Iako predlog da se sa američkom kompanijom Komiko oil potpiše ugovor o dodeljivanju građevinskog zemljišta za izgradnju moderne rafinerije za proizvodnju nafte nije dobio većinu na sednici Skupštine grada Smedereva, gradonačelnik Predrag Umičević ipak je optimista i uveren je da će se ta investicija ostvariti.


– Stvar nikako nije gotova. Mi ćemo napraviti novu varijantu ugovora za koju sam siguran da će biti prihvatljiva za odbornike koji su glasali protiv izgradnje rafinerije i izaći ćemo pred njih s tim novim predlogom. S obzirom da je izgradnja rafinerije od velikog značaja i za grad i državu uveren sam da će taj projekat biti uspešno realizovan – izjavio je Umičević za Danas.

Odbornici Skupštine grada Smedereva glasali su preksinoć o ugovoru o dodeljivanju građevinskog zemljišta za izgradnji rafinerije nafte. Za odobravanje ugovora glasalo je 30 odbornika, njih 20 je bilo protiv, četvoro nije glasalo i predlog nije dobio potrebnu većinu da bi bio usvojen.

Zamenica gradonačelnika Jasna Avramović iz Pokreta za Smederevo je zatražila da se povuče ugovor sa Komiko oilom jer smatra da je dvosmislen i da nije dobar za Smederevo. Protiv izgradnje rafinerije obrazlažući to problemom zagađenja životne sredine su bili i predstavnici opozicionih političkih partija – Demokratska stranka Srbije, Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka i Grupa građana Pokret za bolje Smederevo Milana Lukića. Na vlasti u Smederevu je koalicija Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije, kao i Grupe građana Pokret za Smederevo, koji vodi Avramovićeva i koji jedini iz vladajuće koalicije nije prihvatio investiciju.

Predstavnik Komiko oila Radomir Radivojević u izjavi za Danas ističe da ta kompanija nema nameru da odustane od investicije u Smederevu.

– Odbornici koji su glasali protiv nisu bili protiv investicije, već protiv teksta ugovora. Siguran sam da se može pronaći rešenje i da će Komiko oil ipak graditi rafineriju u Smederevu. Još ne odustajemo od tog grada jer imamo zaista sjajnu saradnju sa predsednikom Skupštine, gradonačelnikom i njegovom zamenicom – istakao je naš sagovornik. U realizaciji investicije Komiko oil mogao bi da računa i na pomoć Ministarstva ekonomije.

– Komiko oil je od od dolaska u Srbiju bio opredeljen samo za Smederevo i na pripremanju te lokacije radi već četiri godine. Činjenica je da za izgradnju rafinerije mora da postoji dostupna infrastruktura, važna je blizina reke, luka, ali to može da se dobije i u Mitrovici i Kovinu. U svakom slučaju, Ministarstvo ekonomije spremno je da podrži i pomogne svakom investitoru – rekao je za Danas ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Incidentna sednica

Kako Danas nezvanično saznaje sednica na kojoj se glasalo o ugovoru o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije nafte obilovala je incidentnim situacijama. Tako je odbornik Milan Lukić dok je bio za govornicom u ruci držao epruvetu sa benzenom preteći da će „sadržajem otrovati pojedine odbornike“. Drugi odbornik je svoj govor izložio na francuskom a prilikom glasanja primećene su i vidno uzrujane i uplakane odbornice. Tokom zasadenja Skupštine grada Smedereva u zgradi je bilo i dosta pripadnika policije.

Ugovor

Ugovorom koji nije prihvaćen preksinoć, Komiko oil se obavezuje između ostalog, da će u rafineriji zaposliti 542 radnika a da će za zakup zemljišta za izgradnju fabrike izdvojiti 652 miliona dinara. Projekat izgradnje rafinerije nafte u Smederevu koštao bi između 250 i 400 miliona američkih dolara. Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih produkata je 100.000 barela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari