Odluka Prištine o ukidanju dinara Beograd ostavlja bez manevarskog prostora: Rešenje osnivanje srpske finansijske organizacije na Kosovu? 1Foto: Shutterstock / Jamses

Odluka Prištine o ukidanju dinara na Kosovu bi trebalo da se prolongira kako se ne bi otežala egzistencija srpskog življa na severu, a Beograd će u jednom trenutku morati da uvaži političku realnost, a to je da će na toj teritoriji valuta biti evro, smatra stručna javnost.

Odluka Prištine, doneta sredinom januara, predviđa da evro bude jedina dozvoljena valuta na celom Kosovu, dakle i u delovima na severu gde srpsko življe čini većinu, a plaćanje u dinarima je u opticaju.

Njome je naglašeno je da je Centralna banka Kosova jedina montarna vlast koja može da odlučuje o dozvoljenim apoenima valute evra za opticaj na Kosovu.

Što se tiče ostalih valuta u odluci se navodi da one koje nisu evri mogu da se koriste „samo kao dragocenosti za skladištenje u fizičkom obliku“ ili na bankovnim računima u valutama koje nisu evri.

Takođe, druge valute mogu da se koriste i za međunarodno plaćanje ili za devizne aktivnosti.

Kada je u pitanju zamena valuta, na Kosovu se od sada može vršiti isključivo u institucijama koje imaju licencu CBK za obavljanje takvih usluga.

Odluka Prištine o ukidanju dinara Beograd ostavlja bez manevarskog prostora: Rešenje osnivanje srpske finansijske organizacije na Kosovu? 2
Foto: j. Stanković/Danas

Na ovaj način, vlasti u Prišini su faktički ukinule platni promet u dinarima sa centralnom Srbijom što je naišlo na nezadovoljstvo nadležnih u Beogradu koji su konstatovali da tako nešto predstavlja prepreku za bilo kakav nastavak dijaloga sa vlastima na Kosovu i dovodi u pitanje sve procese ka normalizaciji odnosa.

Izvesno je da će ovakva odluka najviše pogoditi Srbe na severu Kosova, jer će pretvaranje dinara u evre izazvati dodatne troškove.

Povodom toga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da će se srpska strana svim sredstvima boriti da do ukidanja dinara na Kosovu ne dođe.

Oglasio se i kosovski ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić izjavivši da će problem platnog prometa iz Srbije biti rešen i da nema razloga za strah kod građana. On je rekao da postoji predlog da se licencira kompanija koji bi mogla da radi sa dinarima, ali da u ovom trenutku nema nijedne licencirane kompanije.

Guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismailji izjavio je da će ubuduće iz Srbije na Kosovo moći da se šalju samo evri, koji će moći da se menjaju za dinare.

– Kao što je predviđeno Ustavom i zakonima, zvanična valuta je samo evro. Građani mogu da prime novac preko svojih računa, ali samo u evrima. Nije moguće da neka nelicencirana ustanova izvrši prevoz novca i da se bavi finansijskim aktivnostima – naglasio je Ismailji.

On je naveo da će evro moći da se menja za druge valute, uključujući dinar, ali samo u ovlašćenim menjačnicama.

Na pitanje da li novonastala situacija može da se reši registrovanjem srpske finansijske institucije na Kosovu, on je kazao da je ta mogućnost otvorena.

– To bi bio adekvatan pristup – jedna banka koju je licencirala Centralna banka Kosova. Ne zabranjuje se licenciranje onih koji prepoznaju evro kao zvaničnu valutu, ali rade i sa drugim valutama, kao što je dinar. Njima je dozvoljen transport dinara za svoje potrebe, ali oni treba da priznaju da je evro zvanična valuta – ukazao je Ismailji.

Sjedinjene Američke Države pak pozivaju Prištinu da razmotri odluku po kojoj će od 1. februara jedina valuta na Kosovu biti evro.

Ističe se da bi Vlada Kosova trebalo da se konsultuje sa zajednicama koje ta odluka pogađa, te da obezbedi dovoljno vremena za sprovođenje odluka kako bi se ublažio njihov uticaj na građane.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Danas da bi osnivanje finansijske organizacije na Kosovu od strane Beograda moglo da bude rešenje za rad sa dinarima na severu.

– Međutim, Priština zauzvrat uslovljava vlasti u Srbiji da prizna evro kao jedinu valutu, a to čini kako bi i na taj način vršila pritisak u cilju priznanja Kosova. Odluka o ukidanju dinara doneće dosta problema srpskom stanovništvu, ali to Prištinu ne zanima jer želi da ostvari svoju političku agendu.

Pravo rešenje ovog problema bi moglo da usledi kada bi strani faktor rekao vlastima u Prištini da odustanu od onog što planiraju. Ne verujem da će do toga doći, odnosno da vodeće zapadne zemlje imaju takve tendencije.

Međutim, ono što bi one svakako mogle da urade je da pošalju poruku Prištini da prolongira odluku o ukidanju dinara. Takođe, do toga može da dođe i ako se Priština susretne sa određenim problemima koji bi je omogućili da donetu odluku sprovedu u planiranom periodu – kaže naš sagovornik.

Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić ističe za Danas da Beograd nema previše manevarskog prostora, odnosno da je u konketnoj situaciji prinuđen da prihvati realnost kao što je to bio slučaj kada je Crna Gora uvela evro kao valutu.

– Sa druge strane može se konstatovati da je Priština iz svojih razloga nametnula veoma kratak rok u kome bi odluka koja je doneta trebalo da zaživi u praksi. Za privrednike iz Srbije daleko veći problem predstavlja zabrana uvoza robe na teritoriju Kosova nego plaćanje u evrima, jer se od ranije to odvija upravo na taj način u 75 odsto slučajeva dok se plaćanje u dinarima praktikuje samo tamo gde su Srbi većinsko stanovništvo. Srbe na severu Kosova će ova odluka svakako najviše da pogodi. Za one koji imaju firme a plaćanje u evrima im predstavlja problem rešenje je osnivanje preduzeća na teritoriji centralne Srbije, jer bi na taj način moglo da se nastavi sa plaćanjem robe u dinarima – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari