Na poslovnom forumu u Italiji dogovorene stotine miliona evra kredita za EPS i Telekom 1foto Miroslav Dragojević Danas

Pet sporazuma biće potpisano na današnjem Poslovnom forumu u Trstu, a prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih ovdašnjih razvojnih banaka, CDP, odobriće Elektroprivredi Srbije (EPS) kredit od 100 miliona evra za proces dekarbonizacije, prenosi Nova.rs.

Takođe, predviđen je i sporazum između Telekoma i italijanske kompanije „Sace“, specijalizovane za podršku domaćim preduzećima, posebno malim i srednjim, koja žele da rastu u Italiji i na globalnom tržištu, kojim se garantuje 150 od 200 miliona evra za Telekom.

To srpsko državno preduzeće će, u zamenu, „favorizovati“ italijanske firme, a posebno u oblasti IT sektora, komercijalne distribucije i kupovine i prodaje televizijskih prava, prenosi italijanska agencija Agenzia nova.

„Sace“ će potpisati i drugi sporazum koji uključuje garanciju za zajam od 160 miliona od ukupnog iznosa od 200 miliona evra, koji će biti isplaćen Ministarstvu finansija Srbije, sa ciljem jačanja komercijalnih odnosa, posebno u oblasti saobraćaja i turizma, telekomunikacije, energetike i IT sektora. Oba sporazuma u kojima učestvuje „Sace“ će potpisati izvršna direktorka, Alesandra Riči.

„Simest“, kompanija koja podržava rast italijanskih kompanija kroz internacionalizaciju njihovog poslovanja, potpisaće sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS) sporazum koji ima za cilj razvoj i jačanje odnosa između dva države, u promociji zajedničkih mogućnosti ulaganja.

Konačno, „Finest“, kompanija koja se bavi internacionalizacijom poslovanja, i RAS potpisaće sporazum u cilju jačanja bilateralne saradnje kroz razmenu informacija i iskustava, seminare i obuku osoblja, redovne konsultacije, pozive na događaje i organizaciju zajedničke diskusije o poslovnim mogućnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari