Radnici Luke Novi Sad juče su stupili u štrajk nezadovoljni što je funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Milovančev, koji je od Vlade dobio ovlašćenje da upravlja Lukom, smenio dosadašnjeg dugogodišnjeg direktora Milenka Milivojevića, a posebno su ogorčeni zbog načina na koji je to izvedeno. Naime, Milovančev je u pratnji obezbeđenja banuo u kancelariju sada već bivšeg direktora i zatražio od kompletnog bivšeg rukovodstva da izađe iz prostorija, što su ovi i učinili. Za njima su pošli i radnici, tako je rad Luke zaustavljen.


– Ovim postupkom pokazuje se da Srbija nije pravna država, jer je ovakav način preuzimanja funkcije nelegalan. Ako je i Pokrajina vlasnik, na osnovu kog prava je SNS poveo inicijativu za smenu starog i izbor novog rukovodstva? Godine 2010. napravljen je dogovor da postoje tri akcionara, a to su Grad, Pokrajina i Republika. Osovina Dinkić – Pajtić – Pavličić je tada želela da preuzme i privatizuje novosadsku Luku, ali smo to tada sprečili tako što smo izbacili nametnuto rukovodstvo. Otad Ministarstvo saobraćaja nije ništa uradilo kako bi upisali jednako vlasništvo Grada, Pokrajine i Republike, što je omogućilo ovakav upad – rekao je za Danas Milivojević.

On dodaje da je čitav proces smene nezakonit, jer u tom slučaju ingerencije ima Ministarstvo saobraćaja.

– Preduzeće Luka Novi Sad bira rukovodstvo procedurom izbora javnih preduzeća, a to znači da resorno ministarstvo predloži Vladi Srbije nešto, a Vlada onda raspiše konkurs. Međutim u ovom slučaju to nije bilo tako. Zanimljivo je da su na sajtu Agencije za privredne registre samo četiri sata nakon sednice skupštine osvanula imena novog rukovodstva. Mi se mučimo sa APR-om od 2006. godine da nešto upišemo, a ovo se rešava za nekoliko sati – zaključio je on.

Iako je novoimenovani direktor Luke obećao da će se „za desetak minuta javiti na telefonski poziv“, to se nije dogodilo, ali se novo rukovodstvo oglasilo saopštenjem u kojem štrajk radnika proglašavaju pobunom protiv Republike Srbije i njenih interesa. Tvrdi se da rad nije obustavljen zbog zaštite profesionalnih i ekonomskih interesa po osnovu rada zaposlenih, kako to predviđa Zakon o štrajku, već da su zaposleni prestali da rade po naređenju bivšeg direktora Milenka Milivojevića. U saopštenju, između ostalog, stoji i da se ovakvim postupanjem krše odluke „organa upravljanja koje je, na osnovu svojinskih prava, izabrao vlasnik preduzeća – Republika Srbija“, te da je prema tim navodima ovaj događaj, ni manje ni više nego nezakonita pobuna protiv Republike Srbije i njenih interesa.

– Pajtićeva vlada je uznemirila i pobunila radnike saopštivši, dan uoči održavanja vanredne Skupštine akcionara Luke Novi Sad, bezobraznu i bezobzirnu laž da nova uprava Luke Novi Sad namerava da proda Luku, u čemu ima manje istine nego što Pokrajina ima akcija u Luci, a poznato je da Pokrajina ima nula odsto osnivačkog kapitala. Pajtićeva pokrajinska vlada sa jučerašnjeg zasedanja uputila je apel da se Vanredna Skupština akcionara Luke Novi Sad odloži, iako je u tom trenutku zasedanje Vanredne Skupštine akcionara Luke Novi Sad završeno – kaže se u saopštenju potpisanom od strane Milovančeva.

U strukturi kapitala Luke Novi Sad nalazi se 99.38 odsto društvenog kapitala, dok 0,62 odsto čine akcionari. Podjednak udeo u društvenom kapitalu imaju Grad Novi Sad, Pokrajina i Republika.

Odluka o promeni rukovodstva usvojena je prekjuče, a izabrani su i članovi novoformiranog Odbora direktora. Osim Milovančeva, koji je lekar po struci ali i šef odborničke grupe SNS u novosadskom parlamentu, u poslovodstvu će na mestu izvršnog direktora biti Aleksandar Požgaj, sada šef kabineta predsednika Skupštine grada, a u menadžmentu će biti i Žarko Strugar, Dejan Tomašević, Siniša Novaković i Predrag Đurić.

Vlada Vojvodine, koja je vlasnica trećine Luke Novi Sad, prekjuče je saopštila da je u slučaju preuzimanja prekršen Ugovor o izmenama i dopunama osnivačkog akta preduzeća, koji predviđa da Nadzorni odbor ima pet članova koje bira Skupština akcionara na predlog Republike Srbije, AP Vojvodine i Grada Novog Sada. Dešavanja koja prate ovu smenu, počinju da dobijaju i veće razmere. Tako je poslovno udruženje Žita Srbije zatražilo juče od države da prekine štrajk lučkih radnika jer on nanosi veliku štetu izvoznicima žita. Predsednik Udruženja žita Srbije Vukosav Saković izjavio je da zbog kašnjenja utovara robe, izvoznici imaju dodatne troškove koje plaćaju brodarima i prevoznicima od „nekoliko desetina hiljada evra dnevno“, a kolone kamiona su dugačke kilometrima. Oglasio se i direktor Slobodne carinske zone u Novom Sadu Srđan Egić, čiji je kompleks nedavno spojen sa Lukom Novi Sad u okviru robno-transportnog centra.

– Vest da je Luka Novi Sad preuzeta u jednom, slobodno ga možemo nazvati oružanom prepadu, zaista je zaprepašćujuća. Šokiran sam i kao ekonomista i predstavnik privrede – rekao je direktor Slobodne zone, čiji je Luka Novi Sad jedan od akcionara. Egić tvrdi da je juče dobio mnogo poziva stranih partnera i ambasadora zemalja koje vrše transport Dunavom i izrazio nadu da njegovo preduzeće, koje takođe posluje sa profitom, neće zadesiti „lučki scenario“. On sumnja da je motiv promena u poslovodstvu to što ta firma dobro posluje.

Samo stručnjaci

U novosadskoj luci imenovani su i članovi Nadzornog odbora: metalurški tehničar Dušan Todorović, medicinski tehničar Ratko Striković, ekonomista Milivoje Veljković, građevinski inženjer u penziji Anka Prijović, diplomirani pravnik Olivera Simović, diplomirani ekonomista Milutin Jovanović i diplomirani sociolog Jovana Manojlović.

Nikad dosta privatizacije

Jedine dve luke koje se nalaze u državnom vlasništvu su Luka Apatin i Luka Novi Sad, dok je preostalih osam privatizovano. Za novosadsku luku u prošlosti su bili zainteresovani Azerbejdžanska državna agencija, francuska kompanija CFRN, a pominjana je i kao deo „dila“ sa Al-Dahrom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Svojevremeno je Evropska unija zamerila Srbiji zbog toga što je važne infrastrukturne objekte i međunarodnu saobraćajnicu prepustila privatnom kapitalu bez značajnijih mogućnosti da sprovede regulativu.

Brodovi se preusmeravaju ka drugim sidrištima

Brodovi koji bi trebalo da istovare ili utovare robu u Luci „Novi Sad“ na Dunavu, zbog štrajka zaposlenih preusmeravaju se ka drugim sidrištima, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja. U Luci Novi Sad je 18 plovnih objekata koji ne mogu da se utovare ili istovare. Ako se štrajk oduži, pet plovnih objekata ima alternativu za pretovar u Bačkoj Palanci. Do kraja jula očekuje se 17 plovnih objekata za utovar ili istovar u novosadskoj luci. Po izveštaju Lučke kapetanije, taj broj u slučaju zastoja ne ugrožava bezbednost plovidbe na Dunavu, rečeno je u Sektoru za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe Ministarstva saobraćaja, koje brodove usmerava u saradnji s Lučkom kapetanijom „Novi Sad“ i MUP-om.

Nadležne službe Lučke kapetanije „Novi Sad“ su u stalnom kontaktu s brodskim agentima koji usmeravaju brodove da se usidre na dva sidrišta u Novom Sadu. Na 4,5 do pet kilometara sidrišta u tom gradu može da se usidri od 250 do 300 plovnih objekata. Hitan istovar je moguć na alternativnoj lokaciji udaljenoj 15 kilometara od Novog Sada, navodi Sektor za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari