Sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji neće Srbiji doneti pristup nikakvim novim fondovima koje dosad nije mogla da koristi, rečeno je na jučerašnjem brifingu za ekonomske novinare šefa odseka za evropske integracije i ekonomiju Delegacije EU Freka Janmata i EU info centra u Beogradu. Srbija je, precizirano je tom prilikom, dosad mogla da koristi iz IPA fondova iznos od 200 miliona evra godišnje, toliko će pod dosadašnjim uslovima moći da koristi i ubuduće.

Dokumentom o finansijskoj perspektivi EU, koji će na snagu stupiti sledeće godine, nije predviđeno povećanje sredstava za IPA fondove. Srbija će kao kandidat imati bolju komunikaciju sa institucijama Evropske unije što će, smatraju predstavnici Delegacije EU u Beogradu, olakšati pregovore o pojedinim poglavljima kad dobije datum za pregovore.

S obzirom na aktuelnu situaciju u bankarskom sektoru same EU, značajno je primetiti da je u „Mišljenju Evropske komisije o zahtevu Srbije za kandidaturu u EU“ ocenjeno da je bankarski sektor u Srbiji „generalno veoma zdrav i stabilan“ mada problem sa vrlo visokom eurizacijom kredita nije ostao neprimećen.

Evropska komisija je u svom mišljenju, između ostalog, podvukla da u Srbiji postoji ozbiljan nedostatak kvalifikovane radne snage i da je po neto plati Srbija konkurentna u odnosu na okruženje, ali da se ta konkurentnost značajno smanjuje kad se u obzir uzmu svi radni troškovi.

Prema podacima na kojima se mišljenje bazira, broj stanovnika Srbije smanjen je od 2000. do 2010 godine sa 7.528.000 na 7.307.000. Bruto domaći proizvod porastao je u istom razdoblju sa 25.539.000.000 evra na 28.985.000.000 evra, odnosno po stanovniku sa 3.398 evra 2000. godine na 3.945 evra 2009. godine.

Mereno paritetima kupovne moći, bruto domaći proizvod Srbije po stanovniku tek je 35 odsto od bruto domaćeg proizvoda po stanovniku 27 članica EU.

U starosnoj grupi od 25 do 64 godine, procenat ekonomski aktivnih pao je sa 68,2 odsto u 2000. godine na 59 odsto u 2010. godini, dok je procenat zaposlenih u istoj populaciji smanjen sa 59,2 odsto u 2000. godine na 47,2 odsto u 2010. godini.

Kriza jača od kandidature

Beograd – Indeksi Beogradske berze jesu i juče nešto porasli, ali je berzanski promet tako mali da su slobodno mogli i da padnu, to ne bi bio nikakav reper na osnovu koga biste mogli zaključiti kako je preporuka Evropske komisije da se Srbiji da status kandidata delovala na tržište, kaže za Danas broker Nenad Gujaničić. On kaže da ta odluka jeste pozitivna, ali je bila očekivana. „S druge strane, na sceni su tako jaki globalni faktori, kao što je evropska dužnička kriza, da su svi ovakvi regionalni faktori na tržištima u debelom drugom planu“, kaže Gujaničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari