Zvezdi na proleće svanulo kad se Partizanu smrklo: U kojim sezonama su crveno-beli prestigli večitog rivala na čelu trke za šampionski tron? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Daje se za pravo poklonicima srpskog fudbala koji smatraju da se pitanje prvaka u barabar trci šestostrukog uzastopnog šampiona Crvene zvezde i Partizana ove sezone neće rešavati u večitom derbiju nego u takozvanim malim utakmicama.

Istrajaće onaj koji se ređe spotakne u ulozi favorita.

Crno-beli su iz nedavnog 172. okršaja najljućih rivala u državnom prvenstvu izašli zadovoljniji remijem (2:2), jer su na Marakani, zahvaljujući i bravurama svog golmana Aleksandra Jovanovića i zbog neprisebnosti Zvezdinih igrača, sačuvali minimalnu prednost u vođstvu ispred crveno-belih.

Zadovoljstvo je već iščililo.

Napredak je u sledećem kolu šokirao Partizan u Humskoj, na polzu Zvezde koja je pobedom protiv Radničkog u Nišu prigrabila vrh i sada ona vodi s dva boda više.

Do kraja osnovnog dela od 30 kola u Superligi Srbije i jedni i drugi imaju još po pet utakmica. Da će zaposedati prva dva mesta na tabeli nije upitno, ali će vodeći biti domaćin 173. večitog derbija u prvoj rundi plej-ofa sa osam najuspešnijih.

Možda se desi još neka smena između večitih rivala na čelu, a domogne li se Zvezda i sedme titule u nizu, podsetiće se iz svoje istorije onih sezona u kojima je na putu ka tronu gledala u leđa vodećem Partizanu dok ga nije pretekla.

Ovo je njihov pregled.

1952/53.

U ligi s 12 timova Partizan je krenuo furiozno.

Pobedio je u svim utakmicama u prvih šest kola. Istina, pet puta je igrao kod kuće.

Do kraja prvog dela prvenstva je štucao, ali je bio jesenji prvak.

Na pauzu je otišao s dva boda više od Hajduka i Spartaka, a s tri više od četvrte Crvene zvezde, koju je na Dan republike, 29. novembra 1952, slistio u finalu Kupa sa 6:0. Samo šest dana ranije njihova ligaška utakmica je završena 1:1.

Između dve polusezone Partizan je izvršio promenu trenera. Umesto Antuna Pogačnika vratio se Ilješ Špic. Kasnije u toku šampionata tim je ponovo preuzeo Pogačnik.

U jednom trenutku u prolećnom delu na čelo je izbio Hajduk. Na tri kola pre kraja bio je na vrhu bodovno poravnat s Partizanom i Zvezdom.

Kao što je Partizan zablistao na početku, Zvezda se ka tituli stuštila pobedama u poslednjih pet kola.

Odsudna je bila u 12. večitom derbiju, 31. maja 1953.

Zvezda je dvaput vodila, Partizan je dvaput izjednačio, a s 4:2 se osamila na prvom mestu, koje je i sačuvala.

1955/56.

Posle jesenjeg polugođa Zvezda i Partizan su imali isti broj bodova.

U nastavku vođstvo je preuzeo Partizan.

Po završetku 19. kola od 26 večiti rivali su opet bili na deobi prvog mesta. U 20. kolu Zvezda je u Beogradu savladala Spartak, a Partizan je kod kuće igrao s mirnim mrežama protiv Dinama.

Zvezda do kraja nije ispuštala vrh.

1967/68.

Jesenji prvak je bio Željezničar s 21 bodom. Bod manje od njega skupili su Zvezda i Partizan.

U prvom kolu prolećnog dela čelo su zaposeli crno-beli.

U jednom trenutku večiti rivali su se smenili na vrhu, a zatim je trku ponovo poveo Partizan s bodom više od Zvezde.

U 26. kolu crveno-beli su na Marakani preslišali Maribor (6:1), a u drugom beogradsko-slovenačkom duelu crno-beli su izgubili u Ljubljani od Olimpije (2:1).

I u sledećih pet kola do kraja prvenstva Zvezda je ostala prva.

1991/92.

Na dan kada je Zvezda, 8. decembra 1991, kao evropski prvak rano ujutro u Tokiju zaposela i svetski tron, Partizan je popodne na Koševu igrao bez golova sa Sarajevom u poslednjem kolu prvog dela jugoslovenskog prvenstva, krnjeg jer su iz njega u zemlji u raspadanju istupili hrvatski i slovenački klubovi.

Tada su se u slučaju nerešenog ishoda pucali penali s kojih je uspešniji odnosio bod. Plen je pripao Sarajevu, ali su crno-beli svejedno bili jesenji prvaci.

Nedelju kasnije Zvezda je po povratku s Dalekog istoka odigrala svoj poslednji meč u nezaboravnoj 1991.

Srela sa Željezničarom pred 50.000 navijača u slavljeničkoj atmosferi na Marakani. Pobedila je s 5:0 i primakla se večitom rivalu na bod zaostatka.

U drugom delu sezone, kada je liga za naslovnog sponzora dobila Jugoskandik, banku mešetara Jezdimira Vasiljevića, popularnog gazda Jezde, crno-beli su odolevali u prva dva kola.

U trećem su izgubili u Novom Sadu od Vojvodine s 2:1, a Zvezda je kod kuće savladala i Proleter s 5:0.

Crveno-beli su dizgine čvrsto držali do poslednjeg zvižduka sudijskih pištaljki, osvojivši treću titulu prvaka uzastopce.

1994/95.

Do petog kola u prolećnom delu prvenstva u vođstvu je bio Partizan.

Crno-beli su onda izgubili na Karaburmi od OFK Beograda s 2:1, a Zvezda i Vojvodina su pobedama izbili ispred.

Novosadski crveno-beli su kasnije posustali.

Zvezda je presudnu pobedu za nedostižnu prednost ostvarila u 100. večitom derbiju pred 90.000 ljudi na Marakani 6. maja 1995.

1999/2000.

Zvezda se poravnala s vodećim Partizanom posle pobede s 2:1 u večitom derbiju na Marakani 2. aprila 2000.

Crno-beli su i dalje bili bolji međusobno jer im je okršaj na njihovom stadionu u prvom delu sezone pripao s 2:0.

Crveno-beli su pobedili sve rivale do kraja, a na vrhu su se osamili kolo posle derbija jer je Partizan odigrao 1:1 protiv Železnika u Humskoj.

2013/14.

Partizan je bio šestostruki uzastopni šampion, kao Zvezda sada. Imao je u ruci i pola sedme titule jer je bio jesenji prvak.

Između dva polugođa došlo je do smene trenera na klupi crno-belih. Vuk Rašović je otišao u Dinamo iz Minska, a umesto njega je postavljen Marko Nikolić.

U njegovoj prvoj utakmici, u prvom kolu u nastavku šampionata, Partizan je u Novom Pazaru uzeo samo bod (0:0) pa je Zvezda pobedom protiv Javora kod kuće (2:1) preuzela vođstvo.

Prva je ostala i uprkos porazu na stadionu večitog rivala (2:1), jer je Partizan napravio lošu uvertiru za derbi – izgubio je od Napretka u Kruševcu (2:0).

Crveno-beli su najzad vratili šampionsku krunu na Marakanu, ali ih UEFA zbog njihovog nezadovoljavajućeg finansijskog stanja nije pustila u Evropu za sledeću sezonu.

2021/22.

Partizan je bio jesenji prvak s pet bodova više od Crvene zvezde, a u nastavku je njegova prednost počela da kopni.

U poslednjem, 30. kolu osnovnog dela šampionata crno-beli su igrali 0:0 s Čukaričkim na Banovom brdu, a Zvezda je prešla u vođstvo za dva boda više pošto je na Marakani savladala kragujevački Radnički (4:1).

Tako je stekla pravo da bude domaćin večitog derbija u prvom kolu doigravanja za titulu prvaka. Remijem bez golova je sačuvala zalihu. I jedni i drugi su do kraja pobedili u po svih šest mečeva.

Zvezda je trofej prigrabila peti put uzastopce. Imala je 100 bodova, a Partizan 98.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari