Nova berba, stari problemi 1Foto: Rita Godoy/ Freeimages

Krajem juna trebalo bi da startuje berba maline u užičkom i ivanjičkom kraju, dok je u mačvanskom i kolubarskom regionu, kao i u drugim delovima zemlje, već počela.

Međutim, kao i prethodnih godina, malinari i hladnjačari i ovoga puta nude različite procene prinosa, kvaliteta, pa i otkupne cene tog voća. Ukoliko se sa izvoznicima i hladnjačarima ne postigne dogovor, malinari prete protestima ispred Vlade Srbije, od koje očekuju da bude medijator u tim pregovorima.

– Prosečna izvozna cena „griza“ kreće se od 2,33 do 2,38 evra, koliko bi trebalo da košta i kilogram sveže maline. Na sastanku najvećih izvoznika i vlasnika hladnjača, održanom u Valjevu bez prisustva proizvođača, utvrđena je početna otkupna cena od 120 dinara za „vilamet“ i 140 dinara za „miker“. Ukoliko sa otkupljivačima ne postignemo dogovor, preduzećemo radikalne mere u onim mestima gde je počeo otkup, a ako to ne uspe otići ćemo sa svojim porodicama u Beograd, ispred Vlade Srbije, jer želimo da poručimo da od svog rada ne možemo da živimo – kaže za Danas Dobrivoje Radović iz Ivanjice, predsednik Asocijacije „Malinari Srbije“.

On naglašava da traže kompromis sa vlasnicima hladnjača i izvoznicima, a od Vlade Srbije, odnosno od Ministarstva poljoprivrede, očekuju da bude medijator u tom dijalogu. Kaže da mole ministre trgovine i poljoprivrede da ozbiljno shvate situaciju „koja ne ide u dobrom smeru“. Uz opasku da će zbog nevremena rod maline za 30 do 50 odsto biti niži nego prošle sezone, Radović ističe da to nisu procene malinara, nego komisija lokalnih samouprava, savetodavnih stručnih službi i Instituta za voćarstvo u Čačku. „Kvalitet će zavisti od toga da li će biti padavina narednih dana, ali s obzirom na to da su poljoprivrednici zaštitili malinjake od mraza, mislim da će kvalitet maline biti bolji nego prošle godine“, tvrdi naš sagovornik.

S druge strane, vlasnici hladnjača smatraju da cena koju malinari traže, nije realna i da je rano govoriti o prosečnoj otkupnoj ceni. Oni nude drugačije procene ovogodišnjeg roda i njegovog kvaliteta. Navodeći da je otkup krenuo u Čačku, Šapcu, Leskovcu, Vrnjačkoj Banji i na područjima pored Drine, a da će u užičkom i ivanjičkom kraju, zbog veće nadmorske visine, uslediti narednih dana, Paun Petronijević, vlasnik hladnjače Frigo-Paun kod Požege, tvrdi za Danas da ne stoje ocene malinara o štetama i navodi da će rod biti kao i proteklih godina.

– Zbog nevremena rod će podbaciti u Ivanjici, međutim nikli su malinjaci tamo gde ih nikada nije bilo, u Jagodini, recimo. Osim toga, sve veći prinosi beleže se i na onim područjima, poput Leskovca, Vranja, Lebana, Surdulice, Smederevske Palanke, Požarevca, koja su ranije nudila simbolične količine ovog voća. Tačno je da stari malinjaci izgledaju loše, ali ima novih malinjaka u Srbiji, kao i velikih zasada u Bosni i Hercegovini, gde se malina otkupljuje po početnoj ceni od jedne konvertibilne marke, a u Leskovcu i Šapcu po 120 dinara – naveo je Petronijević.

Milenko Gavrilović i Andrija Radulović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Užicu, potvrdili su za Danas da će rod maline u Zlatiborskom okrugu biti za 20 do 30 odsto niži nego prošle godine. Oni objašnjavaju da su štete posledica prošlogodišnjeg grada u letnjem periodu, zatim niskih zimskih temperatura i prolećnih mrazeva, a potom su naveli da je o kvalitetu rano govoriti pošto berba u užičkom regionu nije počela. „Proizvođači koji su na vreme primenili mere nege i zaštite mogli bi da očekuju kvalitet roda kao i ranijih godina, a oni koji to nisu uradili trebalo bi da očekuju manji rod i slabiji kvalitet“, kaže Gavrilović, dok njegov kolega Andrija Radulović podseća na to da je prošlogodišnji rod maline u Zlatiborskom okrugu iznosio oko 9.000 tona, od čega je najveća količina proizvedena u ariljskom kraju.

Dok se pojedini malinari iz ariljskog kraja žale da ne mogu da nađu dovoljan broj berača iako, navodno, nude dnevnicu i do 4.000 dinara, drugi uzvraćaju da to nije tačno. „Dnevnica bi trebalo da bude od 15 do 20 evra, uz plaćeni smeštaj i ishranu, a iznos od 4.000 dinara nije moguće platiti. Ipak, precizan iznos radnog sata biće poznat nakon što bude utvrđena početna akontna cena ovogodišnjeg roda“, kaže Milan Đukić, predsednik ariljskog udruženja Vilamet.

Spekulacije sa zalihama

Na opasku hladnjačara da će na ovogodišnju otkupnu cenu maline uticati i velike zalihe prošlogodišnjeg roda, Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije „Malinari Srbije“, kaže da je reč o malini smeštenoj u malim hladnjačama koja je već prodata velikim izvoznicima. „To je samo maska koja služi za spekulacije i obmanjivanje poljoprivrednika kojima se servira priča da se malina ne može prodati, pa se drži uskladištena. U vezi s tim podsetiću da su veliki izvoznici, u razgovoru sa predstavnicima ministarstava poljoprivrede i trgovine, priznali da su prodali sve količine prošlogodišnjeg roda“, komentariše Radović.

Nerealan zahtev malinara

– Nije realan zahtev malinara da otkupna cena bude 2,33 evra. Utoliko pre što u izvozu ne možemo da dobijemo više od 1,3 evra za kilogram „griza“. Podsetiću i na to da je u hladnjačama u Poljskoj uskladišteno oko 50.000 tona „griza“ prošlogodišnjeg roda, a u Srbiji između 25.000 do 30.000 tona. Imajući sve to u vidu mislim da bi otkupna cena trebalo da bude 150 dinara. ali treba naglasiti da na to najviše utiče ponuda i potražnja. Možda će na kraju berbe cena biti mnogo viša, što bi moglo da se dogodi ukoliko rod maline u Poljskoj, gde se berba završava u drugoj polovini avgusta, znatno podbaci – procenjuje za Danas Paun Petronijević, vlasnik hladnjače Frigo-Paun kod Požege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari