"Neće biti masovnih otpuštanja u EPS-u": Ambasador Norveške o srpskoj firmi, Ristadu, smenama, prodaji... 1Foto: Ambasada Norveške

Kompanije iz Norveške nisu zainteresovane za kupovinu Elektroprivrede Srbije. Pre svega, važno je podvući da je trenutni angažman Norveške u reformi i restrukturiranju energetskog sektora Srbije rezultat zahteva srpskih vlasti i ukorenjen u našem strateškom partnerstvu. Sa zadovoljstvom možemo da podelimo svoja iskustva iz profesionalnog upravljanja i poboljšanog učinka u energetskom sektoru. Ono što možemo da uradimo je da vam kažemo šta je uspelo za Norvešku. Ali na kraju krajeva, nije Norveška već Vlada Srbije ta koja treba da donese odluke i odredi kurs reformi – kaže u razgovoru za Danas Jern Eugen Jelsta, ambasador Norveške u Srbiji odgovarajući na pitanje da li su kompanije iz te zemlje, bilo u državnom ili privatnom vlasništvu, zainteresovane za privatizaciju EPS-a.

*Kakav je stav Norveške o tome kakvi bi trebalo da budu vlasnički odnosi u elektroenergetskim preduzećima poput EPS-a?

– Norveška snažno podržava državno vlasništvo u tom sektoru s obzirom na njegov društveni značaj i ključnu ulogu za nacionalnu ekonomiju. EPS će i dalje biti srpska kompanija, nema sumnje. Trenutno stanje EPS-a nije privlačno zapadnim stranim investitorima s obzirom na dominantnu ulogu proizvodnje energije na bazi uglja i nedostatak korporativne kulture koja odražava međunarodne principe korporativnog upravljanja. Dakle, potrebne su značajne promene kako bi kompanija bila održiva i finansijski stabilna.

*Kakva je uloga norveških predstavnika u Nadzornom odboru Elektroprivrede Srbije i čemu će oni težiti u svom radu?

– Zadatak je profesionalizacija i efektivnost EPS-a u cilju povećanja transparentnosti, produktivnosti i integriteta. Cilj je da se EPS osposobi da odgovori na izazove povećane energetske potražnje domaćinstava i srpskih preduzeća, kao i da odgovori na izazove energetske bezbednosti. I da ne zaboravimo, da EPS vremenom postane mnogo “zelenija” kompanija sa rešenjima za proizvodnju iz obnovljivih izvora. Da bi se ovo postiglo, Nadzorni odbor mora imati visok nivo autonomije u operativnim, strateškim i finansijskim pitanjima i ne biti podvrgnut proizvoljnom političkom uticaju. Jer Nadzorni odbor treba da bude glavni pokretač reformi i transformacije. U ovom kontekstu želim da dodam da će obnovljiva rešenja uticati na tržišta, tržišta će podsticati investicije ka zelenim tehnologijama i proizvodima, a zelena poslovna rešenja će postati daleko isplativija od alternativa. Dakle, zelena promena se ne odnosi samo na principe i vrednosti, održivu životnu sredinu ili javno zdravlje, već je reč o budućnosti nacionalnih ekonomskih interesa a u ovom slučaju ekonomskih interesa Srbije.

* Da li norveški predstavnici u Nadzornom odboru EPS-a imaju znanje i iskustvo rada u elektroenergetskom ili energetskom sektoru?

– Norveški članovi odbora imaju znanje i iskustva u upravljanju energijom sa dugim karijerama u evropskim energetskim kompanijama i entitetima. Primetio sam da je jedno od pitanja koja postavlja srpska štampa da li ti članovi odbora imaju kredibilitet s obzirom na činjenicu da Norveška nema proizvodnju energije na bazi uglja. Verujem da je ovo pitanje pogrešno postavljeno. Uloga članova odbora je da se bave dugoročnom strategijom kompanije i efektivnim upravljanjem kako bi se u potpunosti realizovao potencijal kompanije. A ovaj potencijal je ogroman. Ovde se radi o strateškom vođstvu, a ne o tehničkom inženjeringu. U EPS-u već ima dosta sposobnih inženjera. Štaviše, veoma sam ohrabren kvalitetom članova odbora u EPS-u, kako iz Srbije, tako i iz Norveške, svi su pokazali izuzetna dostignuća kroz svoje karijere.

*Da li će norveška kompanija Ristad enerdži, kao konsultant Vlade Srbije, preporučiti privatizaciju EPS-a?
– Koliko ja znam, ne postoji diskusija o vlasništvu nad kompanijom. Tim Ristad enerdži je fokusiran na poboljšanje performansi kompanije, a ne na njenu prodaju.

* Da li će Ristad enerdži preporučiti podelu EPS-a na tri dela, odnosno formiranje preduzeća koje proizvodi struju iz uglja, preduzeća u okviru koga će da budu hidroelektrane i preduzeća u kome će biti obnovljivi izvori energije?

– Unutrašnja organizaciona struktura EPS-a je da Nadzorni odbor odlučuje na osnovu niza faktora. Vetar i solarna energija se iz finansijske perspektive razlikuju od ostalih i mogu pomoći kompaniji da dobije pristup tržištima kapitala i investitorima. Bez čvrste i snažne finansijske strukture nijedna kompanija neće imati budućnost. Međutim, na Nadzornom odboru je da odluči koji organizacioni model će najbolje služiti kompaniji tokom vremena.

*Da li će Ristad enerdži preporučiti Vladi Srbije otpuštanje zaposlenih u EPS-u? Drugim rečima da li postoji višak zaposlenih koji će biti smanjen?

– Ne postoji takva stvar kao što je plan masovnog otpuštanja. To se ne postavlja kao pitanje. Fokus je na poboljšanju učinka kompanije. Već ste videli i videćete promene u rukovodstvu kompanije, što je prirodno s obzirom na novi mandat koji je dobio Nadzorni odbor. Ne vidim nikakve diskusije koje idu dalje od toga. Rukovodstvo mora biti profesionalno i efikasno, kao i meritokratski regrutovano kako bi se na najbolji mogući način odgovorilo na trenutne i buduće izazove kompanije.

* Da li će novi generalni direktor EPS-a biti iz redova zaposlenih u preduzeću, ili će biti doveden menadžer sa strane da upravlja njime?

– O tome odlučuje Nadzorni odbor, mislim da se njegovi članovi nadaju da će videti dobre kandidate i spolja i iznutra kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari