U Poljskoj zabeležen najveći rast obima trgovine na malo, najveći pad u Švedskoj 1Foto: Shutterstock/1000 Words

Desezonirani obim trgovine na malo porastao je u martu ove godine, u odnosu na februar, za 0,8 odsto u evrozoni i za 1,2 odsto u Evropskoj uniji (EU), pokazuju podaci Eurostata.

Ukoliko se podaci iz marta porede sa martom 2023. godine, indeks maloprodaje povećao se za 0,7 odsto u evrozoni i za dva odsto u EU.

U evrozoni u martu u poređenju sa februarom, obim trgovine na malo povećan je za hranu, piće i duvan za 1,2 odsto, ostao je isti za neprehrambene proizvode (osim goriva za automobile) i povećan je za automobilsko gorivo u specijalizovanim prodavnicama za dva odsto.

Što se tiče trgovine na malo u EU, njen obim je povećan za hranu, piće i duvan za 0,8 odsto, povećan je i za neprehrambene proizvode (osim goriva za automobile) za 0,5 odsto, kao i za automobilsko gorivo u specijalizovanim prodavnicama za 1,5 odsto.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci, najveći mesečni porast ukupnog obima trgovine na malo zabeležen je u Poljskoj i to 7,3 odsto, Kipru 4,8 odsto i Mađarskoj dva odsto.

Najveći pad je zabeležen u Švedskoj od 1,8 odsto, Malti od jedan odsto i Austriji od 0,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari