Prethodne dramatične cifre su najzad uspostavile konsenzus. Da je stanje dramatično i da je privreda u vanrednom stanju(kad je vaš autor u ovoj istoj rubrici krajem prošle godine samoinicijativno proglasio „vanredno stanje“, dočekan je na „nož“).

 Da je budžetski deficit eskalirao, i da će, ako se ovako nastavi, na kraju godine preći 200 milijardi. Pa je resorni ministar morao da „iskopa“ uštede od 36 milijardi, e da bi se novi „rebalansirani“ deficit zaustavio na 178,3 milijarde, što je opet, sa druge strane, više od planiranog budžeta za 2013.godinu od 121,9 milijardi za 56,4 milijarde, ili 46,3%. I da je skoro jednak ekstremnom „izbornom“ deficitu iz 2012. godine od 192 milijarde, iako su tada svi zvaničnici na čelu sa narečenim ministorm uglas uzvikivali „bilo, ne ponovilo se“. Plus „drvlje i kamenje“ po Mirku(eks premijeru), kao da je bio ubačeni špijun a ne najbliži saradnik.

Potpuno je jasno, ako apstrahujemo činjenicu da na troškove ne možemo radikalno uticati bez strukturnih promena, da su glavni problem naših javnih finansija prihodi, pre svega poreski. Cifre u tabelama sve govore. Procenti rasta prihoda svake godine sve više zaostaju sa rastom troškova, što direktno povećava deficit. Zar je naprimer logično da PDV posle rasta stope od 11,1%, nominalno ostane isti. I te kako je normalno. Time dolazimo do našeg konačnog i finalnog zaključka. Privreda je u vanrednom stanju. I takva ne može da emituje planirane i potrebne poreske prihode. Pravo je čudo što i ovoliko daje. Time je i pravac svakog realnog delovanja definisan – proizvodnja, investicije, zapošljavanje. Ali stvarno, ne na televiziji.

Dragan Vujadinović, ekonomski analitičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari