Oduzimanje sopstvenih prihoda agencijama, upravama i drugim javnim institucijama, koje je nova Vlada sprovela, neće uvećati budžet, ali bi trebalo da smanji rashode zbog boljeg upravljanja državnim sredstvima, kažu u Ministarstvu finansija.


– Jedan od problema u kontroli javne potrošnje u prethodnim godinama predstavljalo je trošenje sopstvenih prihoda, koji su po pravilu, ostajali na raspolaganju korisnicima. Međutim, da bi se obezbedilo efikasno finansijsko planiranje, kao i kontrola trošenja svih novčanih sredstava korisnika koji su uključeni u konsolidovani račun trezora Srbije, bilo je neophodno njihove dosadašnje sopstvene prihode uključiti u opšti prihod budžeta i raspoređivati u skladu sa odobrenim aproprijacijama u budžetu – kažu u Ministarstvu.

U praksi to znači da će novac koji su agencije zarađivale naplaćujući raznolike dozvole, licence, naknade i slične dažbine i koji su u dobroj meri upotrebljavale za zidanje sopstvenih zarada, isplatu putnih troškova, dnevnica, goriva, nabavku službenih automobila i slično, sada biti uplaćivan direktno u budžet, odakle će im se isplaćivati novac za konkretne potrebe koje im odobri država. To bi, makar prema zamisli, trebalo da dovede do racionalnijeg raspolaganja državnim sredstvima. Uz to, budući da su institucije do sada samostalno raspolagale „sopstvenim“ novcem, država nije imala ni objedinjenu evidenciju o tome koliko tih prihoda i gde sve zapravo ima.

U Ministarstvu napominju da su izmenama Zakona o budžetskom sistemu ukinute odredbe svih zakona kojima je propisivano kome pripadaju sopstveni prihodi korisnika budžetskih sredstava. Pojedinim institucijama koje su osnovali republika ili lokalne samouprave koje nad njima „vrše zakonom utvrđena prava u pogledu upravljanja i finansiranja“ sopstveni prihodi se ukidaju tek 2014., „ako se za to stvore tehnički uslovi“. Među njima su i zatvori i korisnici sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje.

Iz primene ovih odredaba izuzeti su prihodi od naplate sudskih taksi, kao i prihodi koje svojom delatnošću ostvare visokoobrazovne i naučne ustanove, što znači da će ova sredstva ostati na raspolaganju korisnicima koji su i do sada njima upravljali.

„Izmenama Zakona o budžetskom sistemu omogućeno je da se prvi put, rebalansom za 2012. godinu, u opštem delu budžeta u potpunosti primeni bruto princip u iskazivanju budžeta, pa su obuhvaćeni svi izvori finansiranja. To znači da su u ukupne prihode, uključeni i sopstveni prihodi indirektnih korisnika budžeta i donacije. S obzirom da je reč o metodološkoj promeni u iskazivanju prihoda, ukupni prihodi neće biti veći, ali se zato očekuju uštede na strani rashoda, imajući u vidu bolju kontrolu trošenja sredstava“, zaključuju u Ministarstvu finansija i privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari