Guverner Centralne banke Kosova: Ubuduće iz Srbije na Kosovo moći da se šalju samo evri 1foto EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Guverner Centralne banke Kosova Ahmet Ismailji izjavio je danas da će ubuduće iz Srbije na Kosovo moći da se šalju samo evri, koji će moći da se menjaju za dinare.

„Kao što je predviđeno Ustavom i zakonima, zvanična valuta je samo evro. Građani mogu da prime novac preko svojih računa, ali samo u evrima. Nije moguće da neka nelicencirana ustanova izvrši prevoz novca i da se bavi finansijskim aktivnostima“, rekao je Ismailji za RTK2.

On je naveo da će evro moći da se menja za druge valute, uključujući dinar, ali samo u ovlašćenim menjačnicama.

„Evri se u ovlašćenjim menjačnicama mogu promeniti u dinare, ukoliko građani to žele. Time se kontroliše sav novac u prometu i on postaje transparentan. Centralna banka Kosova ne kontroliše pojedince, ali nigde u svetu ne postoji sistem gde neregistrovane institucije obavljaju promet“, kazao je guverner CBK.

Ismailji napominje da novac iz Srbije može biti uplaćen i lokalnim samouprava sa većinski srpskim stanovništvom.

„Postoji mogućnost da se sredstva transferišu opštinama, u ovom slučaju to su opštine sa većinski srpskim stanovništvom, a kada taj novac stigne na račune opština, on se može podeliti preko sistema trezora, kao i svaka druga podela. Zakon o javnim finansijama i Zakon o lokalnoj samoupravi predviđaju ovakvu vrstu pomoći iz Srbije, to je transparentno i sigurno finansiranje“, rekao je Ismailji.

Na pitanje da li novonastala situacija može da se reši registrovanjem srpske finansijske institucije na Kosovu, poput dogovora o telekomunikacijama, odnosnu radu MTS-a, on je kazao da je ta mogućnost otvorena.

„To bi bio adekvatan pristup – jedna banka koju je licencirala Centralna banka Kosova. Ne zabranjuje se licenciranje onih koji prepoznaju evro kao zvaničnu valutu, ali rade i sa drugim valutama, kao što je dinar. Njima je dozvoljen transport dinara za svoje potrebe, ali oni treba da priznaju da je evro zvanična valuta“, ukazao je Ismailji.

Prema njegovim rečima, ta finansijska ustanova bi morala da ispuni određene kriterijume, ali bi pomogla zajednici.

„Mi smo imali jednu licenciranu banku, ali ona nije imala tu svrhu i nije korišćena za ovaj proces. Komercijalna banka je bila licencirana, a sada je u likvidaciji, za šta mi nismo odgovorni“, rekao je Ismailji. (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari