"Potezi Vlade vode ka privatizaciji EPS-a": Bivša ministarka za Danas o tome ko zaista upravlja energetikom u Srbiji 1foto Zoran Petrović/MRE/ATAImages

– Za oporavak energetskog sektora, potrebna je jasna politička volja, koje nema, odnosno okrenuta je pogrešnim ciljevima i interesima, i potrebni su jasni koraci kao i ljudi koji će to sprovesti. Ovo što sada rade može biti vrlo blizu promene vlasničke strukture Elektroprivrede Srbije i verujem da ako ovako nastave do toga će i doći. To je pored mnogo loših odluka, nemerljivo loša odluka – kaže u razgovoru za Danas bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Naša sagovornica dodaje da “je vidljivo golim okom” da aktuelna ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović ne odlučuje o energetskim pitanjima u Vladi Srbije, iako je to njen resor.

– Stanje u energetskom sektoru nije dobro a o energetskoj bezbednosti se ne vodi računa. Novi zakoni vezani za funkcionisanje ovog sektora doneti su 2021 godine, ali je novo Ministarstvo rudarstva i energetike odmah promenilo zakon o obnovljivim izvorima, jer na primer taj zakon nije odgovarao Elektromreži Srbije, pre svega jer se tek tada videlo koliko je selektivno građena visokonaponska mreža, i kako su vršeni priključci samo onima koji su odgovarali poslovodstvu tog preduzeća. Potom jasno je da je glavni zadatak srpske energetike da gradi, imali su spreman investcioni plan, ali i im nije palo na pamet da se bave investicijama, podsećam da su elektrane u Srbiji stare oko 35 godina, da je nerazvijena visokonaponska kao i distributivna mreža, da nije izgrađeno nijedno podzemno skladište gasa i tako dalje. Generalno jedno rasulo, u kojem odlično opstaju oni koji su ministri u senci, sa raznim privatnim kompanijama koje vedre i oblače u energetici – navodi Zorana Mihajlović. Prema njenim rečima aktuelna ministarka Đedović “niti zna energetiku, niti se pita u vezi toga, niti je tematika zanima a nije ni okupila tim koji se razume u sektor”.

– Svime što se dešavalo oko energetske krize, sve nabavke potrebnih energenata, sve odluke oko rada javnih preduzeća zvanično je koordiniralo Ministarstvo finansija, ali faktički time je rukovodio kabinet predsednika Srbije, odnosno predsednik Aleksandar Vučić kao i svi oni koji imaju razne interese – navodi Zorana Mihajlović.

Ona dodaje da je dok je obavljala funkciju ministarke energetike Dušan Bajatović, direktor Javnog preduzeća “Srbijagas” odbijao saradnju i komunikaciju sa njom te da je istovremeno sarađivao sa Vučićevim kabinetom i predsednikom lično. Zorana Mihajlović ističe da Bajatovića, koji po njenom mišljenju veoma loše rukovodi Srbijagasom, na toj poziciji ne štiti Moskva već “energetski tajkuni”. Kao pogrešne poteze u gasnom sektoru na navodi iznajmljivanje skladišta u Mađarskoj umesto gradnje istih u Srbiji, kašnjenje u procesu gasifkacije, otpor da se izgradi alternativni gasovod Niš – Dimitrovgrad jer bi to, “značilo diverzifikaciju dobavljača, a time bi oni koji su se upetljali u gradnju Balkanskog toka i nabavke gasa ostali kratkih rukava.”

– Da su se donosili potezi mimo Ministarstva rudarstva i energetike jasno pokazuje i tajni ugovor sa privatnom norveškom kompanijom Ristad enerdži koja treba da je konsultant EPS-a. Niko baš niko iz resornog ministarstva nije imao pojma niti je pozvan na bilo koji razgovor tim povodom. Jednostavno, sklopljen je ugovor sa konsultantom koji će da radi kako mu kažu da treba kabinet predsednika Srbije i ministar finansija Siniša Mali – navodi Zorana Mihajlović.

Naša sagovornica tvrdi da nema nikakve potrebe za strancima u Nadzornom odboru Elektroprivrede Srbije već da su nužne sustinske promene u energetskom setoru, koji treba da bude baza ekonomskog razvoja.

– Pogubno je da se pravi zajedničko preduzeće sa Mađarima, u kojem je Srbijagas manjinski vlasnik, pogubno je da se iznajmljuje skladište podzemnog gasa van zemlje, tragedija je da ne mogu da počnu izgradnju Hidroelektrane Đerdapa 3, iako imaju sve spremno, a ne počinju jer ima drugih interesa a to je da grade prvo Hidroelektranu Bistrica iako je po svim parametrima ona manje isplativa od Đerdapa 3, jer tu imaju svoje dogovore. Srbija ponavljam mora da gradi, i HE Đerdap 3, i gaosvode i podzemna skladišta gasa. U zajedničkoj kompaniji za gas 51 odsto su Mađari. Dosta je više toga. NIS je prodat 2008. godine, da li sada treba da gledamo kako se prodaje Srbijagas, Elektroprivreda Srbije, elektrodistribucije? I sve to da se radi bez bilo kakvih analiza i kriterijuma već kako odgovara energetskim tajkunima bliskim vlastima – kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima Ristad enerdži,koga je Vlada Srbije izabrala za konsultanta u vezi transformacije EPS-a, nije kredibilan partner ni po jednom kriterijumu sem po kriterijumu sklašanja “tajnih dogovora i ugovora”.

– Dok sam bila u Ministarstvu rudarstva i energetike na javnom pozivu smo izabrali Institut “Nikola Tesla”, Rudarski fakultet, da rade strategiju razvoja energetike, u skladu sa svim što je jasno da mora da se menja, posebno sa ciljem energetske tranzticije, potom smo i sa više od 50 partnera uredili i spremili Nacionalni plan za klimu i energetiku, sve je to gurnuto sa strane, jer nadležni i njima bliski biznismeni imaju neke svoje interese, vrlo muljave i mutne – zaključuje Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari