je na sredini tabele u Prvoj ligi i jedini je iz nižeg razreda među četvrtfinalistima (ostali parovi Čukarički – Vojvodina i Radnički Kragujevac – Novi Pazar).

Ne bude li senzacije, moguće je zatim da žreb spoji večite rivale za polufinali okršaj, a borbe za ulazak u finale su predviđene za 24. april (sreda).

Onda bi se desila situacija koja je u istoriji njihovih međusobnih duela bila samo jednom – da se sretnu dvaput u razmaku od četiri dana.

Tako je bilo u proleće 2004.

Prvo su se sastali u subotu 17. aprila, u 122. večitom derbiju, koji je na Partizanovom stadionu završen bez golova.

Remi je tada bio sladak Zvezdi. Kao vodeća je zadržala tri boda prednosti, koju je do kraja i uvećala jer su crno-beli zatim, u poslednja četiri kola, pobedili samo jednom.

Kroz četiri dana, 21. aprila, Slavoljub Muslin i Vladimir Vermezović su na Marakani izveli sastave u polufinalu kupa.

Crveno-beli su otišli u finale iz kojeg su se domogli duple krune.

Jedini gol na meču postigao je Marko Pantelić u 14. minutu na košarkaško dodavanje Nikole Žigića rukama. Zvezdin gorostas je iz izvođenja auta pored zatečene odbrane izbacio svog saigrača u napadu pravo pred Partizanovog golmana Ivicu Kralja i pogodak je bio neminovan.

Do tada najmanji vremenski razmak između dva okršaja večitih rivala bio je šest dana – u jesen 1952.

U poslednjem kolu prvog polugođa jugoslovenskog šampionata Zvezda je formalno bila domaćin na Stadionu JNA 23. novembra. Bodovi su podeljeni – 1:1.

Na Dan republike, 29. novembra, na istom mestu, isto pred 50.000 duša, održan je susret za pehar Maršala Tita.

Partizan je u finalu slistio Zvezdu sa 6:0.

Partizan je te jeseni igrao u velikoj formi i izgledalo je da će se prošetati do prvog mesta, ali su se stvari na proleće iz temelja promenile.

Crveno-beli nisu klonuli duhom od debakla u kupu. Smogli su snage da se izbore za titulu prvaka drugi put od svog osnivanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari