Građani Niša okupiće se večeras ispred Gradske toplane kako bi izrazili nezadovoljstvo „naduvanom i nejasnom“ cenom daljinskog grejanja, kao i „protivzakonitim“ gradskim odlukama koje zabranjuju pojedinačna isključenja sa toplotne mreže.

– Mnogi građani zainteresovani su da se protesti odvijaju svakodnevno. Znamo da je njihovo nezadovoljstvo izuzetno veliko, ali ne želimo da po ovim temperaturama iznurujemo ljude, koji su već egzistencijalno ugroženi i opterećeni brojnim problemima. Ali, izvesno je da ćemo ići do kraja i da nećemo pristati na ucene gradske vlasti i Toplane. Naše jedino „oružje“ biće strpljenje i odlučnost – rekao je Đokica Jovanović iz Upravnog odbora Udruženja predsednika skupštine stanara i vlasnika privatnih objekata, koje predstavlja više od 40.000 građana Niša, govoreći pre održavanja protesta.

U Udruženju podsećaju da je Gradska toplana ovih dana odbila najveći deo zahteva Nišlija za isključenje sa daljinskog grejanja, koji su masovno podnošeni. Za one koji su nezadovoljni negativnim odgovorom Toplane Udruženje je pripremilo formular žalbe, koja se adresira na Gradsko veće, a podnosi Toplani. Udruženje je takođe spremno da pomogne svim zainteresovanim građanima i u podnošenju tužbi Osnovnom sudu protiv grada i Gradske toplane.

Predsednici skupština stanara ističu da su ovakve odluke Gradske toplane, kao i gradski propisi na osnovu kojih su one donete, protivne Zakonu o zaštiti potrošača, koji propisuje da se ni jedna usluga ne može nametati, kao i da se plaća isključivo ona koja je pružena, a ne fiktivna. Oni podsećaju da se, pak, prema važećim gradskim odlukama, sa sistema daljinskog grejanja ne mogu isključiti pojedinačni stanovi, već samo kompletne stambene zgrade. Pojedinačnim stanovima može se samo „privremeno obustaviti grejanje“, i to ukoliko dobiju saglasnost Skupštine stanara, a i nakon obustave su obavezni da plaćaju fiksni deo računa.

Komunalni bunt građana Niša počeo je u martu, nakon pristizanja februarskih računa, koji su bili značajno uvećani i dostizali iznos od 10.000 ili 15.000 dinara. Tada je formirano Udruženje predsednika skupštine stanara, koje je u ime građana zahtevalo da grejanje bude jeftinije za 10 odsto u odnosu na cenu koja je važila pre umanjenja penzija i zarada u javnom sektoru, a da razliku subvencioniše gradski budžet. Ono je tražilo i smenu resornog većnika Miloša Banđura i menadžmenta Gradske toplane, kao i da građani imaju svog predstavnika u organima upravljanja tog i ostalih gradskih komunalnih preduzeća, po sistemu „prazne stolice“. Zahtevalo je da Toplana svim skupštinama stanara dostavi pored ostalog preciznu strukturu cene isporučene toplotne energije, kao i podatke o broju i kvalifikacionoj strukturi svojih zaposlenih i visini prosečne zarade.

Reagovanje gradskih vlasti na ovakve zahteve bilo je prilično konfuzno. U Gradskoj toplani su kazali da su iznosi na računima porasli zbog poskupljenja gasa, čiju cenu od januara ove godine ne reguliše Ministarstvo energetike već tržište, a da je jedini način da oni budu manji „štednja“. Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je rekao da se razmatra mogućnost da se Gradska toplana vrati starom načinu obračuna računa za grejanje, koji podrazumeva plaćanje po kvadratu stambene površine, a ne po sadašnjem tarifnom sistemu. Gradski većnik Banđur i Uprava za komunalnu delatnost i energetiku predložili su plan po kojem bi se cena grejanja u roku od šest meseci smanjila za 13,4 odsto, u roku od dve godine za 36 odsto, a u sledećih 20 godina za 60 odsto, što su nezadovoljni građani odbili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari