Momirović: Uzalud gradimo infrastrukturu ako ne gradimo mostove koji spajaju ljude 1Foto: K. Bondžulić

Projekat “EU podrška unapređenju uslova života Roma” koji je usmeren na unapređenje socijalne inkluzije Romkinja i Roma kroz ulaganje u održive oblike stanovanja, veću dostupnost obrazovnog sistema romskoj deci i jačanje nacionalnih mehanizama inkluzije primenjen je na 35 gradova i opština Srbije za više od 53.000 stanovnika romske pripadnosti, rečeno je na današnjoj konferenciji.

“Gradimo autoputeve, brze pruge, luke, mostove. Ali ako ne izgradimo mostove u našoj zajednici koji će spojiti sve ljude malo će nam biti ekonomski napredak. Svi smo svesni da su Romi ugroženi, i drago mi je da sam deo projekta koji će njima pomoći da bolje žive”, istakao je Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dodajući da će Romi uvek biti deo ove države jer su oni naša braća.

Da su Romi populacija koja, kao i sve druge, treba da ima dom, obrazovanje, poslove kao i da bude uključena u sve socijalne aspekte društva ukazao je Nikola Bertolini, šef za saradnju Delegacije EU u Republici Srbiji.

Marko Jovanović pomoćnik ministra finansija iz sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije rekao je da su do sada imali poteškoća u realizaciji projekta jer je Ministarstvima i lokalnim  samoupravama trebalo vremena da srede dokumentaciju ali da su naredni projekti mnogo spremniji, jer su ljudi u Ministarstvu spremniji da ih vode.

“Međunarodni dan ljudskih prava koji se danas obeležava je dobra prilika da se još jednom osvrnemo na Rome kao najugroženiju grupu”, podsetio je Aleksandar Bućić direktor projekta KPMG.

O primerima dobre prakse govorile su Jelena Cvetanoska Kocić šefica odseka za LER u opštini Boljevac i Ljiljana Koković predsednica stručnog saveta Novog Sada.

Cvetanovska Kocić kazala je da u opštini Boljevac ima 287 Romkinja i Roma i da se na Ilinskom brdu planira sedam stambenih zgrada sa po četri stana.

“Bangladeš je naselje u kome živi preko 300 romskih stanovnika u 96 objekata, koji se uglavnom bave prikupljanjem sekundarnih sirovina a 70 odsto njih su korisnici socijalne pomoći. Predlog rešenja njihove situacije Novi Sad je video u rušenju postojećih i izgradnji novih montažnih objekata od kojih svaki ima svoje dvorište, i za ovaj projekat pripremljena je tehnička dokumentacija. Novi Sad se susreće sa identičnim problemima kao i ostali gradovi kada su Romi u pitanju – nerešenost stambenog pitanja, neobrazovanost, zdravstvena zaštita pa i trgovina ljudima”, kazala je Koković.

Andrija Đurić koordinator za romska pitanja Odžaci istakao je da u ovoj opštini ima 553 romske porodice, od kojih je 68 njih u riziku od beskućništva ali da je izrađen projekat preparcelacije kako bi se taj problem prevazišao. On je rekao da su dobijene građevinske dozvole za 15 stambenih jedinica za porodice romske nacionalnosti, dve za žene koje su žrtve nasilja i jedna za lokalnu ugroženu porodicu.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari